Close
Radosav-Lazić

Srbi i Crnogorci, “zatucani čedomorci” – statistika ili manipulacija

Srbi i Crnogorci “zatucani čedomorci” – statistika ili manipulacija; (naručen tekst)

Tekst “Srbi i Crnogorci “zatucani čedomorci” – statistika ili medijska manipulacija” predstavlja reagovanje na prilog objavljen 13.okt.2017 g. na televiziji “O2” pod nazivom “Da li Crnogorke dolaze u Beograd da saznaju pol deteta”

 

Srbi i Crnogorci “zatucani čedomorci” – statistika ili manipulacija

Ovih dana je “O2” televizija u udarnim vestima emitovala prilog Da li Crnogorke dolaze u Beograd da saznaju pol deteta . Da vidimo šta je to “pokazalo ozbiljno novinarsko i društveno istraživanje koje je trajalo šest meseci”.

O2TV
Da-li-Crnogorke-dolaze-u-BG-da-saznaju-pol-deteta?

“Otkrivene su tajne posete tamnošnjim ali i beogradskim laboratorijama koje zapravo imaju samo jedan cilj – na vreme otkriti pol deteta”.

Na ovom mestu reč dobija zaštićena sagovornica posle čega novinarka nastavlja: “Statistika kao da potkrepljuje rezultate istraživanja”.

Nakon toga dramatičnim glasom koji poentira saznajemo: “U 2016 godini u Crnog Gori je rođeno više dečaka nego devojčica”. Nastavak: ” U Zavodu za statistiku kažu da je tako u proseku u poslednjih 20.godina”.

Srbi kao (loši momci) -“dodatak”

Novinari Blica su imali sličan tekst o tome kako Srbi vole da im se rode muška deca. Pozvali su se na statistiku i čak pokazali brojke novorođenčadi na godišnjem nivou. I gle čuda u Srbiji je te godine rođeno 6% dečaka više, dovoljno za razapinjanje.

Ako-je-devojčica-abortiramo
Ako-je-devojcica-abortiramo

Zbog intelektualnog poštenja reći ću da sam za tekst u Blicu čuo na predavanju profesora Miodraga Lovrića našeg vrsnog statističara koji je kao takav (normalno) otišao iz Srbije. Reč je o čoveku koji je čak dva puta bio nominovan za Nobelovu nagradu o čemu javnost nije nešto preterano obaveštavana.

Biću zahvalan čitaocima za link prema pomenutom tekstu. Ovde ostavljam link za tekst kojim Blic govori o “jezivoj praksi u Crnoj Gori” u tekstu “Ako je devojčica abortiramo”. 

Zbog velike sličnosti tekstova i zaključaka (činjenice “ukazuju” da se i u Srbiji i u Crnoj Gori rađa više muške dece) odlučio sam da u naslovu izostavim Crnogorke koje se po autorima priloga nizašta ne pitaju i da svu “krivicu” svalim na muški rod i objektivno novinarsko umeće koje dolazi iz “uglednih” medijskih kuća.

Malo (ali dovoljno) statistike

Svuda u svetu važi pravilnost da se na 100 devojčica rađa 106 dečaka. 

Ovu pravilnost prvi je uočio Džon Graunt beležeći broj živorođene dece u Londonu u periodu od 1604 do 1661 godine. (M.Lovrić 10, 2009).

Znači:

1. Nigde ne piše da na 100. rođenih devojčica treba da se rodi 100. dečaka. Očigledno nije u pitanju “pismo-glava” kombinacija gde je očekivani rezultat pola-pola (ako nema prevare).

2. Viševekovnim merenjem koje je mnogo puta proveravano davno je ustanovljena jedna statistička zakonitost: Na 100 rođenih devojčica rađa se 106 dečaka.

    Statističke zakonitosti, karakteristike i “naš slučaj”

Prva karakteristika: Statističke zakonitosti važe samo u masi slučajeva. Zbog toga su zaključci koji dolaze iz pomenutih medijskih kuća numerički tačni. Samo su pogrešno interpretirani. Znači i kod nas i u svetu rađa se više dečaka.

https://twitter.com/IgorSuvajac/status/734845729173348357

Nekad se to tumačilo kao: deo Božjeg plana, pospešivanje selektivnosti isl.,  isto onako kako su novinari O2 i Blica imali svoja tumačenja, ali to još uvek ne znači da su njihova tumačenja dokazana, odnosno tačna.

Druga karakteristika: Pojedinačni slučajevi mogu da pokažu odstupanja od opšte tendencije. Tako noćas u Kragujevcu na svet može da dođe 10 devojčica i 2 dečaka, ali to neće uticati na statističku zakonitost na godišnjem nivou vezano za broj novorođenih u Srbiji.

Samim tim pojedinačni slučajevi ostaju baš to, pojedinačni slučajevi koji mogu da se iskoriste da bi se tendenciozno ili zbog neznanja nekom narodu namentulo nazadnjaštvo ili što je još gore čedomorstvo, osećaj stida i krivica. 

