Close
Strana-o-pamćenju

Pamćenje

N O V O       Super pamćenje-pamćenje višecifrenih brojeva (II deo) 

Super pamćenje – pamćenje višecifrenih brojeva (I deo)

Pamćenje višecifrenih brojeva je prava boza ukoliko ste malo vežbali prethodne lekcije. Ako to niste uradili onda je „boza“ noćna mora dok to ne uradite.

Pamćenje – podela i „dobrobiti“ od neupotrebe

Znate li da je Avgustin svrstao pamćenje među tri moći duše uz razumevanje i volju – što je slika Trojstva u čoveku

Super pamćenje – početne tehnike  

Ako ste savladali prvu lančanu tehniku pamćenja sad možete bez problema da memorišete i reprodukujete u oba pravca stotinak vezanih predmeta. To dalje znači da je vreme da nastavimo. Zbog razbijene barijere i porasta samopouzdanja nadam se vašem bržem hodu. 

———

Pamćenje je sposobnost. Svima nam je data zbog čega mnogi na pamćenje (čega se i kako sećamo) retko obraćaju pažnju. Onda im se dešava da pamte pogrešne stvari, na pogrešan način.

Alzheimer-S Dementia-Words
Selektivno-pamćenje

 

Pamćenje-stvaranje umne mašine

Moguće je otići korak dalje i u glavi napraviti umnu mašinu za pamćenje. Na taj način sebi olakšavamo svakodnevicu. Osposobljavamo se da da za kraće vreme bez muke postignemo više.  

Bez obzira da li su u pitanju telefonski brojevi, datumi, formule, imena, šahovske partije, red vožnje, novi jezik ili nešto deseto uz malo želje i potrebe sve je na dohvat ruke (i glave). Pamćenje je sredstvo za dostizanje cilja (lakše i brže spremanje ispita npr), ali može da bude i samo sebi cilj (art memoriae – umetnost pamćenja).

Holidays-Thinking-Post-Vacation
Pamćenje-prisećanje-maštanje

 

Pamćenje “pomaže”

Nekad, u mladosti mi se dešavalo da upadam u skučene situacije koje dolaze sa neosnovano ambicioznim lenštinama s kupljenom ili preko veze stečenim diplomama. Tada sam od kolega dobijao prostor u medijima govorio (i) o veštini pamćenja sa obaveznom demonstracijom.

Tako sam dolazio do klijenata, radio ono što volim i rešavao egzistencijalne probleme. Stekao sam divna prijateljstva, obišao mnoge krajeve … To me je dovelo u stanje zbog kog sam zahvalan tim mučenim idiotima. Nekad je bio dovoljan pogled da shvatim da istrajavamo u različitim dimenzijama. Radio sam sa najboljima ali i za najgore. Paradoksalno ali sad imam potrebu da se zahvalim svima.     

Zato vas još jednom podsećam kako nam je svima jasno da dizanjem tegova, trčanjem, sviranjem ili plivanjem postajemo vidljivo bolji u oblasti kojom se bavimo. Kad su u pitanju umne mašine većina radije ne bi „ništa da čačka“ po tom pitanju. Istovremeno osobe koje su razvili neke od ovih veština se često posmatraju pogrešnim očima. Kao da je u pitanju neko čudo, redak božji dar ili daleko bilo poremećaj.

 Kompenzacija

Često pažljivo gledamo takvog iz prikrajka da bi videli šta mu je Bog uzeo kad mu je tako nešto dao. Odmah da vam kažem NIŠTA im Bog nije uzeo. Oni su zahvalni na svemu što imaju. Okruženi su prijateljima, ljudima koji ih vole, poštuju, uče od njih … Svoja znanja dele nesebično onima koji bi da uče i da se menjaju. Oni su istinski ispunjeni i srećni. To je „ta“ kompenzacija.

Tijana-Mandić-Radosav-Lazić
Tijana-Mandić

Takve osobe ako ste imali čast ili sreću da ih upoznate imaju mnogo neverovatnih osobina. Počinjete ubrzano da se menjate dok ste u kontaktu. Pored njih se lenštine i oni što kukaju i smišljaju opravdanja za neuspeh osećaju zaista loše. Oni drugi željni promene dobijaju krila.

Super pamćenje kao veština, nekad „hendikep“

Naravno da li ćemo biti doživotno inspirisani, delimično ili trajno utučeni zavisi prvenstveno od nas. Mala šala naravno. Oni koji rade na sebi biće impresionirani i dodatno motivisani susretom sa „hendikepiranima“ (shvatićete i šta ta reč zaista znači i ko je to zaista).

Oni drugi (koji na ovaj sajt retko dolaze) će nastojati da što pre potisnu takve susrete u najveće dubine svoje neistražene glave. U tome će im „pomoći“ daljinski upravljač za TV čime se pospešuje lenjost neokorteksa.

Zaglupljivanje-kako-odoleti
Zaglupljivanje

Konačni odgovor. Postoji super pamćenje kojim svako može da ovlada. Postoji put, postoji kompenzacija, postoji kompromis. Ali postoje i rezultati. Jedno od mesta gde možete to da ostvarite je ova strana sajta i to vrlo brzo, zbog čega ćemo odmah preći na stvar.