Close
Mentalni-vampiri

Mentalni vampiri, malo drugačije

Mentalni vampiri i “krađa energije”

Mentalnim vampiri su krivi za naše neuspehe i loša stanja u kojima smo. To je mnogo lakše nego se malo udubiti i promisliti o problemu sa više strana. 

 • Ko su mentalni vampiri

  Mentalne vampire autori (i autoriteti) na internetu predstavljaju kao osobe koje od nas „kradu“ energiju.

  *Oni se nahrane našom energijom i zatim odu svojim poslom dok mi ostajemo u iscrpljenom, smoždenom stanju.

  Mentalni-vampir
  Mentalni-vampirizam-očima-umetnika

  Dalje se „objašnjava“ kako se mentalni vampiri najčešće kriju iza neke maske bespomoćnosti.

  *Naravno, kad se ne bi krili mi bismo znali da su to „oni“ pa bi pobegli na vreme (prim RL).

  Na kraju nam se predlažu logični recepti u fazonu: „Nemojte da prihvatite njihovu istinu“.

  Oni baš baš iskusni (kojima uputsva nisu potrebna) mogu da „preporode“ mentalnog vampira i da se s njim rastanu kao prijatelji noseći sa sobom zahvalnost tog istog mentalnog vampira koji im nije isisao energiju.

  *Pri tome autori verovatno "skromno" govore o sebi. 

 • Mentalni vampiri, preciznija objašnjenja

  Net stručnjaci „objašnjavaju„ da su mentalni vampiri duševni „paćenici“ (ma šta ta reč značila).

  Mentalni-vampir
  Mentalni-vampiri-spremni-za-akciju

  *Problem je što nam ne kažu da li su mentalni vampiri svesni ili nesvesni paćenici, te da li oni upošte znaju da su to? Tj da li mentalni vampiri poznaju sebe i priznaju sebi da su vampiri?

  *Da li onda to doživljavaju kao slabost ili različitost? Da li misle da im je to prednost, ili mana? U konačnom da li sebe doživljavaju kao iskompleksirane paćenike ili veruju da su vrhunski majstori igre života?

  *Zbog svega što nam nisu rekli preporučio bih oprez kod prihvatanja saveta ovakvih „stručnjaka“.

 • Mentalni vampiri "demistifikacija stručnjaka"

   

  Mentalni-vampiri
  Mentalni-vampiri-kako-ih-neki-od-nas-zamišljaju

  Ovde gledišta o mentalnim vampirima polako počinju da se razilaze.

  Tako je moguće da je reč i o vrhunskim manipulatorima ali i nesvesnim mučenicima koji će našu (ukradenu) energiju da spiskaju na svoju duševnu patnju. Na taj način oni sebi pogoršavaju stanje, dok mračni deo njihove duše postaje još tamniji.

  Drugim rečima ukradeno neće iskoristiti u humane svrhe. Nama je već loše dok će njemu trenutno biti bolje ali će mu posle toga biti još gore. Ukrao je hranu danas ali će uskoro opet da ogladni zbog čega će morati da ponovi ritual s nekim drugim, na nekom drugom mestu.

  Dalje se objašnjava da ovim načinom dolazi do negativne razmene. Mentalni vampiri nama teret sopstvene krivice sa mnogo loše energije, mi njima: ljubav, energiju i optimizam.

  Na kraju ovi autori nemaju odgovor da li je u pitanju svesna ili nesvesna manipulacija mentalnog vampira. Ili je možda reč o nekoj mešavini specijalno pripremljenoj za nas.

Sledeća mudrost “stručnjaka” govori o dobrovoljnom davanju energije mentalnim vampirima, nekad sa poznatim, nekad sa nepoznatim ciljem. Iza toga uvek stoji karmičko objašnjenje koje nam je nemoguće proveriti, ali zvuči ubedljivo. 

Kako s mentalnim vampirima? (saveti “stručnjaka”)

Kažu da u susretu sa mentalnim vampirom “ostanemo mirni i sasvim prisebni”. 

