Close
Otac Tadej

Razmisljanje i filozofija – kako do uspeha kroz gorčinu neuspeha

Razmišljanje i filozofija 

Ovde nema potrebe da puno cepidlačimo i razdvajamo misao, mišljenje ili razmišljanje, kao što rade  filozofi. Jednostavno misao je i tok (mišljenja) i sadržaj (mišljenja) i akt (proizvod ili zaključak mišljenja). U konačnom odrasla osoba sa svojom mentalnom higijenom je zbir svega toga.

Bez obzira da li sebe doživljavamo kao biće kome je život isplaniran i pre rođenja, ili smatramo da sve na svetu zavisi samo od nas mi smo ono što mislimo, onako kako mislimo, uvažavajući (ili ne uvažavajući) logiku.

Govore nam da postoje: proročanstva, horoskopi, poreklo, sudbina, prokletstvo, srećne (i one druge) zvezde, materijalni, fizički i bilo koji “statusi”. Drugi tvrde da oni koji hoće mogu da prođu kroz to, da se izdignu iznad toga i postanu ono što hoće.

https://twitter.com/_preriba_/status/848096702632525825

Čovek i filozofija

Čovek je samo ono što od sebe načini. To je prvo načelo egzistencijalizma – Žan Pol Sartr

Ako bismo se ovde bavili definicijom filozofije, većina bi se razbežala, ili bi smatrali da su prevareni. Zato ćemo reći samo onoliko koliko moramo, da bi smo se držali teme. Najjednostavnije za sve ljude koji žive u skladu sa svojim osvešćenim i promišljenim uverenjima, filozofija je kako za verujuće tako i za one druge ispitujuća i samoispitujuća religija života.

Da bi ovo prihvatili potrebno je da znamo razliku između teologije i religije. Teolog je onaj koji proučava i zna. Religiozan je onaj koji veruje, pa stoga i zna. Filozof  je onaj koji veruje, promišlja i zna.

Teolog može da proučava Islam iz pozicije verujućeg hrišćanina (važi i obrnuto). Sa druge strane religiozni islamista će proučavati hrišćanstvo da bi se uverio u “ispravnost” svoje vere. Isto to sa željom da dokaže “ispravnost svoje vere” će raditi i religiozni hrišćani. Sa druge strane filozof je izvežbani mislilac koji može da bude u obe “kože”, nekad i istovremeno.

Razmišljanje i ograničenja

Proces razmišljanja u dolaženju do spoznaje je ograničen. Dobro je to priznati sebi, mada ljudi to nerado čine iz bojazni da ih proglase retardiranim i ograničenim.

Ograničeni smo više nego što mislimo i više nego što smo ikad pomislili. Počev od vlastitih kapaciteta, roditelja i sredine koja nam je “punila glavu”, preko okruženja u kojem smo se formirali, gde je favorizovan marljiv rad ili lopovluk, preko loših i lažnih uzora na koje smo se ugledali.

Tu su i čulna ograničenja. Jednostavno soko vidi bolje od nas, pas ima bolji njuh od nas, delfini imaju svoj jezik i tako dalje. Kao da su svi sem nas idealno stopljeni sa prirodom. Čak i pojačala poput mikroskopa, teleskopa, slušnih aparata, rentgen i IC zraka nam ta ograničenja ne otklanjaju. Imaćemo nove činjenice, ali ne i garanciju da u procesu mišljenja i zaključivanja nećemo pogrešno da ih povežemo.

Mnogi nisu svesni emocionalnih ograničenja, jer im je emocionalna pismenost nepoznata kategorija. Njih ponesu pogrešne emocije na brzinu što im omogućava da se kaju na tenane. Često prebrzo zaključimo da je partner pravi, da je rata kredita podnošljiva. Nekad podižemo sprat više, ne zato što nam treba već da bi nekome nešto “pokazali”. Misli proizvode odluke s kojima se živi ili se zbog njih ispašta. Nekad “sahranimo” samo sebe. Nekad ni bližnji nisu pošteđeni.

Jednostavno okruženi smo prostorno vremenskim zabludama. Stoga su nam znanje i mišljenje egzistencijalno uslovljeni u procesu usaglašavanja sa sobom i svetom. Izgleda da ne možemo da mislimo baš sve 🙂

Manipulacije i zaboravljanje

Naslov bi mogao da glasi “još malo o zabludama”. Posle šireg okruženja sela ili grada na red dolaze društvene manipulacije. Tako je moja generacija rasla uz dva TV programa bez dodira sa spoljašnjim svetom koji je u naše živote takođe ulazio kontrolisano.