Složićemo se i da pojedinačni slučajevi u sebi nose veliki emotivni naboj koji dobri novinari prenose svojoj publici. Opet to možda može i treba drugačije da se interpretira, što nije tema ovog teksta.

Statistika – test znakova (za napredne učenike)

“Test znakova je prvi upotrebio Džon Arbatnot (John Arbuthnott) 1710. godine. Ovo je najverovatnije prva upotrebu nekog statističkog testa u istoriji. Arbatnot je naveo da se u Londonu u svakoj od 82. godine u periodu od 1629. do 1710. rodilo više muške od ženske dece”.

“Primenom testa znakova nulta hipoteza o podjednakoj verovatnoći rađanja muške i ženske dece se odbacuje uz p-vrednost od 0,0002”.

“Arbatnot se nije zadovoljio da jednostavno odbaci nultu hipotezu, već je zaključio da iza toga stoji Bog i da se muška deca više rađaju, radi kompenzacije, zbog kasnije veće smrtnosti muškaraca “koji moraju da traže svoju hranu izloženi opasnosti”. (Lovrić, 310, 2009).

Još jedna statistička zakonitost

Prosečna dužina životnog veka je različita od kontinenta do kontinenta i od zemlje do zemlje. Na kraju možemo slobodno da kažemo da je to poslednja linija odbrane političara i njihovih priča. Mnogi bi dok se ovaj tekst kuca poželeli da emigriraju u Rusiju ali onda pogledaju i uporede prosečnu dužinu ljudskog života sa Nemačkom i odluče da zastanu još malo.

Tako je prosečni životni vek muškaraca u najnerazvijenijim zemljama 53,4 godine a prosečni životni vek žena iznosi 55,8 godina, dok u najrazvijenijim zemljama muškarci u proseku žive 72,9 godina a žene 80,2 godine. Prosek u Srbiji (podaci od pre 10 godina), iznosi za muškarce 71,7 godina a za žene 76,3 godine.

Pojedinačni slučajevi i zaključivanje 

Možemo li novinarski nezavisno i “hrabro istraživački” da zaključimo kako se žene u kasnijem dobu na neki zakonom nedozvoljen način “oslobađaju trutova”? Možemo, nije problem. Potrebno je naći nekoliko baš takvih slučajeva i onda to generalizovati :).

Da takvi slučajevi postoje i da mogu da se nađu i podignu na nivo opštosti govore nam priloženi dodaci uz tekst iz Blica, koje možete da pogledate ovde, i  ovde . Tu je i prilog sa O2 televizije. 

Zloupotreba statistike

Statistika ima jedno pravilo: Ako umesto podataka unesemo đubre, umesto valjanog zaključka iznećemo đubre (GIGO – Garbage In Garbage Out). Kao dobar primer nek nam posluži twit ispod kojim je dosta rečeno.

Postoji i mogućnost da se primenom različitih metoda dobiju među sobom suprotstavljeni zaključci. Moguće je podešavanje rezultata, nekompletna prezentacija, moguće je manipulisati pouzdanošću zaključka i tako dalje, što uvek predstavlja dobru vežbu za razmišljanje.

Razmišljanje
Za-razmišljanje

Hipotetički ako 3000 radnika Fijata primi po 300 € mesečno i 100 top menadžera Italijana primi po 10000 € mesečno, onda je to 3000*300 + 100*10000= 900.000,00 + 1000.000,00=1,9 miliona € podeljeno sa 3100 zaposlenih što daje prosek od 612,9 € mesečno po zaposlenom, dok je plata radnika u stvari dva puta manja, ili četiri puta manja od kolega iz Poljske i desetak puta od kolega iz Italije.

Srećom ni ovo ne možemo da proverimo jer je Ugovor koji je FIJAT sklopio sa Vladom Srbije tajna. Ipak manjinski vlasnik FIJAT može ovakvim podacima da “dokaže” da radnici nisu u robovlasničkom odnosu jer je prosek plata u Srbiji u odnosu na Poljsku “samo” dva puta manji.

Manipulacija

Medijske manipulacije predstavljaju vešto i stručno upravljanje našim dušama kako bi se proizvela željena promena u skladu sa onim što manipulator želi da postigne. Šta bi to moglo da bude?

Nekad se javnost priprema za rat, za iracionalnu mržnju prema drugim narodima, nekad za “bolji život” i krotko podnošenje …

Ako smo mi s ovih prostora toliko zatucani (što po njima i statistika dokazuje!!??) onda za nas i naše potomke ništa bolje od robovlasništva. Preciznije sasvim je u redu sve što nam se dešava i što će tek da nam se dešava, jer za bolje i nismo.

Neće biti demantija jer bi to značilo da je onima koji drugačije misle priznato pravo na postojanje. 

Srbi-i-Crnogorci,-"zatucani-čedomorci"-statistika-ili-manipulacija
Srbi-i-Crnogorci,-“zatucani-čedomorci”-statistika-ili-manipulacija

Radosav Lazić