Close
Hodanje-po-vatri-učenje-na-daljinu

Hodanje po vatri (3) – učenje na daljinu

Hodanje po vatri, teorija 

Hodanje po vatri analiziraju mnogi koji to nikad nisu radili. Opet to rade iz nekih svojih razloga. Po malo podsećaju na političare koji nam svako malo obećavaju kule i gradove , hiljadu evra po punoletnoj glavi, šalju nas u ratove pri čemu izbegavaju svaku odgovornost kako za svoje postupke tako i za izgovorenu reč. Za razliku od onih koji znaju sve a ne gaze postoji veliki broj i onih koji manje pričaju ali “gaze”.

Šopenhauer je u svojoj knižici “O pisanju i stilu” govorio da bi bilo dobro kad bi smo uz knjigu koju kupujemo mogli da kupimo i vreme potrebno za njeno čitanje.Možda to što kupujemo ili čitamo vredi nećemu, možda i ne, ali su vreme i novac svakako potrošeni.

Hodanje po vatri, “naši” problemi

Iskustvo mi kaže da svi mi sa ovih prostora moramo bolje da se branimo od blefera svih fela, od političara, raznih gurua i teoretičara. Stoga sam ovaj podnaslov smatrao neophodnim. Zato odmah i zaključak: Hodanje po vatri ima smisla učiti od onih koji u svojim tabanima imaju praksu.

,

Svi narodi sa ovih prostora odrastali su u velikim, neprekidnim manipulacijama, kojima su nas okružili. Lažu nas i danas, dok vreme nepovratno curi 🙂 Mnogi su dobijali velike plate i stanove kako bi nam pričali da živimo u najboljem od svih svetova. Generacije naučnika su doktorirale na tome. Danas krckaju svoje valjda “zaslužene” penzije. Opet ne trebam da nas podsećam kako su se stvari odvijale u nastavku. Ko ne veruje neka se osvrne oko sebe. Danas hodanje po vatri proglašavaju prevarom dajući objašnjenja “kako” se to vara.

Oni koji žele da napreduju moraju da vode računa kome ukazuju poverenje, koga će slušati, ko će ih povesti u rat (da li i taj ide sa njima) isl. Hoću da kažem da i hodanje po vatri učite od praktičara umesto od rent a kar učitelja koji mogu da teoretišu o svemu.
Veliko je pitanje s kim ući u poštenu razmenu kako bi bili sigurni da svoj novac, vreme i život ne troše uzalud. Ako vam neko povoljno ili “naučno” prodaje tablete za mršavljenje ili za ponovni rast kose pogledajte ga malo sa strane.

Hodanje po vatri – pojmovna razilaženja

Mnogi govore o tome šta hodanje po vatri jeste i šta nije. Drugi pasus govori kako “hodanje po vatri nije baš precizan termin”. O tome smo govorili u prvom nastavku. Jeste ili nije precizan, ali je prihvaćen, Razumevanje, samim tim i prenos informacija postoji.

Veći problem predstavlja citat: “Plamen dostiže temperature od preko 1000 stepeni Celzijusa koje za kratko vreme mogu da izazovu ozbiljne opekotine. Žar ima znatno nižu temperaturu”.

Šta je to “znatno niža” temperatura? Ovde bih skratio polemiku sa dva dodatka. Prvo pre nego se krene preko vatre praksa je da se na žar spusti malo slame, ili parče papira. Ako dođe do paljenja znači da nije reč o falsifikatu. Drugo ljudi gaze i po usijanom kamenju čija je temperatura za 1000 stepeni celzijusa viša od temperature plamena. Ako su autori hteli da hodačima po vatri imputiraju prevaru moraćemo da je odbacimo. Na ranije priloženom snimku (oko 0,30 i dalje) jasno se vide i jedno i drugo, i plamen i žar.

hod-po-vatri-je-stvar-prvo-glave-ako-mislimo-da-je-moguće-onda-je-moguće
hodanje-po-vatri

Nastavak je takođe previše akademski “žar se mnogo brže hladi nego što se naša stopala greju” uz dodatna objašnjenja (??!!) data u tekstu koja bih ja nazvao “lakonskim”. Nastavak pasusa ništa nije bolji. Sve rečeno staje u misao :“Dubina se može imitirati obojenošću”. Drugim rečima ako u lavor sipate običnu vodu, dodate mastilo, promešate i dovoljno primaknete glavu eto mora. Lično bih voleo da doživim tu demonstraciju , pre nego bih za takvim stručnjacima krenuo kroz vatru. Uostalom zar svet nije pun demagoga i političara koji nas baš tako i vode, pričajući nešto u šta sami ne veruju i što sami ne bi probali ni za živu glavu.

