Close
Diktiranje-više-tekstova-istovremeno-misao-pamćenje-pisanje-primer

Misao, pamćenje, pisanje – primer – diktiranje više tekstova istovremeno

Prikaz o diktiranju više tekstova istovremeno, uz praktičan primer ,može da bude odlično mesto da svako ko je zainteresovan odluči da poradi na mentalnoj higijeni i počne da razvija svoje mentalne sposobnosti (mišljenje, pamćenje, pisanje, inteligenciju, kreativnost …). Za početak, recimo da svim ovim može lako i brzo da se ovlada. Izvinjavam se zbog smetnji na snimku u prvim sekundama.

 

 

Predrasude, lenjost ili nešto treće

Tačnog odgovora nema. Odgovor doduše postoji ali za svakog ponaosob, pa je teško uraditi uopštavanje. Ponovićemo početne tvrdnje sa sajta da ove veštine svako može da nauči i primeni u svom životu.

Česta predrasuda glasi otprilike ovako: “Dao mu Bog to i to ali mu je uzeo to i to”. Onda se navode primeri kako neko može ne znam šta, ali mu je Bog oduzeo vid, govor ili ga “prokleo” ili “obeležio” na neki drugi način. Tesla eto nije imo poroda. Ovi su bogati i prebogati ali šta im sve to vredi kad im se dete, daleko bilo….Sve te gluposti možemo da tretiramo po sistemu “i bogati plaču”. Opet ako baš nismo baba Vanga vredi pokušati.

Sećam sе kako je izvesni Gospodin preda mnom otvorio sebe i pitao “je l može nešto da mi kaže, ali da se ne naljutim”. Pošto je dobio dozvolu rekao je, sa čuđenjem (i samozadovoljstvom), da bi on sa mojim mozgom bio “ne miloner, već milijarder”. Ja sam mu sa smeškom zahvalio što brine, rekavši da  ja jesam bogat čovek.

Sigurno nisam milijarder ,(ni trilioner), ali sam uvek okružen obiljem, na čemu sam zahvalan. Da je kojim slučajem dotični iskoristio moju pažnju pa svoju glavolomku izrekao u formi pitanja, odgovor bi bio drugačiji.

Sebe nikad nisam doživljavao kao rugobu kojoj je “samo to ostalo u životu”. Bavio sam se mentalnim veštinama  tražeći najefikasnije načine za dostizanje cilja, radujući se uštedama u vremenu, novcu i živcima. Posle bih sa ušteđenim raspolagao kako me pamet uči nastavljajući da sekiram dušebrižnike.

Isto predlažem svojim čitaocima, bivšim i potencijalnim klijentima. Odricanje je jedno, dok je štednja za kartu u željenom smeru investicija i nešto sasvim drugo. Meni drage osobe do čijeg mišljenja  držim to shvataju i podržavaju me u tome.

https://twitter.com/RASK0VNIKov/status/853665244526280709

Misao, pamćenje, pisanje – sve je to “prevaziđeno”

Postoje diktiranja koja su zaista sramota. Svi smo prolazili kroz taj oblik “prenošenja znanja” kojeg nema. Zapisivanje i hvatanje beležaka su jedno, ali kad vam neko diktira umesto da predaje on nad vama čini pedagoški zločin.

Opet, kad se kod nas nešto primi ,ono se primi za sva vremena, iako su od efekata prisutni samo dugoročno negativni.

Mišljenje, pamćenje, zaboravljanje …

Da bi se gradivo zaboravilo, potrebno je da se pre toga usvoji. Kod sirovog diktiranja toga nema. Ostaje nam otvoreno pitanje- jesu li takvi predavači ikad i znali šta sve piše u “njihovim knjigama”. Ja često nisam bio siguran u to.

Kada sam čuo da postoji doktorat, gde su sa slovenačkog prevedeni samo  uvod i zaključak (bez sredine), moje mišljenje je ostalo zacementirano. Kada se setim pijandure sa “čak” dva doktorata, ubijem se tražeći Promisao i skriveni smisao. Zbog toga još više volim profesore do kojih mi je stalo.

