Close
Mentalne-vestine-ucenje-na-daljinu

Dobrodošlica, možete da počnete i odavde

Sajt Mentalne veštine – učenje na daljinu nema za krajnji cilj samo praktičnu primenu naučenog, već i  promenu ličnosti u željenom smeru –

počev od upoznavanja sa mentalnim veštinama i mogućnostima, preko poboljšavanja i usavršavanja do praktične primene i ovladavanja korisnim, prenosivim znanjem.

Oni koji …

Oni koji ovladaju veštinom komunikacije ne moraju da budu profesionalni komunikolozi, ali će im novostvorena veština koju neguju kod sebe (i drugih) pomoći da ulaze u zdravije, kvalitetnije odnose, kako u privatnom tako i profesionalnom životu.

Oni koji izbruse svoje razmišljanje, nauče brzo čitanje, diktiranje više pisama istovremeno ili  nauče da barataju velikim brojevima ,sigurno će sami sebe pogurati i premestiti ka novim dostignućima koja će se prizvati, ili će ih oni prizvati.  

Oni koji bi iz sebe kao pisca izvukli maksimum sigurno će pored ostalog dobiti dosta upotrebljivog materijala do koga će doći  kroz stenografsko vođenje nesvesnog dnevnika.

Oni koji se opredele da bosi hodaju po vatri koristiće novostvoreni mentalni sklop da se lakše nose sa stresom i da kao menadžeri kvalitetnije sprovode svoje zamisli.    

Razmišljanje, brzo čitanje, vešto pisanje, i mnogo toga po izboru može ( i treba) da se nauči.

 Problem je što smo često ubeđeni da problem nije do nas, pa će biti reči i o tome. Uvek postoje i problemi izvan nas, ali pre toga možemo malo i da se preispitamo. Videćemo da  toliko toga jeste do nas 🙂

Namena sajta

Sajt je namenjen svima koji ne beže od ličnog preispitivanja i usavršavanja . Stoga se ovde govori o: terapiji, odnosima, zdravlju, komunikaciji, mentalnim stavovima, hodanju po vatri, novcu, svakodnevici …

 

Da bi se mentalne veštine razvijale potrebno je da sebi i drugima priznamo da na njih može da se utiče u oba smera, pozitivno i negativno. Zatim priznajmo sebi i da nam se promene dešavaju sa ili bez našeg znanja i dopuštenja. Počev od roditelja, učitelja, partnera i slučajnih prolaznika koji su uticali na naše formiranje, nekada sa puno ljubavi i takta, nekada i bez jednog i bez drugog.

Mentalni stavovi

Da li i koliko priznajemo i poznajemo mogućnost uticaja, ispravljanja davno iskrivljenog, ličnog usavršavanja, dragih nam i manje dragih osoba zavisi od naših mentalnih stavova kojima će biti posvećeni vreme i prostor na sajtu.

Učenje na daljinu, materijali, praksa i relacije

Materijal je javan, besplatan i svima dostupan. Sa njim svako može da radi ono što mu je volja. Ja sam kao autor dužan da istaknem da će to svako raditi  na sopstvenu odgovornost, čak i u slučajevima privatne prepiske.

Zbog različitih godišta, intelektualnih nivoa, temperamenta, mentalnih stavova, vremena ili očekivanja autor prihvata zajedničku odgovornost za osobe sa kojima se rad odvija lično, bez razlike da li je u pitanju rad sa jednom osobom ili sa grupom.

Moj rad

Moj grupni ili individualni rad  (ako se neko odluči za to) se naplaćuje po cenama koje su pet puta niže od uobičajenih. Reč je većinom o licenciranom radu koji se u mojoj zemlji ravna sa cenom školskog časa matematike. Cena ima veze sa mojim, ne sa vašim standardom 🙂   

Zajedničkom radu prethodi polusatni razgovor, koji se ne naplaćuje. Posle toga obe strane znaju da li će  ući u razmenu koja se odvija na obostrano zadovoljstvo. Jednostavno to je moj pristup i ja se u vezi s tim osećam odlično. Isto preporučujem i vama 🙂

Naravno sa zakazivanjem razgovora ne treba žuriti, jer mnogo toga oko mentalnog zdravlja svako može i treba sam da uradi. Ja svakako imam posla. Sa druge strane  mnogo toga može da se nađe među temama koje su ponuđene. 

