közel

Csempészet - utazás vissza nem térülése miatt

dumbing le - a visszatérés nélküli út megrendelt szöveg. Hangos gondolkodás miközben választ keres a kérdésekre: "miért vagyunk olyan passzívak?"

Brain constraints - az önmagához való asszimiláció bevezetése (i) önmagához való asszimiláció

Rövid kísérletet kezdünk, amely kevesebb, mint 30 másodpercet igényel. Három fekete és három fehér ember van a videóban. Minden csapatnak van saját kosárlabda labdája, amelyet a csapathoz tartozó személy hozzáadásával hozzáad a kosárba (aki nem). A feladata, hogy harminc másodperc alatt legyen samo számít, hozzátéve, egy fehér csapat, figyelmen kívül hagyva a fekete csapat. Most nézze meg a felvételt.

 

Azt hiszem, mindenki kitalálta, mennyit adtak hozzá. De arra a kérdésre, hogy találkoztál valami szokatlanul, a fele negatívan válaszol. Vannak olyanok, akik dühösek, amikor megkérdezik, mit hagytak ki látni.

Volt egy "szellemi vakság", amelyet azért hoztunk létre, hogy számoljuk a fekete csapat hozzáadását és figyelmen kívül hagyását. A K kísérlet alkotóiristofer chabris ( Christopher Chabris) és Danijel Sajmons (Daniel Simons) a "Láthatatlan gorillák" című könyvben meglepővé tették. A számlálás feladata és a fekete csapat figyelmen kívül hagyásának utasítása provokálja az álmosságot minden mást.

Természetesen, ha megkapjuk a választ, "miért" értjük "hogyan" változtatni (vagy maradni ugyanaz). Most csak a választ kapjuk a kérdésre: "Mi történik, ha a vak emberek vak embereket vezetnek?" Pontosabban, sokan egyetértettek abban, hogy éppen ez. Akkor miért hibáztatnátok másokat?

 

Samodumbing le és dezorientáció

Sokan azt hiszik, hogy az agyunk Isten Csoda, mindenre kész, fáradhatatlan, tévedhetetlen, és ez valahogy segíti majd az evakuálást. Ezzel a szöveggel ez a nézet részben megkérdőjelezhető. Az agynak érthetetlen alkalmazkodási ereje, valamint korlátai vannak. De először meg kell kezdeni, a megfelelő módon, a megfelelő motívumokkal és célokkal. Csak akkor történik egy csoda.

Az agy az egyik oldalon szuperszámítógép, és több is lehet, mint amit elképzelünk, de csak ha tetszik. Tudja, hogy a betűk és az olvasás megtalálása az agyi struktúráinkat egy olvasóeszközhöz vezette? Az agy eredetileg nem volt erre a funkcióra tervezve. Amikor a (anti)dumbing le Sokat tehetünk. Igaz, és fordítva. Ez ránk van.

Kad pogledamo mogućnosti mozga sa jedne strane i sve gluposti i istrebljenja koje smo priređivali jedni drugima kroz istoriju sa druge, zaključićemo da su u pravu oni koji tvrde da planeta opstaje jer je „glupost neuništiva“. Drugi kažu da je razlog postojanja uprkos nesposobnosti i lažljivosti koje tolerišemo onima koji nas vode to što  Gospod brine o maloj grupi svojih. Da nije njih Zemlja odavno ne bi postojala. 

 

Šta nam je činiti

Zadatak nam je pokazao da naš um može sam ili uz pomoć drugih da jako lepo zaglupi sebe, toliko dobro da ujedno postanemo slepi za svoje slepilo. Stručnu pomoć tražimo tek kad se baš, baš zavrzemo. Pre toga nikako jer ko bi bolje od nas znao razloge. Pitanje je i da li bismo požurili da tako nešto priznamo sebi.

optička iluzija
Optička iluzija, dve duži su iste

Većina poznaje i priznaje samo optičke iluzije i fatamorgane, jednom rečju vizuelne obmane. Intelektualno slepilo ne priznaju,  jer im je tako lakše.

Šta ćemo sa selektivnim sećanjem, često namerno iskrivljenim kako bismo uz pomoć „takvog“ mišljenja, mašte i dovijanja napravili o sebi sliku kojom smo zadovoljni? Na kraju šta sa svim tim optičko-mentalnim iluzijama kojima pribegavamo svesno i nesvesno?

Rešenje postoji. Setimo se tekstova o razmišljanju. Rekosmo da je to nešto što mozak i inače radi ali i onog što mu mi damo da uradi.