Na sceni su Marfijeva pravila i sve što može da krene loše, kreće još crnje. Tu smo gde jesmo. Neko je rekao da ne postoji nada za ljudsku rasu, ali za pojedine njene pripadnike postoji.  To je početna ideja i ovog teksta i ovog sajta.  Može se drugačije, elegantnije, efikasnije…

 Misao, pamćenje, pisanje i pravci razvoja”

Nekada su postojali robovi koji su napamet znali “Ilijadu”, “Odiseju”, brojne filozofe…  Danas je to prevaziđeno raznim tehničkim pomagalima: kasetofonima, diktafonima, računarima i svima dostupnim mobilnim telefonima.

Većina je to jedva dočekala da u zapećak šutne mnoge veštine poput pamćenja, mentalnog računanja, stenografije i veštine pisanja.  Možda će koliko sutra biti dovoljno da prislonimo elektrode na glavu, (“čitač misli”), i da tekst počne da izlazi bez diktiranja. Opet, valjalo bi da se zapitamo šta će biti kad nam sve te skalamerije postanu dostupne a mi nemamo šta da kažemo. Time što mnogo dobijamo ne znači da trebamo sve da izgubimo.  

Diktiranje

                           Diktiranje je  ,uglavnom ,dosadna aktivnost. Tokom pisanja dešava nam se puno grešaka u tekstu. Pošto je u pitanju većinom mehanička aktivnost, pamet nam često “odluta”. Zbog lutanja uma, pogrešne brzine diktiranja i fizičkog umora ,dešavaju se greške. Sa druge strane, ponovno pristupanje tekstu ,posle diktiranja ,povlači za sobom loše i zbrkane asocijacije ,pa se zbog puno grešaka u tekstu nesvesno  odustaje od prepisivanja, ili se i to dešava sa greškama.

Loši, nikakvi pedagozi, mogu da nam upropaste i najlepše predmete u školi, za koje smo svi predodređeni -poput fizičkog ili likovnog. Sa druge strane ,vrsni pedagozi nam sa lakoćom iz duše poklanjaju svoja znanja, čime svaki predmet postaje zanimljiv. Takvi nam ponude teze ili kosture koje učenici kod kuće rado popunjavaju u slobodnom vremenu, čitanjem, crtanjem ili rešavanjem zadataka. Nažalost, takvih je malo.

Šta nam promiče

Često se kod diktiranja više tekstova istovremeno pominju Cezar i Napoleon, koji su mogli da istovremeno diktiraju po sedam pisama. Mogli su po pet, ako bi i sami pisali jedno. Tekstovi o diktiranju se obično tu završavaju. Nama ostaje da zaključimo samo jedno -da su sa tim rođeni, što je naravno delimično tačno. Svi smo rođeni sa tim sposobnostima. Na nama je hoćemo li da ih razvijamo.

                           Retko se pominje da se ovde radi o veštinama koje svako, ko uloži malo vremena i interesovanja, može da savlada. Opet, da bi nam to rekli, profesori i novinari bi nešto od toga morali prethodno da probaju ili da znaju. Najzad ,nekad su za prećutano znanje krivi i sami “izvođači radova”, koji sebično veruju da je bolje ako sa ovim tehnikama barata mali broj ljudi.

 

Šta nam je potrebno

                           Diktiranje više tekstova istovremeno postaje izvodljivo kad se napakuje nekoliko kockica. Prvo što nam treba su interesovanje i motivacija. Ako ste sa čitanjem stigli do ovde, interesovanje verovatno postoji. Ako ste poverovali autoru da to svako ko zna kako i može, onda je tu i motivacija.

Jovana-Lučić-Gajić-mentalne-veštine
Jovana-Lučić-Gajić-mentalne-veštine

Posle toga trebalo bi naučiti asocijativnu metodu lančanog pamćenja pojmova – “vezni metod pamćenja”.  Iza toga na red dolazi usvajanje mentalne, predmetne, pojmovne ili jednostavno “numeričke tabele”. Nakon toga spremni smo za usvajanje i pamćenje uz pomoć “topo sistema”.

Napisano može da izgleda kao “mentalna smaračina”, ali nije. Možda zvuči čudno ili neobično, ali nije ni jedno ni drugo. Jednostavno reč je o nekoliko novih pojmova koji se brzo usvajaju i još brže primenju.

