chiudi

Smuggling - un viaghju senza ritornu

Francese dumbing falà – put bez povratka je testu urdinatu. Rifluti assai pinsamenti autora dok traži odgovor na pitanja: „Zašto smo ovako pasivni?“.

Ograničenja mozga – uvod u samozaglupljivanje (i) samospašavanje

Avemu da principià cù un prucessu curtu chì deve esse menu di 30 segundere. Ci sò tuti neri è trè persone bianchi in u video. Ogni cuntazione hà a so scola di basca ghjugna chì hè aghjuntu à a persona da u so squadra senza sparà à u cesto (chì ùn hè micca). Hè a vostra tarea per esse in trenta sicondi solu aghjunghje aghjunghjendu un squadra bianca, ignurannu u gruppu nìuru. Aghjalesi u filmamentu.

 

Credu chì tutti cridianu quantu era aghjuntu. Ma à a quistione di sì avete qualchì parechje micca insinatu, a meza ti rispundanu nè negativu. Ci sò quelli chì sò in còllera quandu sò dumandatu ciò ch'elli anu falatu per vede.

Desilo se „intelektualno slepilo“ koje smo stvorili sebi zbog brojanja dodavanja i ignorisanja crnog tima. Tvorci eksperimenta Kchistab (chabris ( Christopher Chabris) e Danijel Sajmons (Daniel Simons) u knjizi „Nevidljivi gorila“ su nam ovo lepo dočarali. Zadatak brojanja i instrukcija da ignorišemo crni tim izaziva slepilo za sve ostalo.

Naravno ako dobijemo odgovor „zašto“ znaćemo i „kako“ da se menjamo (ili ostanemo isti). Za sad jedino imamo odgovor na pitanje: „Šta se dešava kad slepci vode slepce“. Tačnije mnogi su pristali da budu baš to. Pa zašto onda krivimo druge?

 

JustFrancese dumbing falà e disorientazione

Parechje pensanu chì u nostru core hè u Miracle di Diu, pronto per tuttu, incridibile, infallible, è chì certamenti anu aiutà à evacue. Questu testu, sta visu hè in parte interrugata. U cervellu hè un impenite incomprensibile di adattazione cum'è limitazioni. Ma prima avemu avè principiatu, in modu cusì, cù i mutivi ghjustissi è i miriali. Solu allura un succorsu spettaculu.

U mo cervu hè un supercomputer da una parte è pò esse più di ciò chì pensemu, ma solu s'ellu ci piace. Sapete chì sguardi cartesi è lighjia hà purtatu à a mutazione di i nostri strutturi di u curu in un attellu di leghje? U mo cervu hè statu uriginale designatu per questa funzione. Quandu vene à (anti)Francese dumbing falà Pudemu fà assai. Hè veru è vice versa. Hè nantu à noi.

Kad pogledamo mogućnosti mozga sa jedne strane i sve gluposti i istrebljenja koje smo priređivali jedni drugima kroz istoriju sa druge, zaključićemo da su u pravu oni koji tvrde da planeta opstaje jer je „glupost neuništiva“. Drugi kažu da je razlog postojanja uprkos nesposobnosti i lažljivosti koje tolerišemo onima koji nas vode to što  Gospod brine o maloj grupi svojih. Da nije njih Zemlja odavno ne bi postojala. 

 

Cosa da fà

A cumpagnia dimustrà chì na mente pò sola o cù l'aiutu di l'altri, per esse assai tranquillamente zittu sè stessu per esse à u stessu tempu durmianu cù i so trinevoli. Cercu aiutu l'assistenza prufessiunali solu quandu semi finitu. Prima di questu, ùn importa micca quale sanu più bella chì noi. A quistione hè, è avemu da prumessu di dì qualcosa à noi stessu.

illusione ottica
L 'illusione ottica, duie più di più sò listessi

A più parte di sapè è ricanusce solu illusione ottica è fatamorgani, in una parolla di l'ingannimentu visuale. A cecità intellettuale ùn averia micca,perchè hè cusè faciule per elli.

Šta ćemo sa selektivnim sećanjem, često namerno iskrivljenim kako bismo uz pomoć „takvog“ mišljenja, mašte i dovijanja napravili o sebi sliku kojom smo zadovoljni? Na kraju šta sa svim tim optičko-mentalnim iluzijama kojima pribegavamo svesno i nesvesno?

A risposta hè stata. Cumpigliemu i testi à pensà. Avemu dettu chì era qualcosa chì u moveru avia fattu, è ciò chì andemu da fà.

