preto

Contrabando - unha viaxe sen retorno

emburrecimento – put bez povratka je texto ordenado. Representa alto pensando autora dok traži odgovor na pitanja: „Zašto smo ovako pasivni?“.

Ograničenja mozga – uvod u samozaglupljivanje (i) samospašavanje

Comezaremos cun breve experimento que require menos de 30 segundos. Hai tres negros e tres brancos no vídeo. Cada equipo ten a súa propia pelota de baloncesto que se engade á persoa do seu equipo sen disparar na cesta (que non o é). É a túa tarefa estar en trinta segundos conta engadindo un equipo branco, ignorando o equipo negro. Agora mira o metraje.

 

Creo que todo o mundo adiviñou o que engadiu. Pero a pregunta notou algo medio raro de que responderá negativamente. Hai, e que están con rabia cando mencionan que non conseguiron ver.

Desilo se „intelektualno slepilo“ koje smo stvorili sebi zbog brojanja dodavanja i ignorisanja crnog tima. Tvorci eksperimenta Kristofer chabris ( Christopher Chabris) e Danijel Sajmons (Daniel Simons) u knjizi „Nevidljivi gorila“ su nam ovo lepo dočarali. Zadatak brojanja i instrukcija da ignorišemo crni tim izaziva slepilo za sve ostalo.

Naravno ako dobijemo odgovor „zašto“ znaćemo i „kako“ da se menjamo (ili ostanemo isti). Za sad jedino imamo odgovor na pitanje: „Šta se dešava kad slepci vode slepce“. Tačnije mnogi su pristali da budu baš to. Pa zašto onda krivimo druge?

 

Samoemburrecimento e desorientación

Moitos pensan que o noso cerebro é o Milagre de Deus, listo para todo, incansable e infalible, e de algunha maneira axudaranos a evacuar. Con este texto, esta vista é parcialmente cuestionada. O cerebro ten un poder incomprensible de adaptación e limitacións. Pero primeiro temos que empezar, no camiño correcto, cos motivos e obxectivos correctos. Só entón ocorre un milagre.

O cerebro está nun supercomputador lado e pode ser máis que o que imaxinamos, pero só se facemos iso imos. Sabía que a invención de letras e lectura levou á mutación da nosa estrutura cerebral no dispositivo para a lectura? O cerebro non estaba deseñado originalmente para esa función. Cando se trata de (anti)emburrecimento Podemos facer moito. É certo e viceversa. Está en nós.

Kad pogledamo mogućnosti mozga sa jedne strane i sve gluposti i istrebljenja koje smo priređivali jedni drugima kroz istoriju sa druge, zaključićemo da su u pravu oni koji tvrde da planeta opstaje jer je „glupost neuništiva“. Drugi kažu da je razlog postojanja uprkos nesposobnosti i lažljivosti koje tolerišemo onima koji nas vode to što  Gospod brine o maloj grupi svojih. Da nije njih Zemlja odavno ne bi postojala. 

 

Que facer

A tarefa mostrounos que na mente pode só ou coa axuda de outros para estar moi relaxado silenciada vostede mesmo, tan bo ser ao mesmo tempo cego á túa cegueira. Estamos a buscar axuda profesional só cando acabamos. Antes diso, non importa quen sabe mellor que nós. A pregunta é, e apresuraríamos a dicir algo a nós mesmos.

ilusión óptica
Ilusión óptica, dúas máis longas son as mesmas

A maioría sabe e recoñece só ilusións ópticas e fatamorgans, nunha palabra de erro visual. A ceguera intelectual non recoñece,porque é tan fácil para eles.

Šta ćemo sa selektivnim sećanjem, često namerno iskrivljenim kako bismo uz pomoć „takvog“ mišljenja, mašte i dovijanja napravili o sebi sliku kojom smo zadovoljni? Na kraju šta sa svim tim optičko-mentalnim iluzijama kojima pribegavamo svesno i nesvesno?

A solución existe. Lembremos os textos sobre o pensamento. Dixemos que era algo que o cerebro estaba facendo e que ímosnos a facer.

 

 Antizaglupljivanje – upoznajmo sebe(e tomar medidas)

Moitas veces en broma, pero en realidade atopamos que hai máis nas nosas cabezas. Ás veces só se ve ben. Aquí analizaremos os tres participantes. O primeiro é un sistema autónomo que non se descarta. O outro é un sistema voluntario. O terceiro é o observador.

