Close

PisanjE

Pisanje, o pisanju, veština pisanja, stenografija, nesvesno pisanje i sva druga pisanja 🙂

Pisanje o pisanju  – 

Danas pišu i oni koji ne znaju ni sve četiri (nekad) elementarne veštine pisanja: slova, pravopis, gramatiku i reči. Kad bi se ovde radilo o četiri točka na automobilu to ne bi moglo da se desi. S obzirom da se to ne samo dešava već da je poprilimilo oblike epidemije nama ostaje da se u toj gužvi snađemo, ili ne snađemo. Nešto svakako moramo da preduzmemo jer odavno fizički nismo u stanju da pročitamo sve što smatramo da vredi, ili treba.

Pristupiti pisanju kao da je to jedini način da nešto saopštimo. Bez mimike, ruku, nogu, bez kamere i fotografije.

Veština pisanja i introspekcija – tajna uspešnog početka 

Odgovor na pitanje “može li pisanje da se nauči” i  da li je pisanje lekovito?

Pisci često govore kako je pesma jednostavno „došla“ i kako je sve nastalo u trenu. Takvi trenuci postoje i vredni su, ali to je možda tek tajna uspešnog početka.

Radi se o stvaraocima koji su zaboravili svoje periode introspekcije i osvešćivanja unutrašnjeg rada, ili jednostavno lažu. Nekad uživaju u svojim nesvesnim sablastima (ili muzama) bojeći se da će ih izgubiti ako govore o njima.

Stenografija, za i protiv (1)

Vredi li uloženog vremena?

Pisci vole da naglase kako pišu po četiri do pet sati dnevno. Zar im onda ne bi bilo bolje da uz pomoć stenografije veštine brzog pisanja to napišu za jedan sat? Time se svakog meseca uštedi stotinak sati, ili više od hiljadu na godišnjem nivou. Vredi li razmisliti i malo se potruditi ako znamo da je moguće učenje stenografije i na daljinu.

Stenografija kao veština pisanja (2):

stenografska azbuka, saveti, pisanje slova i predstavljanje suglasnika a, e i o – početak kursa

Pisci steno – udžbenika obavezno naglašavaju da se stenografska slova izvode od „običnih“. Takav početak ima smisla jer se jasno vidi da je svako steno – slovo kud i kamo ekonomičnije za pisanje od običnog. U zbiru to nije malo, ali to je tek početak. Kasnije kad se dođe do drugih praktičnih skraćenja nećemo razmišljati da smo počeli od obične azbuke, u našem slučaju od obe.

Stenografija kao veština pisanja (3):

2.1. Dupli znaci kod pisanja suglasnika V, J, M, Š , 2.2. Pisanje i predstavljanje samoglasnika I  2.2.1. Pisanje samoglasnika I na početku reči i na kraju reči 2.2.2. Predstavljanje samoglasnika I  2.3. Pisanje i stapanje samoglasnika I u dugim slovima

Stenografija (4) 

pisanje i predstavljanje slova “U”

Čitanje, razmišljanje i pisanje uz mudre misli Šopenhauera

  1. Bilo bi dobro kupovati knjige kada bi se zajedno sa njima moglo kupiti i vreme koje je potrebno da se one pročitaju, ali se obično kupovina knjiga brka sa prisvajanjem njihove sadržine.
  2. Rđave knjige su intelektualni otrov, one upropašćuju duh.

Čitanje, razmišljanje i pisanje, uz malu pomoć Šopenhauera (2)

Da bi se stasalo u dobrog pisca potrebno je da se kružni proces: čitanjerazmišljanje ipisanje, podeli i analizira po delovima. U tome će nam pre svih pomoći Artur Šopenhauer(Arthur Schopenhauer 1788 – 1860), zatim još neki autoriteti. 

Nemački filozof pisce deli na dve vrste: 

  • one koji pišu zbog same stvari i
  • one koji pišu zato da bi pisali

Pisanje, plagijat, stil i Šopenhauer (3)

 Nekad su naslovi na prvi pogled dobri. Na drugi pogled vidimo da nisu dobri iako su „dobri“.  Reč je o namerno pogrešnim (plagiranim) naslovima čime se pored svesne manipulacije pokazuje i odsustvo originalnosti. Samim tim bi čitaocu trebalo da bude jasno šta dalje s takvim tekstom. Jer „ ko nema ni toliko sposobnosti da svojoj knjizi izmisli neki nov naslov, taj pogotovo neće biti sposoban da joj da novi sadržaj“.


Nastavlja se 🙂