 

 Antizaglupljivanje – upoznajmo sebe(è piglià l'accionamentu)

Spessu in ghjisteria, ma in a realtà averemu chì ci hè più in e nostre capi. Quarchi cosa hè piacevule per vede. Quì analizà i trè participanti. U primu hè un sistema autonomeu chì ùn ùn scarta micca. L'altru hè un sistema voluntariu. U terzu hè u cumplettu.

 

Danijel Kaneman autor knjige XCHARXMisliti brzo i sporoXCHARX nam predlaže kao bolje nazive Sistem 1 i Sistem 2 jer kao takvi zauzimaju manje prostora u našoj radnoj memoriji pa ćemo duže da ostanemo koncentrisani na temu. Možda to važi za mislioce sa kapacitetima. Početnicima je lakše da ih prepoznaju kao autonomni i voljni sistem, uz dodatak najčešće lenjog posmatrača. 

Sistemi 1 i 2

Autonomni sistem (Sistem 1) koji se ne isključuje je zadužen za preživljavanje. On brzo i asocijativno donosi odluke.  Ako nam život nije ugrožen stvar prepušta Sistemu 2 da ovaj od toga napravi logičnu, povezanu priču (od materijala koji mu je serviran). Nekad kao u zadatku sa gorilom možemo da ga XCHARXućutkamoXCHARX ali se to retko dešava. Malo treninga nije na odmet.  

cumu fà una storia di ciò chì vemu
Tentazione -: - quick-associative-thinking- (pa-how-we-be)

Na slici iznad Sistem 1 koji prvi (često i jedini posmatra) vidi XCHARXneštoXCHARX. To nešto su razne munjevite asocijacije koje počinju sa: ugrožava me, ne ugrožava me. Na primer: odlična fotografija, sponzoruša raspala bez grama mozga, moje su veće, voleo bih da ona moja izgleda ovako, lepa je dok ne progovori, kakva li je gore (dole), sad će muške svinje da zapene, baš me zanima šta li je po struci, ovakva je mog Milojka smotala XCHARX (znači mrzim je) , voleo bih da sebi nađem jednu ovakvu, da li bih svom detetu dozvolio da se ovako XCHARX?

 

Questu hè primer za zbunjujuću ograničenost našeg uma. Reč je o lenjosti koju kompenziramo preteranim samopouzdanjem u nešto što verujemo da znamo. Na taj način XCHARXštedimo sebeXCHARX jer postajemo nesposobni da priznamo sebi neznanje i pokrenemo drugi, na drugi način misleći deo (odnosno Sistem 2). Stravično moćan način kojim izbegavamo viđenje neizvesnosti. Najkraće: XCHARXNisam direktno ugrožen/aXCHARX. Za ostalo ćemo lako.

(Samo)zaglupljivanje je lako i „privlačno“

To XCHARXlakoXCHARX je posao za oba sistema, tj ako nam se prekida scena gledanja. Često puta pažnja odluta na nešto drugo pa dalje ne promišljamo, tj ne uključujemo misaoni proces Sistema 2. Čemu ako naš asocijativni mozak zna sve. Mišljenje je neuvežbanima često naporno. Naravno to nikad ne bismo priznali sebi.   

Justificazzioni-di-Francese dumbing falà
Emucciu intelligenza
1Goleman D. (1997), Intelligenza Emocenti, Geopeetica, Belgrado, pp 19

In a stampa, vedemu u que passa quan avemu stimatu chì ci sò in una vita amenificante (invece di sapienti sapienti). A bagnu gialla in u disegnu hè una serpente (aghju tene à pittura stu male). A dati vanu à l'ochju, da quì u turnà à u tàjulu. Eccu u signal hè spizzatu. A parte maiò si va à l'escali cortese visuale per a prucessione mentre a parte più chjesa partenu à l'amiguria (duie glande, u centru primariu per u timore) induve u trasfurmazioni hè più o più minus.

Ako nam je ugrožen život (po brzoj proceni Sistema 1) krvni pritisak nam se povećava, otkucaji srca takođe, dok su veliki mišići spremni za XCHARXbori se ili bežiXCHARX akciju. Ako nam život nije ugrožen onda je to: zmija igračka, nečija šala, bezopasna, nacrtana ili projektovana zmija. Sve u svemu ništa strašno. Znači vraćamo se na XCHARXgde sam ono staoXCHARX.

 Eksperiment za „razmišljanje“

Kaneman u knjizi koju smo pominjali iznosi još jedan eksperiment sproveden sa zaposlenima. Službenici su u zajedničkoj prostoriji na poslu imali automat za kafu i čaj. Godinama su kafu i čaj plaćali ubacujući novac u „kutiju poštenja“. Iznad je stajao cenovnik sa preporučenim iznosima.