 

Danijel Kaneman autor knjige XCHARXMisliti brzo i sporoXCHARX nam predlaže kao bolje nazive Sistem 1 i Sistem 2 jer kao takvi zauzimaju manje prostora u našoj radnoj memoriji pa ćemo duže da ostanemo koncentrisani na temu. Možda to važi za mislioce sa kapacitetima. Početnicima je lakše da ih prepoznaju kao autonomni i voljni sistem, uz dodatak najčešće lenjog posmatrača. 

Sistema 1 i 2

Autonomni sistem (Sistem 1) koji se ne isključuje je zadužen za preživljavanje. On brzo i asocijativno donosi odluke.  Ako nam život nije ugrožen stvar prepušta Sistemu 2 da ovaj od toga napravi logičnu, povezanu priču (od materijala koji mu je serviran). Nekad kao u zadatku sa gorilom možemo da ga XCHARXućutkamoXCHARX ali se to retko dešava. Malo treninga nije na odmet.  

como facer unha historia do que vemos
Abrazando -: - Rápido-pensativo asociativo (e-como-ser)

Na slici iznad Sistem 1 koji prvi (često i jedini posmatra) vidi XCHARXneštoXCHARX. To nešto su razne munjevite asocijacije koje počinju sa: ugrožava me, ne ugrožava me. Na primer: odlična fotografija, sponzoruša raspala bez grama mozga, moje su veće, voleo bih da ona moja izgleda ovako, lepa je dok ne progovori, kakva li je gore (dole), sad će muške svinje da zapene, baš me zanima šta li je po struci, ovakva je mog Milojka smotala XCHARX (znači mrzim je) , voleo bih da sebi nađem jednu ovakvu, da li bih svom detetu dozvolio da se ovako XCHARX?

 

É iso primer za zbunjujuću ograničenost našeg uma. Reč je o lenjosti koju kompenziramo preteranim samopouzdanjem u nešto što verujemo da znamo. Na taj način XCHARXštedimo sebeXCHARX jer postajemo nesposobni da priznamo sebi neznanje i pokrenemo drugi, na drugi način misleći deo (odnosno Sistem 2). Stravično moćan način kojim izbegavamo viđenje neizvesnosti. Najkraće: XCHARXNisam direktno ugrožen/aXCHARX. Za ostalo ćemo lako.

(Samo)zaglupljivanje je lako i „privlačno“

To XCHARXlakoXCHARX je posao za oba sistema, tj ako nam se prekida scena gledanja. Često puta pažnja odluta na nešto drugo pa dalje ne promišljamo, tj ne uključujemo misaoni proces Sistema 2. Čemu ako naš asocijativni mozak zna sve. Mišljenje je neuvežbanima često naporno. Naravno to nikad ne bismo priznali sebi.   

Xustificación-for-emburrecimento
Intelixencia emocional
1Goleman D. (1997), Intelixencia Emocional, Xeopatía, Belgrado, pp 19

Na imaxe, vemos o que ocorre cando estimamos que estamos en perigo de vida (en lugar de consciente). A dereita azul do debuxo é unha serpe (eu teño que pintar isto mal). Os datos van ao ollo, a partir de aí volven ao tálamo. Aquí o sinal está roto. A maior parte é a cortiza visual para o procesamento mentres que a parte máis pequena vai cara á amígdala (dúas glándulas, o principal centro por medo), onde o procesamento é máis ou menos.

Ako nam je ugrožen život (po brzoj proceni Sistema 1) krvni pritisak nam se povećava, otkucaji srca takođe, dok su veliki mišići spremni za XCHARXbori se ili bežiXCHARX akciju. Ako nam život nije ugrožen onda je to: zmija igračka, nečija šala, bezopasna, nacrtana ili projektovana zmija. Sve u svemu ništa strašno. Znači vraćamo se na XCHARXgde sam ono staoXCHARX.

 Eksperiment za „razmišljanje“

Kaneman u knjizi koju smo pominjali iznosi još jedan eksperiment sproveden sa zaposlenima. Službenici su u zajedničkoj prostoriji na poslu imali automat za kafu i čaj. Godinama su kafu i čaj plaćali ubacujući novac u „kutiju poštenja“. Iznad je stajao cenovnik sa preporučenim iznosima.

