Close
Mentalne-veštine

Pamćenje višecifrenih brojeva (II deo)


Numerički alfabet za pretvaranje brojeva u reči

Kao što rekosmo u prvom delu pamćenje višecifrenih brojeva je jednostavno kao i sve drugo o čemu ovde pričamo. Veliki broj (broj sa više cifara) prvodelimo u grupe od po tri broja. Svaku grupu pamtimo predmetnom tabelom koju smo već obradili. Odmah zatim od trocifrenog broja pravimo reč. Reč vezujemo(spajamo na neki svoj način) sa brojem (predmetom) iz predmetne tabele i gotovo.

Ovo je bio redosled koji ćemo da pojednostavimo tako da svaki čitaoc koji je stigao dovde to može da izvede. Zato krenimo.

Spajanje brojnog sistema sa azbukom – Univerzalna tabela za pretvaranje brojeva u reči

Svi brojevi su nastali od prvih 10. Znači 1,2,3 i tako dalje, sve do nule.

Broj  Latinica      Ћирилица 

1 =    T,  D                           ; Т, Д

2 =    N, Nj                          ;Н, Њ

3 =    M, J                              ;М, Ј

4 =    R, H                             ;Р, Х

5 =    L, Lj                             ;Л, Љ

6 =  Dž,Đ(dj),Ć,Č,Š,Ž; Џ,Ђ,Ћ,Ч,Ш,Ж

7 =    K, G                              ;К, Г

8 =    V, F                               ;В, Ф

9 =    B, P                               ;Б, П

0 =    C, Z, S                           ;Ц, З, С

Ovo je vaša nova tabela za igru. Treba da se nauči napamet kao tablica množenja. Morate da je reprodukujete u po dana ili u po noći. Nebitno da li ste pijani ili trezni (odnosi se na one od +18).

Evo par slika iz knjige koju često pominjemo. Hoćete li da idete tim putem ili nekim drugim nebitno je. Važno je da na kraju možete da izdeklamujete tabelu kao „Oče naš“.

Pretvaranje broja 2 u  slovo N-Pamćenje-višecifrenih-brojeva 

 

Možete da olakšate sebi tako što ćete odmah početi da je primenjujete praveći reči za jednocifrene i dvocifrene brojeve. Tad će se upamćivanje desiti skoro pa „samo od sebe“.

Pretvaranje broja 7 u slovo K -Pamćenje-višecifrenih-brojeva

 

Kako dalje – pravila i dogovori sa sobom  

Sad treba ovladati pravljenjem reči od slova. Računamo  na prva tri suglasnika. Samoglasnici se ne računaju ali pomažu.

Jednocifrenibrojevi se prave sa jednim suglasnikom. Npr broj 1= T(ili) D= aDa, eDo, oDa,Teo (od Teodosić), oTeo, oDao itd.

Dvocifreni brojevi se prave sa dva suglasnika i potrebnim brojem samoglasnika. Npr 33 = M(ili J)- M (ili J) = MaMa, JaJe, JoJa, MiJa, MuJa, JaMa, MoJa itd.

Trocifreni brojevi se prave sa tri ili više suglasnika, ali se ko što rekosmo u obzir uzimaju prva tri.Npr. 043 = S (ili C ili Z) – R (ili H) – M (ili J) = SreM, SaRMa, ZaHuMlje,oZaRiMo, SreMica itd.

741 =KaRTa, GreDa, oGRaDa, KaRaTista, GaRDista, KuRDistan, KRDo, KoRiDor, KreDa.

742 =GoRaN, KoRNet, GRaNata, KRNja (krava), KRoN, KoRNi (grupa), KaRaNtin …

743 =GRM, GraM, KaRMa, KoRMan, GuRMan, KoReJa, KreJa (ptica), KroMpir …       

744 =KRuH, GRaH, KaRiRana (košulja), GeRHard (Šreder), KaRaRa, KoHeRentno.

745 =KRaLj, KRaLJevo, KRaLjica, GRLica, KaRLica, GRaL, oGRLica, KaRLo, KaRL (marks).

746 =KRuŠka, KRiŠka, GRaŠak, KaRaŠ, KaRaŠević (stonoteniser). GRuŠenjka …

747 =KRoKodil, GRK, GoRKi (maksim), KRoKi, KaRiKa, GuRKanje, KoRaKs (karikaturista).

748 =KoRoV, KRaVa, GaRaVa (tamo neka), KRV, GoRiVo, GRiVa,

749 =GRBa, GoRBačov, KoRBač, KRaBa,          

750 =GLiSta, GLaS (dobar), KLaS, KLeSar, KLiSar, KLaSje, KoLoS (sa rodosa) itd, itd.

Napomena

Ostaje napomena vezana za upotrebu: ekavice, jekavice i ijekavice. Može da se  koristi uz jednostavno pravilo: svaki broj može da se napravi od više reči ali svaka reč znači samo jedan broj. Npr MLeKo= 357, MLiKo je takođe 357 (kao i MiLKo, JeLKa, MoLeKul idr), ali je zatoMLiJeko = 353 (kao i MaLMe, MiLoMir ili MiLiJana npr). Ili DeTe = DiTe (oba 11kao i TuTa bugarin, TiTo, DeDa, DaDa idr) što je različito od DiJeTe = 131 (kaoi ToMaTo, DiJeTa, DeJT, TiMoTije idr).