*Pa ako je to tako lako onda nam pomoć stručnjaka i nije potrebna. A ako baš i nije tako ne kažu nam kako da to izvedemo? Na kraju, ako je neko mentalni vampir a mi pored njega ostajemo prisebni onda to i nije neki vampirski kalibar. 

Predlažu nam pogled “pun razumevanja” bez slaganja, bez poricanja i bez šansi da nas osoba uvuče u svoje stanje i nametne nam bilo šta svoje.

Na kraju se “može desiti” da umesto mržnje dobijemo zahvalnost jer smo sprečili krađu koja vodi do lažnog olakšanja i mentalnom vampiru “omogućili istinsko” [sic].

Šta sve nije mentalni vampirizam

Oni koji razmišljaju svojom glavom u gornjim navodima mogu lako da uoče nešto drugo. Prvo, u pitanju nisu mentalni vampiri već hladnokrvni manipulatori. To su likovi koji ljude doživljavaju kao bilijar kugle (taman toliko im i značimo).

To su psihopate, proračunate račundžije koje s nama svesno manipulišu zarad ostvarenja svojih ciljeva1Videti Tijana Mandić (2003) “Komunikologija, psihologija komunikacije”, Clio, Beograd. Ili bilo koju knjigu o komunikologiji..

Preveslavanje a ne isisavanje

Psihopate nas svojim umećem često preveslaju preko vode a da mi toga nismo svesni. Ili nam treba dugo, dugo vremena da bismo to shvatili. Sve u svemu tu nema “isisavanja” energije posle čega se mi osećamo loše. Mi se takvima često nudimo ili barem kooperativno nameštamo. U konačnom do naš deo zavisi (ili ne zavisi) od nas. 

Dokumetarac o psihopatama

Mehanizam mentalnog vampirizma – “krađa energije”  

Nema krađe energije. Mentalni vampiri su dobrim delom nedužni. Oni postoje ali često kao  nesvesna inicijalna kapisla za ono što nam se dešava što mi u sebi doživljavamo kao naglo isisavanje energije posle čega jedva ostajemo na nogama.

Govorili smo u prethodnim tekstovima da u mozgu postoje dva sistema za razmišljanje. Da sad to pojasnimo još malo. Naš prvi sistem u svojoj osnovi ima “reptilski mozak” koji se sastoji od malog mozga i moždanog stabla. Naziv dat namerno da bi se naglasila njegova “primitivnost”. Prilično nezahvalno za deo koji je našim precima omogućavao bezbedno preživljavanje i razmnožavanje.

Eksperimenti sa dobrovoljcima 

Kad su ispitanicima pokazane slike zmija i paukova u intervalu od jednog tristotog dela sekunde njihovi dlanovi su počeli da se znoje2Istraživanje sa dobrovoljcima na Univerzitetu u Upsali u Švedskoj. Ako znamo da svesnom mozgu treba oko pola minuta da bi obradio takvu informaciju onda nam je sve jasno. Reptilski mozak koji je milenijumima vodio računa da preživimo ima samo dve reakcije koje se popularno zovu “bori se ili beži”. 

U oba slučaja preskače se intelektualno i svako drugo prenemaganje svesnog dela mozga jer to dolazi posle, ali samo ako preživimo.

Može se desiti da zbog takvog nekog ispada ispadnemo “glupi u društvu” kad se uplašimo od naglog praska i sl.

Mentalni vampirizam – mehanizam       

Kad osoba (koju smo nazvali mentalni vampir) nesvesnim ponašanjem kod nas izazove reakciju prvobitnog mozga telo počinje da luči adrenalin čime postajemo napeti (mobilni). Zenice nam se šire (da bi bolje uočili opasnost), krv nam se preusmerava ka mišićima (varićemo “posle” ako preživimo), usta postaju suva, disanje ubrzano, krv nam se brže zgrušava (ako zatreba).