Hodanje po vatri naučna objašnjenja i praktična neprimenjljivost

Recimo nešto i o netačnosti u sledećem pasusu. “Hodanje po vatri se uvek obavlja noću jer je žar toliko slab i prekriven pepelom da se danju ne bi ni video, a gotovo uvek se hoda brzo”.

Ne hoda se “uvek” noću. Može i danju. Hodanje po vatri se izvodi noću zbog efekata, ne samo spoljašnjih već i unutrašnjih. Nikako zbog toga što je žar slab i prekriven pepelom, što smo do sad više puta dokazali priloženim snimcima.

Što se tiče brzine hodanja po vatri stvar je lične prirode. Možda početnici hodaju malo brže što im svakako ne treba zameriti 🙂 Kasnije sa rutinom brzina hodanja po vatri postaje lična, introspektivna stvar. To je kao kad vam političar sa prihodima od par hiljada evra objašnjava da može da se živi sa sto. Ako baš i ne može onda vas pozivaju da se malo strpite 🙂

Hodanje-po-vatri-učenje-na-daljinu-3
Hodanje-po-vatri-učenje-na-daljinu-3

Noćno hodanje po vatri je u prošlom veku stvaralo problem fotografima. Pričam o vremenu kad su se fotografije razvijale ručno. Kako podesiti foto aparat, koji film staviti, koji otvor blende  i ekspozicija bila su pitanja za vrsne fotografe. Ako pogreše videće se samo vatra, ne i lice. Ako se to razvuče silina vatre uništi film. Danas sa digitalizacijom tih problema nema.

Hodanje po vatri sa ili bez mistike

“Hodanje po vatri bez cipela i bez opekotina je samo posledica prostih prirodnih zakona, a sva mistika koja se tu nakupila je posledica odsustva kritičkog razmišljanja”. Što se tiče prostih prirodnih zakona predložimo im da nam se to demonstrira. Što se tiče “nakupljene mistike, posledice odsustva kritičkog razmišljanja” recimo da kritičko mišljenje nije jedino mišljenje kojim možemo da se služimo.(Biće više reči o tome na ovom sajtu). Reč je o tom unutrašnjem radu kojem se polako primičemo.

Klarkov eksperiment pokazuje da je hodanje po vatri dostupno svima. Ni: verujući, ni agnostici, niti ateisti nemaju prednosti. Prednost ima jedino unutrašnji rad onih koji to žele. Ovim linkom sam se poslužio jer su u njemu data skoro sva “naučna” i ateistička objašnjenja. Reč je o fenomenu koji je postao globalni ritual koji ima svoje duboko unutrašnje tumačenje. Pomenimo i da je UNESCO zaštitio Nestinari plesače u Bugarskoj.

Ostaje nam još jedno konvencionalno objašnjenje. Potiče s početka dvadesetog veka. Govori kako se između oznojenog tabana i žara stvara efekat vazdušnog jastuka. Ko veruje da je ovo objašnjenje nek pokuša da na užarenu plotnu spusti kap vode. Oni koji sumnjaju neka na plotnu izruče malo više vode čekajući fenomen vazdušnog jastuka. Mogu i da pogledaju tabane hodača, nekad i njihove plihove 🙂

Zaključak 

Rezimirajmo današnji tekst. Hodanje po vatri je zbog mnogo čega i dalje privlačno. Naučna objašnjenja o hodanju po vatri (ili žaru) koja kruže internetom su premalo funkcionalna. Istovremeno svi zajedno zaboravljamo kako nauka i tehnika mogu užasno da pogreše. Kako nekad tako i sad. Oni koji ne veruju neka se sete da su srednjevekovni lekari (naučnici) većinu bolesti lečili puštanjem krvi. Neka se sete katastrofe u Černobilju, ili Fukušimi. Neka se sete i današnjih polemike oko vakcinacije dece.

Na kraju često potezani argument da “nauka to ne može da objasni” ne stoji. Ako ne može danas moći će sutra. Moći će i danas, ako uvaži unutrašnji rad hodača. U protivnom nema odgovora zašto su (npr) u Budvi kad je prvi put to javno izvedeno kod nas neki bili više a neki malo manje reškasti 🙂 Zar nisu svi trebali da se isto “provedu” jer su na sve nas delovali isti fizički zakoni?

Recimo i da uz pomoć nauke hodanje po vatri može da se nauči, čak i na daljinu.

Radosav Lazić

Kragujevac, mart 2017.

 

newest oldest most voted
Notify of