You cannot copy content of this page

Close
Hodanje-po-vatri-mentalne-veštine-učenje-na-daljinu

Hodanje po vatri (1) – učenje na daljinu

 
hodanje-po-žaru-učenje-na-daljinu
Hodanje-po-vatri-učenje-na-daljinu

 

Hodanje po vatri kao mentalna veština, učenje na daljinu

Hodanje po vatri je: veština, znanje, tehnika, otkrivena ili (još uvek) neotkrivena prevara? Za autora teksta koji je davno na ovaj put krenuo kao skeptik hodanje po vatri je „prvenstveno“ mentalna veština kojom može i treba da se ovlada. Stoga je ovladavanje ovom veštinom uvršteno u tekstove „učenje na daljinu.

Šta je vatra 

Vatra (ili oganj) je manje više buran proces oksidacije koji se dešava uz trošenje kiseonika. Sagorevanjem se kao nusproizvodi dobijaju svetlost i toplota. Pratilac je čoveka u raznim oblicima od davnina.

Vremenom je čovek bolje upoznao vatru. Naučio je da je proizvede i da se njome služi za svoju dobrobit. Počev od grejanja, osvetljavanja i spremanja hrane vatra je postala neizbežni čovekov pratilac. Tako je i nastala poslovica da je „vatra dobar sluga a zao gospodar“. Recimo da vatra može da bude i „zao sluga i loš gospodar“ ako se koristi (a koristi se) za spravljanje eksplozivnih ratnih naprava.

Simbolika vatre

Simbolično vatra je u svetim knjigama predstavljena višeznačno. Tako vatra može da bude: kazna, pročišćenje, nagrada ili zaštita.  Psalmi Davidovi (11;6) „Pustiće na bezbožnike dažd od živog ugljevlja, ognja i sumpora; i ognjeni vetar biće im deo iz čaše“. Psalmi Davidovi (12;6) „Reči su Gospodnje reči čiste, srebro u vatri očišćeno od zemlje, sedam puta pretopljeno“. Knjiga proroka Jezekilja (24;11) „Metni ga praznog na živo ugljevlje da se ugreje i izgori bronza njegova i da se stopi u njemu nečistota njegova i da nestane zagoreli njegove“. Isto tako David od Gospoda traži: „Ispitaj srce moje, obiđi noću; u ognju me okušaj, i nećeš naći nepravde moje“(17;3).

„Ispitivanje“ (navodnici RL) i kazna su naročito korišćeni od strane inkvizicije. Navedimo ispitivanje vrelim uljem, vatrom i na kraju (dva kraja): spaljivanje na lomači ali i spaljivanje kostiju jer se protiv zločina krivoverja mora boriti i posle smrti.

Astrolozi, filozofi, psiholozi … i vatra

Po Heraklitu koga pamtimo (i) kao protivnika demokratije u kojoj „jača uticaj svetine“ : „Svet ovaj isti za sve, nije stvorio ni jedan bog i nijedan čovek, nego je uvek bio i jest i biće vatra večno živa, koja se s merom pali i s merom gasi“ (Fragmenti, 30). Celokupni razvoj odvija se kroz borbu suprotnosti. Prasupstancija iz koje sve nastaje i u koju se sve vraća je vatra. Periodično se izmenjuju svetski požar i ponono stvaranje sveta. Samim tim:  Pre valja gasiti drskost nego izbijanje vatre.”

Vatra je među mnogim antičkim filozofima važila za jedan od četiri osnovna elementa od kojih se priroda sastoji. Negde se govorilo i o petom „vezivnom“ elementu akaši koja egzistira pored: vatre, vode, zemlje i vazduha. Reč je o principu koji i danas egzistira kako na Istoku tako i na Zapadu. Pošto su u periodnom sistemu elemenata uočena  „četiri pravougaona bloka“ govori se da je periodni sistem elemenata naslednik ovih starih ali i danas aktuelnih koncepcija. Ovaj koncept osnovnih elemenata se u Evropi pripisuje Jonskoj školi i Empedoklu dok Budizam ovu shemu preuzeo iz indijske filozofije. Isto tako u psihologiji imamo podelu na četiri temperamenta ali i u astrologiji.

Završimo ovaj deo Otkrovenjem Jovanovim (3;16) Tako budući mlak, i nisi ni studen ni vruć, izbljuvaću te iz usta svojih, ma kako se to tumačilo.

Objašnjenje hodanja po vatri, eksperiment Artura Klarka

Danas ritual hodanja po vatri koriste sve svetske religije kako bi dokazale nadmoć svoje vere. S obzirom da to rade vernici svih religija „očigledno da to tako ne funkcioniše“ rekao bi čuveni fudbaler Johan Krojf, poznat kao ateista.

Poznat je i eksperiment koji je izveo Artur Klark (Sir Arthur Charles Clarke)  pre nešto više od četvrt veka. Ovim eksperimentom po mišljenju autora teksta date su smernice kako se baviti ovim problemom ili kako savladati ovu veštinu. Recimo i da je Klark bio poznat po svojoj otvorenosti prema parapsihološkim fenomenima dok je u kasnijem razdoblju svog života postao je „gotovo apsolutni skeptik“.

Pošto je sastavio grupu iskusnih dobrovoljaca većine priznatih religija koji su pre hodanja po žaru morali da prekrše neki svoj tabu (muslimani su konzumirali svinjetinu, hrišćani su jeli mrsno u vreme posta isl), svi su preko vatre (i žara) prešli neozleđeni. Tada je Klark izneo svoja posmatranja i dobro potkovane zaključke o svemu. Posle toga mogli smo da kažemo da je tajna vatre otkrivena, ali se to nije desilo.

Zaključak 

Krivicu za mistifikovanje hodanja po vatri jednim delom možemo da pripišemo i samom Klarku. On je u dokumenarcu sam sebe pitao (parafraziraću) „pa dobro sad kad baš znaš (skoro) sve o tome hoćeš li da izuješ cipele i sam pređeš preko žara“?. Odgovorio je (citiram): „Ne dolazi u obzir“. Tako je do današnjih dana hod bosim nogama po žaru ostao čudo, dok su osobe koje se time bave „neki“ autoriteti. Tako će i ostati dok se njihova tajna ne otkrije.

Recimo konačno tajnu (posle ovolikog uvoda). Tajne nema. Tajna je u podvigu koji nije tako bezazlen, kojim poboljšavamo sebe. Zbog toga nastavak teksta (iduće nedelje) preporučujem praktičarima iz pera praktičara. Teoretičari mogu da se bave brojnom literaturom, fotografijama, dokumentarcima, snimcima , postavljaju pitanja i nastave sa teoretisanjem 🙂

Dodatak, do narednog teksta

Pošto među članovima foruma prepoznajem likove kojima je hodanje po vatri praktično poznato biće mi drago ako pošalju svoja iskustva koja bi se ugradila u nastavak teksta. Njihov identitet neću da otkrivam sem ako od njih ne dobijem dozvolu za tako nešto. U tom slučaju mogu da pošalju i fotografije, ako ih poseduju.

Zainteresovanima za hodanje po vatri kojima se čini da bi tako nešto mogli da probaju predlažem da postave pitanja kako bi tekst iduće nedelje bio bolje usmeren. Da dodatno ohrabrimo hrabre, velika je stvar prisustvo pripremi koja za početnike traje 5 do 8 sati. Ako posle toga ne donesete odluku da preko vatre prođete ipak ćete biti na dobitku 🙂

Radosav Lazić

Kragujevac, 2017

 

© 2019 Mentalne veštine | WordPress Theme: Annina Free by CrestaProject.