Close
Da-je-lako-nije

Prestanak pušenja – (kako) – terapije koje deluju (III)

Zašto je prestanak pušenja „nemoguć

I pored toga što cigarete jednim svojim delom jesu zadovoljstvo one su i „prljav igrač“. Ako nam pažnja oslabi samo malo eto vas u kratkom vremenskom periodu ponovo na 20 ili 80 cigareta. To je dovoljan razlog da se setite jedne „sitnice“:“Prestanak pušenja je najisplativija zdravstvena investicija“(( Blažić-Čop. N ; Đorđević V.; I vi možete prestati pušiti – 15 izdanje; Printera; Zagreb 2009, str 6) ))

Sa svakim dimom mi zadovoljavamo svoju potrebu za nikotinom ali se istovremeno i učvršćujemo u njoj. Ako pušimo paklu dnevno pa se sa svakom cigaretom „učvršćujemo“ sa 8 do 10 dimova onda je to 160 dnevnih učvršćivanja. Na godišnjem nivou to prelazi 57400 ((Blažić-Čop. N ; Đorđević V.; I vi možete prestati pušiti – 15 izdanje; Printera; Zagreb 2009, str 25)) zadovoljavanja i učvršćivanja u nikotinskoj potrebi.

Prestanak pušenja je nemoguć iz jednostavnog razloga: Za tako nešto nema mesta u našim životima. Naši životi su većim delom programirani. Setimo se čuvene pesme koja nas podseća na to.  Ako danas provodimo dan koji 95% liči na jučerašnji i koji isto toliko liči na sutrašnji dan možemo li onda nešto da menjamo? Možemo ali dosta teško. Teško do gluposti uz maksimalno iscrpljivanje.

Prvo tako nešto je nemoguće. Opet i ako bi bilo moguće čemu sve to ako je sve ostalo isto? To „isto“ nam neće dozvoliti da nešto iskoči iz šablona. Treba slomiti naviku, odbaciti telesnu zavisnost, osloboditi se psihičke veze … i ostati živ.

Prestanak pušenja – pre odluke

Pošto prikupimo podatke, uradimo analizu, naučimo da se brzo relaksiramo donekle smo spremni. Potrebno je još da shvatimo zašto to ne uspeva i zašto je teško.

Možemo planski da smanjujemo broj popušenih cigareta i da sebi gladimo ego tvrdeći da imamo nepokolebljivu volju … I taman kad budemo ubedili sve oko sebe desiće se sunovrat. 

Ovde ne želim da potežem bilo koji argument za i protiv pušenja. To je lična odluka svakog ko čita ovaj tekst. Ja samo želim da osvetlim sve ono što može da se pojavi kao prepreka. Zato ne preporučujem jednostavnu odluku koja nam se često sugeriše. Nešto u stilu: „Želim da se oslobodim pušenja“.

Sada ste na kliznom terenu gde važe ista pravila ali ne važe isto za sve. Svi zakoni deluju ali na svakog od nas drugačije. Mnogi još uvek ne znaju o čemu ja to …

Dalje za mnoge je dobro da sebi fiksiraju datum u skorijoj budućnosti kad žele da prestanu sa konzumacijom duvanskog dima. Drugima je datum manje važan. Mnogo im je važnije da kod sebe primete spremnost posle koja prestanak pušenja postaje dečja igra. Sačekajte s odlukom još malo.    

Prestanak pušenja – iskorak u poznato ili skok u nepoznato

Rekli smo da je 95% našeg mozga što se sadašnjosti, budućnosti i prošlosti tiče poznato. Taj deo se zove um – niz podsvesno programiranih stanja. U toj realnosti vi pušite 20 ili 80 cigareta dnevno i vaš um će vas redovno podsećati na to. Vi možete da se uz pomoć neprogramiranih 5% sebe nešto kao malo suprotstavite snagom volje ali sve su to kratke pobede koje imaju uspeha ako želite da popravite stanje desetak, najviše 15%. Još preciznije ako iz čista mira odlučite da ostavite cigarete to vam neće poći za rukom.