                               Uz pomoć prikazanog primera vidimo da se tu radi o pedesetak rečenica, koje možemo da reprodukujemo po volji. Moguća je i reprodukcija unazad, bez greške. Ili da umesto četvoro koji pišu po desetak rečenica, mogu njih desetoro da napišu po pet, čak i u suprotnom smeru. Svodi se na isto, mogućnost greške ne postoji.

Prednosti i mane

Diktiranje-više-tekstova-istovremeno
Diktiranje-više-tekstova-istovremeno

Ovo pamćenje,  uz mentalno računanje se često nazivaju “super pamćenje” , dok je u opticaju i pojam “super ljudi”.

Autoru ti izrazi ne prijaju, jer iskustveno zna da su često u pitanju sasvim obične, školovane i kroz praksu, ljubavlju brušene veštine kojima većina može da ovlada.  Meni su podjednako za divljenje školovani, koji su imali podršku, ali i samouki  koji su neshvaćeni i bez podrške dostigli lepe mentalne visine.

Zbog činjenice (ili samo mišljenja autora) da svako u tome može (i treba) da se nađe. To su obične, kroz ljubav i rad samostvarene osobe, koje služe za primer kako takvu običnost dostići. Pojmovi i tumačenja su  navedeni zbog čitalaca koji bi da se dodatno informišu.

                          Prednosti ovakvog pamćenja, čak i bez ovladavanja ostalim mentalnim tehnikama, su ogromne. Navedimo da svako učenje postaje zabavno i savladivo. Kad se tehnike usvoje, troši se nekoliko puta manje vremena za učenje. Obavlja se više posla za mnogo manje vremena.  

megatrend diplomiraj i pali
mentalne-veštine-diktiranje-više-tekstova-istovremeno-megatrend-diplomiraj-i-pali

Protivnici ovakvog pristupa se pozivaju na savremena tehnička pomagala zbog čega im je sve ovo “neopevana glupost”. Možemo da se složimo da nam je mnogo toga na dohvat ruke- počev od brojeva telefona, rođendana, istorijskih datuma, članova zakona…, ali uvek ostaje nešto što bi valjalo imati i u glavi 🙂 Kažu da i suprotan pol u igri udvaranja više voli da mu se recituje, nego da mu se čita.

Negativne strane mentalne higijene i mentalnih veština

                            Negativne strane ovih tehnika ne postoje, sem ako živite u korumpiranom okruženju gde je svaki ovakav iskorak uočljiv i “štetan”. Pored toga što na vlastito zadovoljstvo pomerate vlastite granice, vi istovremeno ugrožavate brojne lenštine, spletkaroše, i ostale džabolebiće.  Na kraju, zato nam ovako i “ide”. Zbog toga je najbolje u takvom okruženju “samo” stanovati i putem skajpa se izdržavati.

                               Na slici vidimo reklamu jednog privatnog univerziteta kojim oni govore nešto slično onom što je autor rezimirao u prethodnom pasusu. Razlika ,na žalost, postoji. Njihovi studenti najbrže dolaze do diploma i skoro redovno ostaju u zemlji. Paradoksalno,država radije njih zapošljava u upravi nego studente državnih fakulteta. Da li je to dobro ili loše po sve nas, ostavljam čitaocima, jer se mnogi odlučuju za brza i na Balkanu “proverena rešenja”.

Kupuju se radna mesta, diplome, doktorati, finansira se u silikone … inače bi takvi univerziteti davno “ugasili”. U konačnom, ipak je to kratkog daha i pogrešno na duži rok. Recimo i da se ni naši roditelji i vaspitači nisu uvek snalazili kad su nas podizali, iako su uvek imali najbolje namere.

Umesto zaključka

Razmislimo na duži rok. Videćemo da su ljubav, mentalna higijena i mentalne veštine oduvek bile najvažnije, večite supstance za preživljavanje i uspeh u budućem svetu. Da toga nije bilo tokom našeg odrastanja, ne bi bilo ni nas. Ako mentalno zakržljamo, izgubićemo sposobnost za izazivanje pozitivnih promena u okruženju. U prevodu- svet će postati još manje gostoljubiv i tako do samog kraja.

                                   Diktiranje više tekstova istovremeno ovde prikazani i delimično objašnjeni predstavljaju samo primer kako misao, pamćenje i pisanje svako od nas može mnogo bolje da organizuje za samo nekoliko sati – iskoristite priliku, zakažite besplatne konsultacije.

newest oldest most voted
Notify of