Logo, sen previo aviso e anuncio por encima das máquinas, colócase un cartel con flores por encima do importe recomendado. Despois de sete días, o cartel foi reemplazado, e agora había un cartel con ollos vistos polo usuario por riba da máquina. (Cun pouco de imaxinación, podes ver isto da seguinte ilustración.

Gráfico
Recadou diñeiro para unha corda de leite gastado

Niko ništa nije komentarisao ali su prihodi iz nedelje u nedelju znatno varirali. „Nedelja postera sa cvećem“ je bila mnogo siromašnija od „nedelje postera sa očima“.  

Ne žurite sa zaključkom da je vaš Sistem 2 nešto drugo i da vi uvek znate svoje razloge za donošenje odluka. Možda je bolje da se zapitate zašto posteri pobednika izbora ostaju dugo, dugo dugo da nas gledaju s visine i posle izbora. Ili zašto isti ti ne XCHARXizlaze iz televizoraXCHARX (ili se ne skidaju sa njega) sve vreme. Naravno uvek XCHARXnekakoXCHARX u prvom planu. 

emburrecimento
Zaglupljivanje-u-službi-demokratije-i-boljeg-života-„reakcija“-građana-Niša-i-rezultat

Zaglupljivanje i „rezultati“

Rezultati? Pa ima ih nije da ih nema samo što mi sa njima nismo baš zadovoljni. Svi gledaju samo svoja, najuža posla. Protest malinara – pa šta kad su oni nas podržali. Protest dužnih u švajcarcima. Pa šta? Kad su se zaduživali mislili su da su pametni i da će odlično da prođu. Protest oružara. Pa šta? Oni su organizovani i uvek isteraju ono što hoće. Oni gledaju samo sebe. Zašto bih ja rizikovao ako ništa ne mogu da dobijem? Štrajk zaposlenih u Goši? Pa šta? Što im se nisu pridružili oružari? Smanjenje penzija. Pa šta? Nisu dirali one sa najnižim penzijama. Kome treba nek se buni.  Zar nisam ispao budala krajem devedesetih i to za džabe dok su mnogi uzeli milione?  

Hai moitas razóns polas que decidimos ensinar. A razón detrás de todo é o medo ao sistema 1. É por iso que moitos rijalitija e os contidos baleiros que nos manteñen no estado vegetativo. Unha terrible prevención da inclusión do Sistema 2 que está ameazado por unha camarilla gobernante, ata subdesenvolvida. A partir diso, nós, como un pobo enfermó. Isto chámase unha epidemia mental.  

Conclusión

Isti narod koji je umeo da se buni za prava „obojenih“ u Južnoj Africi sad prelazi preko neizglasavanja Tijaninog zakona. Peticije na socijalnim mrežama misteriozno nestaju, krimosi ne odgovaraju, sudski postupci zastarevaju.

A xulgar polos acontecementos, podemos concluír que a epidemia mental está sangrando. Simplemente a xente durante décadas enganado e saqueado (material e espiritualmente) por unha falsa e incompetente elite. Ás veces polo acto, ás veces por omisión ouacto incorrecto Avogados dixeron.

Primeiro emburrecimento é incontable, o asunto tampouco é nada para ninguén (polo momento). Falso especialista, Savamala, vacinación obrigatoria con vacinas non verificadas a quen o orgullo acabou (a bile su najskuplje na tržištu), lečenje dece SMS porukama dok iz zdravstva nestaje milijarda evra godišnje … 

Dende que sobrevivimos moito máis que o anterior, podemos esperar desenvolver resistencia emburrecimento, do mesmo xeito que os microorganismos superaron a penicilina e as cucarachas DDT. Nós fomos a xente de quen os demos fixeron unha mafia, pero nós estamos elixindo ser unha vez máis un pobo que está atraído polo mellor porque agora non nos gusta. A ceguera intelectual é unha epidemia curable e, polo tanto, mental.     

Observacións a quen len co seguinte:

- Podería facer debuxos e fotografías máis claras, pero non o fixen. Por que? Porque no caso de letras, debuxos ou fotos pouco claras, o sistema de lectura inclúe o sistema 2. Este é o sistema que dirijo aos meus textos porque o primeiro é demasiado persoal. Necesitaba estar seguro.

-Pensei sobre este titular e algunhas das flores. É por iso que moitos sairán do sitio. Moitos regresan máis tarde porque o sistema 2 está (tan) activado.

Radosav Lazić

GTranslate Please upgrade your plan for SSL support!
GTranslate Your license is inactive or expired, please subscribe again!