Close
Kako-ostaviti-duvan

Prestanak pušenja – (kako) – terapije koje deluju (II)

  Prestanak pušenja – problematični načini

Postoje razumljive i manje razumljive metode za ostavljanje duvana. Nekad se reklamiraju nikotinske žvakaće gume, nekad flasteri, nekad muštikle sa aromatima. Gume su sa nikotinom, flasteri takođe. Oba pomagala deluju ali je pitanje šta se postiže ako potrebu za nikotinom zadržimo tako što smo zamenili način unosa. 

Cene ovih pomagala su redovno skuplje od cigareta. Često se naknadno ispostavi i da u pitanju nije „bezazlena“ roba. 

Prestanak pušenja – pomoć društva, tablete, magneti, laseri …

Postoje efikasne tablete koje sadrže supstance koje ostvaruju interakciju sa istim receptorima u ljudskom telu kao nikotin. Reč je o supstanci citizin koja ujedno smanjuje simptome depresije, anksioznosti i pada koncentracije koji su povezani sa prestankom pušenja, odnosno unosom nikotina (apstinencijalni sindrom).

Akupunkturni magneti koji se koriste uz pomoć flastera za prestanak pušenja takođe deluju. Njima se stimulišu akupunkturne tačke sa jednim ciljem : odvikavanje od pušenja.

Postoji mnogo predavanja, seminara i kurseva za odvikavanje gde dosta toga može da se nauči. Mnogi od tih besplatnih seminara kao i mnoge kampanje organizuje država. Ista ona država koja se izdržava od poreza i aksiza na duvan. Zbog te povezanosti jasno je da bi država kratkoročno bila na gubitku kad bi svi koliko sutra ostavili pušenje. 

Jasno je da naši političari razmišljaju kratkoročno zbog čega im je novac pušača potreban. Zato od njih ne treba očekivati previše inače bi preduzeli nešto što bi dalo pozitivne rezultate. Pozitivnih rezultata za pušače nema. Jedino pozitivno je dobrobit organizatora takvih seminara. Reč je naravno o dnevnicama i skupim elaboratima.  

Ne zaboravimo lekove koji su na kratke staze ubitačniji od duvanskog dima na šta su mnogi pušači spremni- sve dok takve „lekove“ ne povuku iz prodaje .

Prestanak pušenja, zavaravanje ili promena ponašanja

„Za vreme svojih pušačkih godina više desetaka puta sam pokušavao da prestanem da pušim. Jednom nisam pušio čitavih šest meseci, ali sam se neprestano ‘verao po zidovima’, stajao što bliže pušačima kako bih udahnuo malo dima; u vozu sam se još uvek vozio u delu za pušače“. Ovako Alen Kar opisuje jedan od svojih pokušaja.

Videli smo do sad da ima stručnjaka „ko pleve“, skupih i besplatnih. Vidimo i da nikad više farmacije i tehničkih pomagala. Sa druge strane broj „duvandžija“ se povećava, dok je procenat onih kojima odvikavanje polazi za rukom jednocifren. 

Teško je započeti promenu ponašanja, još je teže držati se kursa, a najteže usvojiti promenu. Išao bih čak toliko daleko da kažem da je promena ponašanja odraslih nešto najteže što osećajno ljudsko biće može da postigne[modern_footnote]M.Goldsmit, M.Riter (2016); Beograd – Podgorica; Nova knjiga, str 30. [/modern_footnote].

Razlog za neuspeh

Jedan od razloga za neuspeh je veliko pitanje da li su to naše prave želje? Ako nisu onda je put pogrešan. Tačnije nećemo stići na cilj. 

Mnogo toga očekujemo još juče ili odmah. „Popularnost plastičnih operacija ukazuje na to da mnogo ljudi ne želi da čeka na rezultate čak ni trideset dana, posebno ako to podrazumeva podvrgava­ nje strogoj disciplini“[modern_footnote]Zufelt Dž.M. (2005 ), DNK uspjeha; Intergraf MM; Beograd; Mono-Manana, str 21[/modern_footnote].

