Close
PamćenjE

PamćenjE

Pamćenje je sposobnost. Svima nam je data zbog čega mnogi na pamćenje (čega se i kako sećamo) retko obraćaju pažnju. Onda im se dešava da pamte pogrešne stvari, na pogrešan način.

Alzheimer-S Dementia-Words
Selektivno-pamćenje

Pamćenje-stvaranje umne mašine

Moguće je otići korak dalje i u glavi napraviti umnu mašinu za pamćenje. Na taj način sebi olakšavamo svakodnevicu. Osposobljavamo se da da za kraće vreme bez muke postignemo više.  

Bez obzira da li su u pitanju telefonski brojevi, datumi, formule, imena, šahovske partije, red vožnje, novi jezik ili nešto deseto uz malo želje i potrebe sve je na dohvat ruke (i glave). Pamćenje je sredstvo za dostizanje cilja (lakše i brže spremanje ispita npr), ali može da bude i samo sebi cilj (art memoriae – umetnost pamćenja).

Holidays-Thinking-Post-Vacation
Pamćenje-prisećanje-maštanje

Pamćenje „pomaže“

Nekad, u mladosti mi se dešavalo da upadam u skučene situacije koje dolaze sa neosnovano ambicioznim lenštinama s kupljenom ili preko veze stečenim diplomama. Tada sam od kolega dobijao prostor u medijima govorio (i) o veštini pamćenja sa obaveznom demonstracijom.

Tako sam dolazio do klijenata, radio ono što volim i rešavao egzistencijalne probleme. Stekao sam divna prijateljstva, obišao mnoge krajeve … To me je dovelo u stanje zbog kog sam zahvalan tim mučenim idiotima. Nekad je bio dovoljan pogled da shvatim da istrajavamo u različitim dimenzijama. Radio sam sa najboljima ali i za najgore. Paradoksalno ali sad imam potrebu da se zahvalim svima.     

Zato vas još jednom podsećam kako nam je svima jasno da dizanjem tegova, trčanjem, sviranjem ili plivanjem postajemo vidljivo bolji u oblasti kojom se bavimo. Kad su u pitanju umne mašine većina radije ne bi „ništa da čačka“ po tom pitanju. Istovremeno osobe koje su razvili neke od ovih veština se često posmatraju pogrešnim očima. Kao da je u pitanju neko čudo, redak božji dar ili daleko bilo poremećaj.

 Kompenzacija

Često pažljivo gledamo takvog iz prikrajka da bi videli šta mu je Bog uzeo kad mu je tako nešto dao. Odmah da vam kažem NIŠTA im Bog nije uzeo. Oni su zahvalni na svemu što imaju. Okruženi su prijateljima, ljudima koji ih vole, poštuju, uče od njih … Svoja znanja dele nesebično onima koji bi da uče i da se menjaju. Oni su istinski ispunjeni i srećni. To je „ta“ kompenzacija.

Tijana-Mandić-Radosav-Lazić
Tijana-Mandić

Takve osobe ako ste imali čast ili sreću da ih upoznate imaju mnogo neverovatnih osobina. Počinjete ubrzano da se menjate dok ste u kontaktu. Pored njih se lenštine i oni što kukaju i smišljaju opravdanja za neuspeh osećaju zaista loše. Oni drugi željni promene dobijaju krila.

Super pamćenje kao veština, nekad „hendikep“

Naravno da li ćemo biti doživotno inspirisani, delimično ili trajno utučeni zavisi prvenstveno od nas. Mala šala naravno. Oni koji rade na sebi biće impresionirani i dodatno motivisani susretom sa „hendikepiranima“ (shvatićete i šta ta reč zaista znači i ko je to zaista).

Oni drugi (koji na ovaj sajt retko dolaze) će nastojati da što pre potisnu takve susrete u najveće dubine svoje neistražene glave. U tome će im „pomoći“ daljinski upravljač za TV čime se pospešuje lenjost neokorteksa.

Zaglupljivanje-kako-odoleti
Zaglupljivanje

Konačni odgovor. Postoji super pamćenje kojim svako može da ovlada. Postoji put, postoji kompenzacija, postoji kompromis. Ali postoje i rezultati. Jedno od mesta gde možete to da ostvarite je ova strana sajta i to vrlo brzo, zbog čega ćemo odmah preći na stvar.