Pre odluke možete da koristite vizuelizaciju gde je moguća analiza teških i lakih trenutaka koji vam predstoje. Neki bi to nazvali mentalne pripreme. Mi možemo da se složimo s izrazom uz opasku da ima toga još. 

To bi značilo npr da u tabeli stavka „kafa na poslu“, komada 2, imamo dva okidača. Ako odlučimo da smanjimo broj cigareta najjednostavnije u početku je da na tom mestu preskočimo jednu cigaretu. Ali ako sutra odlučimo da promenimo SVE to će ići teško u istom okruženju. 

Ovde na scenu stupaju mentalne veštine kad od 3 do 5 % sebe pravimo 95%. Tačnije promenićemo realnost i prilagoditi je sebi, svojoj sadašnjosti i budućnosti.

Prestanak pušenja – pomoću iskrene želje

Do sad smo dočarali zašto i kako 5% svesnog uma gubi bitku sa 95% onoga što smo podsvesno zapamtili. Pobedićemo ako uspemo da sebi nametnemo novu realnost na uštrb stare koja je na snazi u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. „Ne možemo da stvorimo novu budućnost dok živimo u prošlosti. To je jednostavno nemoguće“[modern_footnote]Dispenca Dž.(2016) Placebo ste vi – ozdravljenje umom je moguće, Leo Commerce, Beograd; str 101[/modern_footnote]

Svesni um čini samo 5 posto ukupnog uma. Njega čine razum i razmišljanje, kao i naše kreativne sposobnosti. Oni omogućavaju našu slobodnu volju. Preostalih 95 posto ukupnog uma čini podsvesni um. To je operativni sistem gde sve naše automatske veštine, navike, emocionalne reakcije, naučena ponašanja, kondicionirane reakcije, asocijativna pamćenja i uobičajene misli i osećaji stvaraju naše stavove, uve­renja i percepcije((Isto, str 158)).

((Dispenca Dž.(2016) Placebo ste vi – ozdravljenje umom je moguće, Leo Commerce, Beograd; str 159)) Potrebno je da sebi zadamo „domaći zadatak“ kako smo već postali neko drugi (nešto drugo). To nešto je veliko ali u njemu nema prostora za staru naviku. Potrebno je da u sebi nađete neku vatrenu želju koja vas pokreće. U vama sigurno postoji ljubav prema nekom hobiju ili promeni posla. Možda ste vi budući pisac, maratonac, plesač ili trudnica … Traži se nešto dovoljno jako što može da preokrene situaciju.

Postavljanje ciljeva nije dovoljno. Potrebna je goruća želja za promenom. Morate u sebi da nađete nešto što stvarno želite. Tek posle toga možete po svom izboru da koristite konvencionalne metode zasnovane na samopomoći koje se iznose po mnogim knjigama i video tutorijalima.

Gorući cilj

Kad u sebi nađete gorući cilj još uvek ne morate da uspete iz prve jer cigarete su težak protivnik. Ali dobićete bezbroj povratnih informacija koje služe za korekciju kursa, novi plan i strategiju. Bez toga može da nam se desi brzo odustajanje i da pride sebi zalepimo etiketu „neuspešan“. 

Zbog svih finesa ovaj tekst nije kratak, niti jednostavan, ali je zato delotvoran. Ako ne dobijete ono što ste želeli to ne znači da ste gubitnik već da vam plan nije bio dobar. Jednostavno ne postoje godine kad smo premladi ili previše stari da bismo zadovoljili dušu. Kad to nađete u sebi ostavljanje duvana postaje usputna stanica.

 

Kad pronađete nešto zbog čega ne biste odustali ni za šta na svetu vaš posao je završen. Tad ne morate da zapisujete ciljeve po frižideru, kupatilu i na radnom mestu. Vaših 5% postaje 95% . Samim tim došli ste u posed novog uma i nove realnosti gde se stvari dešavaju automatski. Isto onako kako su se odvijale dok je u vama živeo 95 to postotni pušač. Testirajte sebe. Ako je nova realnost nadvladala osećaćete stalno zadovoljstvo. Čak i ako nekad pokleknete biće to razlog više da bude po vašem posle male korekcije zacrtanog jer vas na akciju pokreću suštinske želje. Time smo duplirali svoju snagu. Sad zajedno nastupamo ka cilju uz pomoć i srca i razuma. 