Sad kad znamo šta sve ne deluje ostaje da u nastavku damo odgovor „zašto“ prestanak ne deluje i da uskoro predložimo prihvatljiv odgovor na pitanje: „kako prestati“. 

Određivanje polazne i dolazne tačke

Počnimo sa kineskom izrekom: “ U početku čovek uzima drogu. Onda droga uzima drogu. Na kraju droga uzima čoveka“. 

Radio sam sa čovekom koji je dnevno trošio četiri i više kutija cigareta. Kad sam mu reko da sam ih ostavio pitao me je koja mi je bila dnevna doza? Rekoh jedna pakla. Njegov komentar je da on nikad ne bi ostavio duvan kad bi mogao da „normalno“ troši jednu paklu dnevno.

Pošto je bio svestan da je u trećoj fazi kad „droga uzima čoveka“ prihvatio je terapiju i polako posle šest nedelja ostvario je svoje snove. Pušio je „samo“ jednu paklu dnevno.

Inspirisani ovim polaznikom troje polaznika iz grupe je redefinisalo svoje ciljeve odlučivši da ipak „odlože“ ostavljanje i da posle mesec dana dnevnu potrošnju cigareta redukuju na pet, odnosno šest cigareta.

Prestanak-pušenja-mogu-li-ja-to
Pušenje-ili-prestanak-pušenja-pitanje-je-sad

Alena Kar lepo kaže da je i samo jedna cigareta „zabluda koju odmah moramo da izbijemo iz glave“. Droga je u pitanju. Nekad naši nesvesni delovi dele naš dan na periode pre i posle te jedne cigarete. Meni se čini da je višestruko smanjenje popušenih cigareta dobar put koji daje rezultate.

Reč je o osobama koje u sebi nose „strah od ostavljanja“ o čemo smo govorili na početku teksta. To su momenti nasilnog, neuspelog prekida pušenje posle čega ubrzo počinjemo da pušimo još više, dok strah od još jednog neuspelog pokušaja raste.

Zbog toga mi je postepeno smanjivanje izgledalo sasvim u redu. Prvo dolazi se do značajne redukcije (sa 80 na 20, sa 30 na 6 i sa 20 na 5 cigareta dnevno). Drugo mehanizam delovanja i uzimanja cigareta postaje ogoljen. Treće, ovaj uspeh posle nekog vremena ume da krene u pravcu konačnog uspeha.

Prikupljanje podataka i analiza

Pre nego odlučimo šta ćemo da radimo sa cigaretama i svojim životom potrebno je da uradimo trodnevnu ali celodnevnu analizu po uputstvu sa tabele ispod. Iz tabele se vidi vreme, šta smo radili kad smo zapalili, šta je bio neposredni povod tj okidač, broj popušenih cigareta i ocena za svaku posebno.  

Tabela popušenih cigareta. Datum ……… Prvi dan

Vreme Situacija Okidač Popušio kom Ocena cigarete
07.00. jutarnja kafa miris kafe 1 5
07.30. posle doručka zadovoljstvo hranom 1 5
08.00. kafa na poslu kolegijalnost, kafa 2 5, 4

Posle tri dana analize nepogrešivo ćemo znati „koliko je sati“, kad broj popušenih cigareta podelimo sa tri. Posle tri dana analiziramo podatke i procenjujemo kako da u iduća tri dana broj popušenih cigareta smanjimo za 10%. Tj ako pušimo 20 da siđemo na 18, ili ako pušimo 80 da siđemo na 72.

Ovako bihevioristi zamišljaju ostavljanje duvana. Imamo cilj koji je precizno određen izdeljen na više manjih podciljeva, pozitivan je, realan i smešten u određenu okolinu tj situaciju. Naravno umesto cigareta ubacujemo potkrepljivače neku zamenu za cigaretu. Nekad je to kocka čokolade, nekad sladoled, nekad limunada … 

Ovde navodim sve potrebne veštine za postizanje uspeha koje su davno prepisane iz nekog udžbenika: 1. Određivanje cilja ili niza podciljeva, 2. vođenje beležaka, 3. procena situacije na osnovu prikupljenih podataka, 4. Određivanje postupnih podciljeva i strategija, 5. prikupljanje potkrepljivača, 6.primena načela samopotkrepljivanja, 7. kontrola i procena napredovanja, 8. duboka relaksacija, 9. brza relaksacija i 10. diferencijalna relaksacija.