 • Asocijativne tehnike - pamćenje parova i lančanih veza

  Prvi test pamćenja, lista za kupovinu

  Potreban vam je minut za proveru pamćenja niza. Nizovi nam trebaju prilikom odlaska na pijacu, radi pamćenja ključnih delova nekog izlaganja, pravljenje dnevnog rasporeda itd. Ovo je jedan od načina pamćenja bez obzira da li mi izlažemo ili pamtimo ono što izlažu drugi. Radi se o pojmovima koji su na prvi pogled logički labavo povezani.

  Potrebno je da u narednih 60. sekundi naučite ovaj niz i reprodukujete ga unapred i unazad. Posle 60 sekundi sklonite spisak sa ekrana, uzmite papir i olovku i zapišite redosled zapamćenog. Prvo ga reprodukujte s desna u levo. Onda zapišite spisak natraške, s redosledom sdesna u levo.

  Tokom provere za svaki tačan odgovor s leva u desno ali i s desna u levo dajte sebi jedan poen. Možete da skupite maksimalno 16 poena.

  Budite iskreni prema sebi. Na kraju krajeva taj spisak ne morate nikom da pokažete ali će vam vrlo brzo biti dokaz koliko ste napredavali. Ovo je provera, tj testiranje trenutnog nivoa pamćenja. Odmah nakon toga u  dva naredna odeljka naučićemo kako da se stanje višestruko popravi.

  Ispod su pojmovi za pamćenje. Imate 60 sekundi. Znate šta trebate da radite. Izvolite spisak:

  Kravata - slon - kišobran - šargarepa - kuća - roda - televizor - tenk

  Ako ste sabrali poene da pređemo na stvar.

  Tehnike pamćenja - asocijacijativne tehnike

  Platon (427-347 p.n.e.) je prvi ukazao da su sve misli i ideje spojene asocijacijama. Onda je njegov učenik Aristotel (učitelj Aleksandra Makedonskog) detaljno opisao zakone kojima se misli i predstave povezuju. Podsetimo se ukratko:

  -asocijacije po sličnosti : zebra i konj, vrabac i golub, violina i violončelo

  -asocijacije po suprotnosti: nebo i zemlja, dan i noć, vatra i voda

  -asocijacije po prostornoj i vremenskoj povezanosti: ruka i prsti, majka i dete, list i grana.

  Mnogo kasnije Hjum (David Hume, 1711-1776) dodaje još jednu zakonitost asociranja misli: -asocijacije na osnovu uzroka i posledica koju mi ovde preklapamo sa Aristotelovom asocijacijom prostorne i vremenske povezanosti.

  Nastajanje asocijacija

   

  Mašta-pamćenje-asocijacije
  Pamćenje-nastajanje-asocijacija

  1Sve ilustracije u ovom delu su iz knjige: Grupa autora, (1976), Art M. Semorie, I Vi možete imati super pamćenje, Beograd: Registrovano u Jugoslovenskoj autorskoj agenciji pod r. br. K-2/76 od 12. 1. 1976. Interpretacija Radosav Lazić[/modern_footnote]

  Neki na put nose parfem voljene osobe i onda pred spavanje stave kap, dve na jastuk. Kažu da je to dobar način za lepe snove. Isti je efekat i ako maramicu voljene osobe stavite pod glavu.

  Severnoamerički Indijanci su za pojasom imali koštane bočice sa mirisnim biljem. Kad bi nešto želeli da upamte intenzivno su to posmatrali ili slušali sve vreme udišući miris iz koštane bočice. Kad bi želeli da to reprodukuju počinjali bi sa intenzivnim mirisom koji bi im pomogao da u svest ponovo prizovu taj događaj.

  Eksperimenti sa psima velikog ruskog naučnika Pavlova dovodili su do stvaranja uslovnih refleksa. Podsetimo se psi su reagovali lučenjem pljuvačnih sokova na zvuk koji je prethodio donošenju hrane.

  Zaključimo iz ovih par primera da možemo da se potrudimo oko pamćenja svesnim korišćenjem asocijacija. Prvo da bismo povezali dva pojma i zatim da bi se povezano učvrstilo u dugotrajnoj memoriji.

  Zato je za dugotrajno pamćenje od velike važnosti da se željeni pojam asocira iz više uglova i aspekata sa što većim brojem čula. Uz to nije dobro biti ravnodušan odnosno nemotivisan.