Ovo se odnosi na srpski jezik. Pošto je od jednog jezika (srpsko-hrvatskog) nastalo više novih potrebno je da svako za sebe uradi prilagođavanje univerzalne tabele (hrvatski, bošnjački). Crnogorski jezik kako čujemo ima po nekim autorima 30, po drugima 32 slova. Nemam stav pošto ne znam da li su u pitanju suglasnici, samoglasnici ili pola pola. Rešivo je taman ostali na samo 30 slova.

Povratak na prvi deo testa

Kad se malo poigrate i ovladate tehnikom možete da uradite prvi deo testa tako što ćete od zadatog broja uz pomoć predmetne numeričke tabele kojom već vladate napraviti osam parova asocijacija.

Predmetna-tabela-za-pravljenje-grupa

Prva grupa 214, druga 148, treća 741 itd. Znači prva grupa (bandera ili TV toranj)od kog se neko kreće uNaTRag. Možda je neko NaTRčao na banderu ili je neka teta prislonila NeDRa (zašto da ne, naročito ako se dugo pamti). Ponovimo dovoljna je jedna asocijacija. Odmah pored druga grupa (labud) koji nosi DRVa. Treća grupa je 741. Znači uzmemo neki veeeliki trokut (svi ih se sećamo iz osnovne) i sa njim lagano teramo KRDo ovaca. Ili možda razvaljujemo trougao efektnim KaRaTe udarcem. 

Sad radimo posao unatrag, tj reči prevodimo u brojeve. Pa je KRDo jednako 741. Ako vas pitaju da tu grupu ponovite unazad. Ili da sve brojeve ponovite unazad vi se samo „namestite“. Ili vas pitaju koji je srednji broj u trećoj grupi? Ili kažu: „Reci sve treće cifre unazad, počev od šeste“. (Ma straaaašno). Onda vi počnete da vezete ko singerica. U sobi muk. Svi pomisle da ste čudo od deteta. Vi se nekad saglasite, nekad skromno kažete da je u pitanju vežba, ali vam mali broj poveruje.  

Pamćenje telefonskih brojeva

Pozivni brojevi za svako mesto su nam odavno u glavi. Beograd = 011, Jagodina = 035 itd tako da nema potrebe za njihovim specijalnim pamćenjem. Dovoljno je setiti se osobe i mesta iz kojeg je tako da ostaje jedino da upamtimo dve reči od po trisuglasnika. Ili pamtimo broj kao dvocifren, bez nule koja se podrazumeva.

Mobilni telefonski brojevi takođe počinju sa nulom pa je veliko pitanje da li pamtiti dvocifren ili trocifren broj. Npr pozvini 069. Da li ga pamtiti kao 069 =SeČiVo (SoČiVo, ZeČeVi isl) ili kao 69 ŽaBa (ŽaBe, DžeP, DžiP, ĆoPa isl).

Primeri iz prakse

Predlažem da čitaju samo oni koji su provežbali i na papiru učenja radi ispisali za svaki broj od 1 do 999 bar po jednu reč. Ili su „nešto smislili“ za neki broj poput111 (nema ih puno). Npr ptići iz gnezda koji u glas dozivaju tatu, pucanje izautomata (tatatatata) isl.

One koji nisu vežbali a čitaju ovaj deo molim da se uzdrže od zaključaka. Namerno ovo pišem kako bih oslobodio treme sve svoje samouke početnike. Sem toga želim da se toliko razvijete i da bar za deset grupa nadmašite onog što vam je pričao o ovome. 

Najveći broj koji sam upamtio imao je 200 grupa, ukupno 600 cifara. Radilo se o opkladi. Meni je to trebalo kako bih testirao tehniku. Posle toga sam tokom demonstracija pamtio deset puta manje, što je sasvim dovoljno da mi se poveruje kako desetak brojeva meni važnih osoba znam napamet.

Još jedan primer za pamćenje višecifrenih brojeva

Jošjedan primer. Broj moje najdraže tetke u Beogradu (011) počinje sa 559- ***.Taj broj znam napamet više od 30 godina. Tačnije prošlo je više od 30 godina kako nema malog, simpatičnog LiLiPutanca (559) koji se šećkao po krovu pomažući mi da se setim broja.

Pre dve godine njen sin (moj brat) je velikom sekirom udario u ćošak od krova tetkine zgrade. Malo je falilo da odvali parče. Uplašio mi je LiLiPutanca kojeg tamoviše nema i kog se ne bi ni setio da nije bilo ovog teksta.

Kad sam pozvao tetku nepoznata teta (iz telefona) mi je rekla da je broj promenjen i da pozovem tamo neku službu i da pitam za novi broj. Radilo se o prilično providnom manipulativnom manevru, jer mogla je i ona da mi to kaže. Pozvao sam burazera koji mi je rekao da je broj isti samo da ispred stavim broj 7. Zato sekira i zato burazer. Tj ako broj nije dobar znam ko me je obmanuo. Broj je bio dobar kao i tehnika.

Za kraj evo snimka autora teksta (koji se uvek izvinjava jer je snimak loš). Snimak jeste loš ali je ovde kako biste znali da vam nisam pričao bajke za laku noć. Naravoučenije: ako sam mogao ja možete i vi. 

Puno sreće. Šaljite predloge i povratne informacije. Ako se negde zaglavite zakažite besplatne konsultacije. Ne pozivam vas da donirate. Toga možete da se setite sledeće godine,  posle praznika :))) 

Radosav Lazić

© 2019 Mentalne veštine | WordPress Theme: Annina Free by CrestaProject.