Allora, senza avvisu è annunzotu nantu à e machini, un cartellu cù fiori hè pusatu nantu à u cantu rrecumatu. Dopu à sett'anni ghjorni, u cartillariu fù sustituitu, è avà era un cartellu annantu à l'ochji vistuti da l'utilizatore nantu à a machina. (Cù una imaginazione pocu, pudete vede dinò da l'illustrazione sottu.

Graficu
U carte cullucatu per una corda di latte ghjuchju

Niko ništa nije komentarisao ali su prihodi iz nedelje u nedelju znatno varirali. „Nedelja postera sa cvećem“ je bila mnogo siromašnija od „nedelje postera sa očima“.  

Ne žurite sa zaključkom da je vaš Sistem 2 nešto drugo i da vi uvek znate svoje razloge za donošenje odluka. Možda je bolje da se zapitate zašto posteri pobednika izbora ostaju dugo, dugo dugo da nas gledaju s visine i posle izbora. Ili zašto isti ti ne XCHARXizlaze iz televizoraXCHARX (ili se ne skidaju sa njega) sve vreme. Naravno uvek XCHARXnekakoXCHARX u prvom planu. 

Francese dumbing falà
Zaglupljivanje-u-službi-demokratije-i-boljeg-života-„reakcija“-građana-Niša-i-rezultat

Zaglupljivanje i „rezultati“

Rezultati? Pa ima ih nije da ih nema samo što mi sa njima nismo baš zadovoljni. Svi gledaju samo svoja, najuža posla. Protest malinara – pa šta kad su oni nas podržali. Protest dužnih u švajcarcima. Pa šta? Kad su se zaduživali mislili su da su pametni i da će odlično da prođu. Protest oružara. Pa šta? Oni su organizovani i uvek isteraju ono što hoće. Oni gledaju samo sebe. Zašto bih ja rizikovao ako ništa ne mogu da dobijem? Štrajk zaposlenih u Goši? Pa šta? Što im se nisu pridružili oružari? Smanjenje penzija. Pa šta? Nisu dirali one sa najnižim penzijama. Kome treba nek se buni.  Zar nisam ispao budala krajem devedesetih i to za džabe dok su mnogi uzeli milione?  

Ci hè parechje motte per quellu sceglienu per esse insignate. U mutivu di tuttu hè u teme di u Sistema 1. Hè per quessa tanti rijalitija è cuntenuti vacanti chì ciamandemu in u statu vegetativu. Una preghiera terribili da l'inclusión di u Sistema 2 chì hè amicuatu da una cliquea rigulari, ancu sviluppata. Da questu, noi chì avemu un populu hà cunnisciutu illu. Questu hè chjamatu una epidemica mentale.  

Chjave

Isti narod koji je umeo da se buni za prava „obojenih“ u Južnoj Africi sad prelazi preko neizglasavanja Tijaninog zakona. Peticije na socijalnim mrežama misteriozno nestaju, krimosi ne odgovaraju, sudski postupci zastarevaju.

Ghjudicate da l'avvenimenti, pudemu cuncludi chì l'epidemie mentale hè una purgazione. Simply people for decades duped è sculene (materially and spiritually) per una falsa, incompetenta elite. A volte per l'attu, per omission oavutu sbagliatu avutri avìanu dicenu.

Primera Francese dumbing falà hè numerosa, l'affare ùn hè nunda à nimu (per ora). Esperimenti falsi, Savamala, vaccination mandatorale cù vaccini micca verificati à quale hè u orgogliu (a bile su najskuplje na tržištu), lečenje dece SMS porukama dok iz zdravstva nestaje milijarda evra godišnje … 

Perchè avemu survivatu assai più di quì sopra, pudemu esse espertu di sviluppà resistenza à Francese dumbing falà, a stessa manera chì i microorganismi supranate a penicillina è a cuculla DDT. Forse eranu i ghjente da quale u dimòni fendu un mobu, ma ellu sceglie per esse novi un populu chì hè attatu per u megliu perchè ùn avemu micca cusì cusì issa. A cecità intellettuale hè un curable, è dunqua una epidemija mentale.     

Ritenimentu à quelli chì lendu cù i seguenti:

- Pudereti dispunìbuli più chjosi è ritratti, ma ùn aghju micca. Picchì? Perchè in casu di littri chi chjera, disinni o ritratti, u sistema di leghje incù u Sistema 2. Questu hè u sistema di indirizzu à i mo testu, chì u primu hè troppu persone. Avia bisognu di verificà.

- Pensu à questu titular è parechji fiori. Hè per quessa chì parechji ùn deveranu u situ. Quante sò ritornu dopu perchè u sistema di 2 hè (da) in daretu.

Radosav Lazić

GTranslate Please upgrade your plan for SSL support!
GTranslate Your license is inactive or expired, please subscribe again!