  Pamćenje upečatljivih priča – stvaranje asocijativnog niza

  Sad zamislite u desnoj ruci neprirodno dugačku drečavo šarenu kravatu. Na drugom kraju kravatom je vezan vaš kućni ljubimac - mali slon ljubičaste boje koji surlom pridržava veliki žuti kišobran.

  Na vrhu kišobrana stoji deset metara duga šargarepa (i to užim krajem). Šargarepa počinje da se krivi i pada na malu drečavo crvenu kuću iz koje izleće ogromna uplašena roda kojoj se televizor (koji je takođe izleteo iz kuće) nabio na kljun. Roda otresa televizor koji sa velike visine pada na tenk i razbija se u paramparčad. Iz televizora ispada …

  Ovako može da izgleda šaljiva priča uz čiju pomoć bismo uvezali pojmove date u testu za proveru. U njoj imamo puno neobičnih detalja koje um rado usvaja. Predmeti su izmaštani, namerno karikirani, pogrešno bojeni sa čudnom dinamikom, i tako do kraja.

  Posle toga nije teško vratiti priču unazad tj ponoviti pojmove s desna na levo. Gotovo. Zadatak urađen.

  Naravno ovo su brzi primeri. Ako vam pojmovi trebaju tj ako su izvučeni za ispit onda ih treba posle izvesnog vremena ponoviti. Posle nekoliko ponavljanja neobična priča će nestati. Ostaju samo pojmovi koji vam trebaju u nepromenljivom redosledu. Na isti način naučeni brojevi telefona neće promeniti raspored.

  Pamćenje, provera napretka

  Asocijativno-pamćenje
  Pamćenje-parova

  Ako ste shvatili poentu iz priče ili slika koje su priložene naučili ste dve tehnike brzog pamćenja. Prva je asocijativna tehnika pamćenja parova reči. Drugo je neprekidna lančana asocijativna tehnika koja nastaje spajanjem parova. Uočite umreženost kod druge tehnike. Tj svaki predmet pamtimo uvezanog asocijacijom sa obe strane što u konačnom olakšava pamćenje.

  Pride, date su slikovni primeri asocijacija parova ( četkica za zube koju trebate da kupite baš u toj radnji). Tu su i slikovni prikazi kako „mašta može svašta“. Sve uzeto iz knjige (videćete fusnotu) koju narcisoidni „autoriteti“ ne vole da pominju.

  Izneto bi trebalo da bude dovoljno da uz malo vežbe usvojite veštine. To se naravno proverava testiranjem. Pa krenimo.

  Imate tri minuta za pamćenje niza od 25 reči po tačno zadatom redosledu. Posle toga proverite sebe ponavljanjem niza s leva u desno, ali i obrnutim redosledom. Izvolite:

  Jabuka – sekira – novine – buzdovan – palma – krokodil – Putin - šibice – zavesa – bandera – traktor – zub – oblak – pšenica – srp – Bil Klinton – raketa – šešir – jaja – zidni časovnik – tambura – strela – knjiga – Eskim.

  Verujem da će svi koji su sa čitanjem stigli dovde uspeti da reše zadatak i da sebi sa puno entuzijazma u dnevnik pamćenja upišu svih 48 bodova. Proverite jeste li (i koliko) napredovali.

  Zaključimo

  Meni pripadaju čast i zadovoljstvo da vam prvi čestitam ulazak u novi svet. Napravili ste prvi mali/veliki korak u pravom smeru. Biće toga još. Od pamćenja brojeva, mentalnog računanja, diktiranja više pisama istovremeno … Odabraćete ono što vam treba i koliko vam treba.

  Sad, dok ste u tom novim stanju pitam vas šta vam je to oduzeto da bi vam ovo bilo dato. Samo ste zadovoljno izašli iz puta koji je utaban TV reklamama.    

  Iskoristite novo pamćenje za još dve sitnice:

  - Željena promena počinje samodisciplinom u malim stvarima.

  -  Niko ne može da vam nametne osećaj nezadovoljstva ili manje vrednosti bez vašeg pristanka.

  „Ja sam učenik i moram biti naučen“, pisalo je na cedulji koju je Petar Veliki nosio sa sobom.

  ----

  Ako imate posebna interesovanja obratite mi se meilom. Iznesite sugestije, naručite tekst ili zakažite besplatne konsultacije.

  Hvala što pokazujete interesovanje za lični razvoj. 

  Srdačno Radosav Lazić