Tad kao i sad su se laži nametale sveopštom halabukom. Bilo je kažnjivo misliti drugačije. Tačnije bilo je opasno kažnjivo čak i misliti. Puno je takvih bisera u svim bivšim SFRJ republikama. Setimo se Ustava iz 1974 godine gde je svaki srednjoškolac mogao da zaključi da je Srbija “uža” tj da jedino ona ne može da donese bilo kakvu odluku dok se Pokrajine s tim ne saglase. Oni koji su to javno kritikovali bivali su osuđivani i izbacivani s posla. Možemo i zajednički da se setimo Rezolucije Informbiroa.

https://twitter.com/_stevanica/status/847904885672738816

Pristižu nam i brojna upozorenja od teoretičara zavere. Pominju se ratovi svetova, vanzemaljci, “reptilijanci” i “mešanci”, od kojih mnogi borave prerušeni među nama.  Ima teško proverljivih stvari na koje na koje entuzijasti ukazuju nudeći manje više “čvrste” dokaze.

https://twitter.com/arhgovana/status/846809072095690752

U novije vreme imali smo hiljadu evra po akciji  i sličnih bisera. Na planetarnom nivou od krupnih laži sećamo se tvrdnje da Irak poseduje hemijsko naoružanje pa se posle ispostavilo da “nije baš tako bilo”. Izgleda da zaboravljanja nema. Na snazi je selektivno pamćenje kojim može da se manipuliše sa više ili manje uspeha, na duži ili kraći rok. Često se laži prekrivaju novim poluistinama. Toga treba biti svestan. Nečeg može biti sigurno ima, samim tim i razloga za zabrinutost. Preporučujem da samo pretrčite preko teksta  i sami donesete zaključak. 

Zaključci, pogrešne odluke, neuspeh …

Mnogo toga može da nas snađe (videti pod: kad je vreme za duhovnika ili terapeuta). Nekad nam je “priređeno”, nekad smo više ili manje priredili sebi.

https://twitter.com/san_o_srecii/status/845437228381818880

Ratovi, poplave, emigracija, političke nemilosti i čudesa. Mnogo toga je gurnuto pod tepih ili zalečeno na pogrešan način. I dalje ulećemo u pogrešne veze, radimo posao koji nam ne prija, svakodnevno posmatramo nepravdu, institucije rade vaninstitucionalno često zatvaramo oči 

Ne vidimo rane koje smo zaboravili misleći da smo ih preboleli. Rane, krivice, griža savesti, nezadovoljstvo neostvarenim ciljevima, diskriminacije, mobinzi i šikaniranja polako i sve brže počinju da nam urušavaju zdravlje …

YOGESHWAR MUNI
Razmišljanje Čarls Berner

“Kidamo se gde smo najtanji”, rekle bi bakice. Duboko prosvetljene osobe koje su odmakle u samorazvoju poput Bernera kažu da “sami bez komunikacije ne možemo ništa da spoznamo”.

 Iza ovih reči stoje duboki uvidi postignuti kroz komunikacijske cikluse, ali mnogo toga možemo da uradimo sami. Komunikacijom postižemo više, dok vođenom komunikacijom postižemo najviše, često poklanjajući sebi novi početak.

De Bono
Razmišljanje -De-Bono

Priznajmo mišljenje se uči. Jeste svima dato ali to ne znači i da svi umeju njime da se koriste. Poznavati logičko zaključivanje i izbegavati logičke greške ni izdaleka nije dovoljno. Sem toga po rečima De Bona “i logika ume užasno da pogreši”.

Kako do uspeha kroz gorčinu neuspeha

Još jednom, svi razmišljamo. Ali dok neki to rade efektno drugi se vrte u istim krugovima. Takođe, (još jednom) mišljenje nije samo pravilno logičko zaključivanje, niti je samo kritičko. Ne može se tako lako ni misliti samo pozitivno kako se propoveda.

Zaključak

Mišljenje je mentalna veština kojom može da se ovlada radi praktične koristi. Iz mišljenja proizilaze odluke. Ne kaže badava Otac Tadej:“Kakve su ti misli takav ti je život”.

De Bono ponavlja:” Ja sam neko ko razmišlja i uživa u razmišljanju”. Da bi se postigao ovaj nivo egzistencije jedan od načina je mala pomoć dobrog komunikologa. U prvoj fazi on će vam pomoći da pronađete i “iscedite” gnojne rane koje nosite. Istovremeno će vam pomoći da iz podsvesti “počupate korenje korova” i omogućiti vam da uredite baštu svoje duše.

Prva faza pomoći je psihoterapija. Druga faza je konsalting. Reč je o novoj poslovnoj ili životnoj filozofiji koju usvajamo. Prvom fazom u sebi nalazimo mesto za novu sadnju ili gradnju. Drugom fazom se blagim korekcijama učvršćujemo na svom novom putu. Tokom procesa postepeno usvajamo i nosimo sa sobom metode i alate koje terapeuti i komunikolozi koriste.

Ovladavanje veštinom razmišljanja (procesi, alati, metode, korišćenje) mogu da se uče i direktno. Svakako se isplati jer je to pored ljubavi i vremena nešto najviše što možemo da poklonimo sebi i bližnjima za preživljavanje i uspeh u današnjem svetu. Desetak sati godišnje prakse mogu da naprave čudo 🙂

Karanfili :)
Karanfil 🙂

 

newest oldest most voted
Notify of