 

Placebo efekt

Telo doživljava ono u šta vi verujete. Placebo je interesantan medicinski fenomen. Predstavlja našu reakciju na uverenje da smo dobili ono što tražimo. Dovoljno je samo promena uverenja da bismo reagovali. Promena uverenja je promena misli – obična mentalna veština koja može (i treba) da se nauči. 

Za vreme Drugog svetskog rata lekari su bili iznenađeni da su medicinske sestre u nedostatku morfijuma teškim ranjenicima ubrizgavale fiziološki rastvor „kao“ da je u pitanju morfijum. Vojnici su reagovali kao da su zaista primili morfijum pa su se često složene operacije odvijale bez anestezije.

Dejstvo misli i emocija

Tako su sugestije, vere i uverenja („placebo“ – koristiću i „nocebo“-štetiću) postali interesantni za proučavanje zajedno sa „psihoneuroimunologijom“ koja ispituje dejstvo misli i emocija na imunološki sistem.

Ukratko promenom mentalnih stavova menjamo tananu hemiju u telu čime parališemo pretodnu nesvesnu sadašnjost čime postajemo prijemčivi za izlečenje čak i od nikotinske zavisnosti. Potreban nam je samo veliki gorući cilj koji naš um prihvata prvo srcem a onda i mozgom. 

Placebo proces „ne deluje zbog nekakve čarolije u tableti, nego zbog toga što je ljudsko telo samo sebi najbolji farmaceut i zbog toga što najuspešnije recepte ispisuje samo telo“[modern_footnote]Dispenca Dž.(2016) Placebo ste vi – ozdravljenje umom je moguće, Leo Commerce, Beograd; str 70[/modern_footnote]. 

Prestanak pušenja – šta nam je potrebno

Potreban je jasan veliki cilj (jasna namera) koji u sebi nosi plemenitu emociju koja vas pokreće – u našem slučaju to je dugoročni cilj. Takva emocija trenutno povećava energiju koju zračimo (kao što neki negativac u blizini može momentalno da nas „ispumpa“). 

Sa novom energijom 5% našeg svesnog dela može da utiče na programiranih 95% i da ih parališe čime se otvara prostor za novu realnost. Da bismo stigli do nove realnosti imamo nekoliko međuciljeva. Jedan od njih (samo jedan od njih i to međucilj) je prestanak pušenja. 

Kratko objašnjenje

Svetlost (energija) je po fizici i energija i čestica tj materija. Ako smo većim delom materija onda smo u onih 95% realnosti. Ali uvek nam je na raspolaganju mogućnost promene realnosti što možemo da izvedemo povećanjem energije (na račun materije). Sa gorućom željom postajemo više talas a manje čestica i to je to ako naučimo da to stanje rasplamsamo kod sebe. 

Tad donosimo odluku koja u sebi ima dovoljno visok nivo energije da naše tek probrane misli (koje počinjemo da negujemo) postanu iskustvo sa jakom emocionalnom pozadinom. Zbog toga je promena skoro trenutna. Tad je prestanak pušenja tek dečja igra. Nisam rekao da je lako samo da je moguće uz vrlo malo teškoća.

 

Tada ćete moći da eksperimentišete i upoznajete sebe bez ikakve greške, jer ćete svaki put motivisano i kroz igru napredovati ka cilju. Na tom putu malo sreće i naklonosti iz okruženja uvek dobro dođu.

 

Napomene

Oni koji su shvatili igru trebali bi da upute osmeh ohrabrenja energiji grupe. Ako nas ima više energija grupe je jača. Zbog toga će i osmeh da vam se vrati sa pojačanim dejstvom. Tako ste sebi jednim delom odredili sudbinu. 

Oni koji još uvek nisu načisto sa osmehom ili vole sigurnu igru po principu „nešto za nešto“ mogu da doniraju novčani iznos u vrednosti jedne trećine dnevne doze cigareta, hrane, pića ili za šta već budu koristili ovo uputstvo.

Za četvrti deo pritisnite ovde

© 2019 Mentalne veštine | WordPress Theme: Annina Free by CrestaProject.