 

 Antizaglupljivanje – upoznajmo sebe(i preduzmimo nešto)

Često u šali ali i zbilji konstatujemo da nas u glavi ima više. Nekad se to baš lepo vidi. Ovde ćemo da analiziramo tri učesnika. Prvi je autonomni sistem koji se ne isključuje. Drugi je voljni sistem. Treći je posmatrač.  

 

Danijel Kaneman autor knjige XCHARXMisliti brzo i sporoXCHARX nam predlaže kao bolje nazive Sistem 1 i Sistem 2 jer kao takvi zauzimaju manje prostora u našoj radnoj memoriji pa ćemo duže da ostanemo koncentrisani na temu. Možda to važi za mislioce sa kapacitetima. Početnicima je lakše da ih prepoznaju kao autonomni i voljni sistem, uz dodatak najčešće lenjog posmatrača. 

Sistemi 1 i 2

Autonomni sistem (Sistem 1) koji se ne isključuje je zadužen za preživljavanje. On brzo i asocijativno donosi odluke.  Ako nam život nije ugrožen stvar prepušta Sistemu 2 da ovaj od toga napravi logičnu, povezanu priču (od materijala koji mu je serviran). Nekad kao u zadatku sa gorilom možemo da ga XCHARXućutkamoXCHARX ali se to retko dešava. Malo treninga nije na odmet.  

kako napraviti priču od onoga što vidimo
Zaglupljivanje-:- brzo-asocijativno-razmišljanje-(pa-kako-nam-bude)

Na slici iznad Sistem 1 koji prvi (često i jedini posmatra) vidi XCHARXneštoXCHARX. To nešto su razne munjevite asocijacije koje počinju sa: ugrožava me, ne ugrožava me. Na primer: odlična fotografija, sponzoruša raspala bez grama mozga, moje su veće, voleo bih da ona moja izgleda ovako, lepa je dok ne progovori, kakva li je gore (dole), sad će muške svinje da zapene, baš me zanima šta li je po struci, ovakva je mog Milojka smotala XCHARX (znači mrzim je) , voleo bih da sebi nađem jednu ovakvu, da li bih svom detetu dozvolio da se ovako XCHARX?

 

Ovo je primer za zbunjujuću ograničenost našeg uma. Reč je o lenjosti koju kompenziramo preteranim samopouzdanjem u nešto što verujemo da znamo. Na taj način XCHARXštedimo sebeXCHARX jer postajemo nesposobni da priznamo sebi neznanje i pokrenemo drugi, na drugi način misleći deo (odnosno Sistem 2). Stravično moćan način kojim izbegavamo viđenje neizvesnosti. Najkraće: XCHARXNisam direktno ugrožen/aXCHARX. Za ostalo ćemo lako.

(Samo)zaglupljivanje je lako i „privlačno“

To XCHARXlakoXCHARX je posao za oba sistema, tj ako nam se prekida scena gledanja. Često puta pažnja odluta na nešto drugo pa dalje ne promišljamo, tj ne uključujemo misaoni proces Sistema 2. Čemu ako naš asocijativni mozak zna sve. Mišljenje je neuvežbanima često naporno. Naravno to nikad ne bismo priznali sebi.   

Opravdanje-za-zaglupljivanje
Emocionalna inteligencija
1Goleman D. (1997), Emocionalna inteligencija, Geopoetika, Beograd, str 19

Na slici vidimo šta se dešava kad procenimo da smo u životnoj opasnosti (pre nego svesno procenimo). Plavo desno na crtežu je zmija (moram ovako pošto slabo crtam). Podaci ulaze u oko, odatle se okreću do talamusa. Tu se signal račva. Veći deo ide u vizuelni korteks na obradu dok manji deo ide u amigdalu (dve žlezde, primarni centar za strah), gde je obrada plus ili minus.

Ako nam je ugrožen život (po brzoj proceni Sistema 1) krvni pritisak nam se povećava, otkucaji srca takođe, dok su veliki mišići spremni za XCHARXbori se ili bežiXCHARX akciju. Ako nam život nije ugrožen onda je to: zmija igračka, nečija šala, bezopasna, nacrtana ili projektovana zmija. Sve u svemu ništa strašno. Znači vraćamo se na XCHARXgde sam ono staoXCHARX.

 Eksperiment za „razmišljanje“

Kaneman u knjizi koju smo pominjali iznosi još jedan eksperiment sproveden sa zaposlenima. Službenici su u zajedničkoj prostoriji na poslu imali automat za kafu i čaj. Godinama su kafu i čaj plaćali ubacujući novac u „kutiju poštenja“. Iznad je stajao cenovnik sa preporučenim iznosima.