Dosadašnja praksa govori da mali deo populacije nalazi vremena da se ovim bavi, što znači da ovde neće biti velike gužve. To za mene i za vas znači da ćemo imati dovoljno prostora i vremena za dodatna pojašnjenja. Nekad će to rezultirati ličnom prepiskom, nekad novim tekstom, nekad dopisivanjem već objavljenog. Sve na obostrano zadovoljstvo. 

Konekcija

Konsultujući se sa prijateljima prihvatio sam savet da i nedovršeni tekstovi budu vidljivi, s tim što će pored njih stajati oznaka “nedovršen tekst”. Možda bi prava mera bio natpis “baš, baš nedovršen tekst”.

Ja zadržavam pravo da uz vaše sugestije i nova saznanja prepravljam i dopisujem i tekstove koji su dovršeni i objavljeni. To će se retko dešavati, jer dopisati je bolje.

Dobra strana je što čitaoci mogu putem prepiske da utiču na dovršavanje i korekciju tekstova tako što će mi ukazivati na dobre, loše i interesantne pravce. Neki će samo reći svoje mišljenje, što je takođe više nego dovoljno.

Samouki i učenje na daljinu

Verujem u učenje na daljinu. Iskreno uvažavam ljude koji ne žale trud da bi došli do svog znanja. Takvi vole da uče, ništa im nije teško. Oni svojim stavom sebi privlače slične, vole da dele i razmenjuju znanja. Nekad je na udžbenicima pisalo “za učenike tog i tog razreda, te i te škole i za SAMOUKE“.

Samouk

Samouk se sam obučava, sam krade zanat, sam rangira prioritete dok određuje smer, tempo i brzinu učenja i usavršavanja. Na kraju sam je sebi odgovoran, što donosi brojne prednosti, posebnosti i zadovoljstvo životom.

Navedimo i učenje kao nagradu posle burnih godina obezbeđivanja egzistencije, podizanja dece ili obezbeđivanja krova nad glavom. Recimo da su samouki gospodari doživotnog obrazovanja i usavršavanja.

Sećam se razgovora sa bubnjarom kragujevačke grupe Agata. On je kao klinac početnik išao na retke koncerte, stajao iza bine kako bi sve vreme posmatrao šta i kako radi bubnjar. Beograd dalek i skup, roditeljsko nerazumevanje- nepremostivo. Kepe i Smaka niotkuda. O Ju tjubu nije mogao ni da sanja.

Danas su mogućnosti za razvoj talenata i u manjim mestima mnogo veće, i na dohvat. Istovremeno i brojni izazovi uzvraćaju udarac. Opet, ako nešto volite mnoga ometanja će pored vas proći neopaženo.

Početak 

Kod Petra Velikog je posle smrti nađena cedulja na kojoj je pisalo: “Ja sam učenik i moram biti naučen”. Recimo da svi i bez moranja nalaze ono što traže. Podsetimo se i da se tokom komunikacije ne dešava “samo” prenos informacija već i da sagovornici utiču na onog drugog. U pitanju je proces označen grčkom rečju koja se ne prevodi ali se i teško objašnjava: dijalog, nešto kao obostrani svesni i nesvesni uticaj razmene u oba smera koji će se možda odvijati sa ili bez našeg znanja i dopuštenja. To nam se dešava uvek i zato je dobro da biramo mesto. Budite pripravni i unapred radosni da će to baš tako da izgleda.

Hvala što ste ovde. Hvala za povratne informacije. I srećno nam 🙂

Više podataka o autoru možete da pročitate ovde. O drugim autorima i pomagačima nešto kasnije ovde.
Pre eventualnog kontakta oko profesionalnih usluga molim da pročitate stranu koja se direktno odnosi na taj deo.