Prestanak pušenja i „zavaravanja“ 

Videli smo koliko se važnosti pridaje: dobroj pripremi, dobrom planu i analizi na osnovu dobrih beležaka. Vidimo koliko je važna iskrena komunikacija sa sobom i na kraju vidimo kolika se važnost pridaje brzoj, dubokoj i diferencijalnoj relaksaciji. To su osnove koje mogu da vas dovedu do cilja. 

Zato je važno da i dalje koračamo bez zbunjivanja. Drugim rečima:

1. Ako koristimo i jednu (i pet) cigareta dnevno mi smo zavisnici i ne bi u vezi s tim trebali da se zavaravamo. Broj cigareta koje koristimo predstavlja kompromis sa: našim zdravljem, porodicom, novčanikom, sportskim rezultatima, tolerancijom šefa na poslu ili nešto treće. Ali jesmo zavisnici. 

2. Ako smo sa 80 cigareta sišli na 20, ili smo sa 20 sišli na 5 ili 6 dnevno mi smo postigli uspeh. I dalje smo zavisnici . (narkomani) ali stvari su u okvirima u koje smo želeli da ih spakujemo pa možemo da se vratimo na tačku 1. da JESMO zavisnici.

Ovde je jako važan citat koji se izvorno odnosi na brzu hranu a onda i na sve ostalo: „Nije hrana to što je opasno,“ objasnio je. „Opasno je to što misliš o hrani.[modern_footnote]Vitale J.&Dr Ihaleakala Hew Len; NULTE GRANICE, Tajni Havajski sistem za bogatstvo, zdravlje, mir, i mnogo drugog, Net izdanje, strana 97, očitano 01.04.2018.g [/modern_footnote]“ U prevodu „opasno je to što mislimo o pušenju“.

U poglavlju „Cigare, Hamburgeri, i Ubijanje Božanstva“ piše: „Pre nego što pojedem bilo šta, ja u svojoj glavi kažem hrani, ’Volim te! Volim te!’ Ako ja u ovu situaciju unosim bilo šta što bi moglo da dovede do toga da se osećam bolesnim dok te jedem, to nisi ti! To čak nisam ni ja! To je nešto što ukazuje da sam ja voljan da budem odgovoran za to!“ Tada nastavim da uživam u jelu, jer je sada čisto.“

Uslovno slične stavove o hrani, alkoholu, cigaretama i Božjoj pomoći imaju svi vernici. Poenta je delimično u tome i mnogo više u sledećem citatu: 

„Pušiš dok vežbaš?“ „Ne, ne, pušim uveče,“ objasnih. „To je moje vreme za meditaciju. Sednem na klupu, pušim, i osećam se zahvalnim za život.“ Ćutao je za trenutak. Čekao sam da istrese gomilu statistike o tome zašto je pušenje loše za mene. Konačno je progovorio. „Mislim da je to lijepo.“

Ovo je prelomno mesto gde možete da lažete sebe (i to uz Božju pomoć) i da ego nastavi da baš lepo funkcioniše. Ali isto tako možete da procenite štetu, rizik i odgovornost za svoje postupke. Neće nas ubiti ni jedna ni dve čašice, niti deset cigareta. Samo se radi o tome da je potrebno da prihvatite odgovornost i to što radite nazovete pravim imenom. 

Na kraju dan je dug. Dok sam se spremao da učestvujem na polumaratonu bilo mi je jasno da su cigarete roba koju izbegavam i koja mi šteti čak i kad je odnekud donese vetar. Ali dan je bio i dovoljno dug da iz mene progovore i narkoman i onaj drugi što „uživa“ u pušenju.

Zbog svega toga prestanak pušenja nije samo odluka već i proces koji ne mora da uspe iz prvog pokušaja.

Kraj drugog dela. 

Da se vratite na prethodni tekst pritisnite ovde

Za nastavak pritisnite ovde

 

© 2019 Mentalne veštine | WordPress Theme: Annina Free by CrestaProject.