Close

Pisanje može i bez recepta – Branka-Baretić-Milenković

Pisanje može i bez recepta – Branka Baretić Milenković

 

Oduvek sam, kroz školovanje, na časovima jezika imala otpor prema, nakon pročitanog dela, obaveznom pitanju profesora „šta je pesnik (pisac) hteo da kaže?“ S početka intuitivno, a kasnije, kako sam rasla, sa mnom su stasavali i svi argumenti protiv. Sve te analize, već postavljene, nametnute, silom gurane u naše dečje glave. Dozvolila sam sebi da je to moj lični doživljaj.

Možda bi me Dostojevski tužio, Dučić se silno naljutio, Andrić proterao iz zemlje, ali izvin’te gospodo, ja ne znam šta ste VI hteli da kažete, ali potpisujem ono što JA kažem dok vas čitam.

Branka-Baretić-Milenković
Branka-Baretić-Milenković

Od tada, malo iz bunta, malo iz inata, upletoh se u vrzino kolo zvano „reč kao lek“. Zaljubljenost traje i danas. Bezuslovna. Nema jurcanja za inspiracijom, sama se nametne. Otvoriš malo prozor duše i eto je. Kao misao koju ne smeš da izgovoriš, ali ćeš je s lakoćom staviti na papir, pa posle nek se pitaju „šta je pisac hteo da kaže“.

Pisanje
Pisanje (Branka-Baretić-Milenković)

Kao slika. Kao zaboravljeni doživljaj koji hoću da sačuvam od patine. Strah, vera, briga, ljubav, čežnja, smrt. Sve to negde izbaulja na površinu. Pred rečima nema stida. Nema borbe, osude.  Sve drugo je nečije, ali su one zauvek i samo tvoje. Najbezbolniji način prijateljskog razgovora sa samim sobom. Potapšeš se po ramenu  kao posle dobro obavljenog posla.

Pisanje
Pisanje (Branka-Baretić-Milenković)

Završila sam pisanje monodrame. Sita sam se isplakala. Reč-suze-lek. U tome je kvaka. Teraju te da izdušiš. Boli te nepravda? Piši i plači. Boli te usamljenost? Ma, boli te uvo. Piši i plači. Šta god boli, piši i plači. Boleće manje.

Ali i reč-smeh-lek, pomaže. Itekako. Eto, na primer, krenem ja, onako kobajagi, pre neki dan, u Irig na vašar. I naletim na ove tri šmizle.

Lepo smo se doterale.
Sve baršun i svila.
A i boje odabrale,
malko roze, malko lila.

Kao prave dame,
pod šeširić ruse kose.
Al’ zbog gužve i galame
pođosmo na put bose.

Prošla nas dilema
da l’ ovamo, il’ onamo.
Magle nigde nema.
Kud smo pošle? Znamo.

Sva, gore navedena, uputstva za upotrebu, primite s rezervom. Sasvim su subjektivna i imaju nesagledive posledice. Ukoliko ipak, insistirate, možda je bolje da se obratite lekaru ili najbližem farmaceutu.

Branka Baretić Milenković
Branka Baretić Milenković

Branka Baretić Milenković

© 2019 Mentalne veštine | WordPress Theme: Annina Free by CrestaProject.