Onda je bez obaveštenja i najave iznad automata malo iznad preporučenih iznosa postavljen poster sa cvećem. Posle sedam dana poster je zamenjen pa je sad iznad automata stajao poster sa očima koje posmatraju korisnika. (Uz malo mašte to možete da vidite sa ilustracije ispod. 

Grafikon
Prikupljeni novac za litar potrošenog mleka

Niko ništa nije komentarisao ali su prihodi iz nedelje u nedelju znatno varirali. „Nedelja postera sa cvećem“ je bila mnogo siromašnija od „nedelje postera sa očima“.  

Ne žurite sa zaključkom da je vaš Sistem 2 nešto drugo i da vi uvek znate svoje razloge za donošenje odluka. Možda je bolje da se zapitate zašto posteri pobednika izbora ostaju dugo, dugo dugo da nas gledaju s visine i posle izbora. Ili zašto isti ti ne XCHARXizlaze iz televizoraXCHARX (ili se ne skidaju sa njega) sve vreme. Naravno uvek XCHARXnekakoXCHARX u prvom planu. 

dumbing le
Zaglupljivanje-u-službi-demokratije-i-boljeg-života-„reakcija“-građana-Niša-i-rezultat

Zaglupljivanje i „rezultati“

Rezultati? Pa ima ih nije da ih nema samo što mi sa njima nismo baš zadovoljni. Svi gledaju samo svoja, najuža posla. Protest malinara – pa šta kad su oni nas podržali. Protest dužnih u švajcarcima. Pa šta? Kad su se zaduživali mislili su da su pametni i da će odlično da prođu. Protest oružara. Pa šta? Oni su organizovani i uvek isteraju ono što hoće. Oni gledaju samo sebe. Zašto bih ja rizikovao ako ništa ne mogu da dobijem? Štrajk zaposlenih u Goši? Pa šta? Što im se nisu pridružili oružari? Smanjenje penzija. Pa šta? Nisu dirali one sa najnižim penzijama. Kome treba nek se buni.  Zar nisam ispao budala krajem devedesetih i to za džabe dok su mnogi uzeli milione?  

Mnogo je razloga zbog kojih smo izabrali da budemo učaureni. Razlog u osnovi svega stoji strah Sistema 1. Zato mnogo rijalitija i praznih sadržaja koji nas drže u vegetativnom stanju. Strašna prevencija od uključivanja Sistema 2 koji je opasan po vladajuću kliku, čak i nerazvijen. Od toga smo kao narod oboleli. To se zove mentalna epidemija.  

következtetés

Isti narod koji je umeo da se buni za prava „obojenih“ u Južnoj Africi sad prelazi preko neizglasavanja Tijaninog zakona. Peticije na socijalnim mrežama misteriozno nestaju, krimosi ne odgovaraju, sudski postupci zastarevaju.

Sudeći po dešavanjima možemo da zaključimo da mentalna epidemija jenjava. Jednostavno narod je decenijama zaglupljivan i pljačkan (materijalno i duhovno) od strane lažne, nesposobne elite. Nekad činjenjem, nekad nečinjenjem ili pogrešnim činjenjem rekli bi pravnici.

első zaglupljivanja je bezbroj, afera takođe i nikom ništa (za sad). Lažni stručnjaci, Savamala, obavezna vakcinacija s neproverenim vakcinama kojima je pride isteko rok (a bile su najskuplje na tržištu), lečenje dece SMS porukama dok iz zdravstva nestaje milijarda evra godišnje … 

Pošto smo preživeli mnogo više od navedenog možemo da očekujemo razvijanje otpornosti na zaglupljivanje, isto onako kako su mikroorganizmi nadmudrili penicilin a bubašvabe DDT. Bili smo narod od koga su tutubani napravili rulju ali eto biramo da opet budemo narod koji privlači najbolje jer nam ovo sad ne prija. Intelektualno slepilo je izlečivo, samim tim i mentalna epidemija.      

Napomene, onima koji su sa čitanjem stigli dovde:

-Mogao sam da stavim jasnije crteže i fotografije, ali nisam. Zašto? Zato što se u slučaju nejasnih slova, crteža ili fotografija u čitanje uključuje Sistem 2. To je sistem kojem se obraćam svojim tekstovima jer je prvi previše ličan. Hteo sam da budem siguran.

-Dvoumio sam se između ove naslovne i neke sa cvećem. Zbog toga će mnogi otići sa sajta. Mnogi se kasnije vrate jer Sistem 2 se (i) tako uključuje.  

Radosav Lazić

Hagy egy Válaszol

avatar
155
Iratkozz fel
Értesítés
GTranslate Please upgrade your plan for SSL support!
GTranslate Your license is inactive or expired, please subscribe again!