Ne zaboravimo Remarkove opise kad se u ratu dešavaju nagla, nekontrolisana “pražnjenja” unutrašnjih organa što nije uvek zgodno. Ipak je savršeno logično za organizam koji se sprema na borbu ili beg. Realno radi se o suvišnom teretu koji bi pre ili kasnije završio napolju.

Mentalni vampirizam – logično nelogične reakcije  

Sve u svemu dešavaju se savršeno logične reakcije neophodne za preživljavanje, doduše na nelogičnim mestima. Sa simpatikusom se može “diskutovati” ali ne tad i ne tog momenta.

Ne zaboravimo da je za nas opasnost ono što simpatički nervni sistem registruje kao opasnost i da je to za njega i nesigurnost. Jer mi prvo moramo da preživimo da bismo mogli da razlučimo šta je šta. Zbog toga nekad običan dezen ili nezgodna tetovaža kod sagovornika mogu da izazovu promenu u našem organizmu. 

Mnogo češće je reč o stresovitom, ozlojeđenom, utučenom ili samo dosadnom sagovorniku. “Rado” bismo uradili jednu od dve opcije koje nam nudi simpatikus, ali nas neokorteks primorava na civilizovano ponašanje.

Mentalni vampirizam – zaključak

Dodajmo da u takvim situacijama kad simpatikus iz nas izvlači maksimum mi emocionalno postajemo ili besni ili uplašeni. Ako smo besni odalamićemo jače, ako smo uplašeni bežaćemo brže.

Mentalni vampirizam je stanje u kojem bi trebalo da obuzdamo sebe tj. da parasimpatikus dovede stvari u normalu jer negde shvatamo da je u pitanju lažna uzbuna i da se od nas očekuje pristojnost a ne bekstvo ili agresivnost.

Radi se o pomešanim osećanjima. Nisu retki slučajevi kad pod komandom simpatikusa planemo. Često sa posledicama i uvek uz rizik da će nas proglasiti ludim (ili nešto slično). Važno je znati i da nije uvek u pitanju fizička ugroženost. Sramota, savest ili žalost ne ubijaju, ali ne želimo da nas snađu.

Potrebno vreme za “sređivanje” 

Posle toga se osećamo iscrpljeno i smoždeno. Potrebno je da prođe čitav sat pre nego nas parasimpatikus dovede u normalu jer se maksimalna napetost nije završila “oduškom”. 

“Recite nekom maksimalno napetom da se opusti pa ćete da vidite šta sve može da vam se desi”.  

    Mentalni vampirizam – dobre i loše strane

Umesto da bilo kome dajemo moć da iz nas izvlači energiju po svom prohtevu (što na kraju nije tačno) mnogo je delotvornije da shvatimo kako naš svesni mozak može da u svemu ovome učestvuje na pogrešan ili pravi način. 

Mi možemo da izmaštamo bilo šta i da iza svakog bade-mantila vidimo opasnost, kao što svaki zvuk ili svako mesto mogu da nam izgledaju  preteće, od zvuka voza do aviona. U tom slučaju na pogrešan način “pomažemo” našem reptilskom mozgu u njegovoj iskrenoj funkciji zaštite.

Konačno 

Na isti način na koji možemo da izmaštamo opasnosti tamo gde ih nema možemo i da smirene glave u sigurnom okruženju uradimo analizu “prošlog puta” demistifikujući natprirodne sile kojih kod mentalnog vampirizma nema.

Tačnije ako vampiri (mentalni, prirodni, veštački intergalaktički ili neki drugi) postoje onda je borba protiv njih nešto sasvim različito od psihosomatskih procesa o čemu je ovde reč.

Mentalni-vampirizam
Mentalni-vampiri-očima-umetnika
newest oldest most voted
Notify of
Aleksandra
Guest
Aleksandra

Odlicno! E, sad , kad eliminisemo psihopatu (tj hladnokrvnog manipulatora, koji je u videu savrseno odredjen) sta JESTE mentalni vampir onda?