Close
Šest-šešira-za-razmišljanje

Šest šešira, tehnika za razmišljanje (1)

Tehnika „šest šešira za razmišljanje“ je našoj javnosti predstavljena 1995. godine kad je izdavačka kuća „Alfa“ u skromnom tiražu izdala knjigu „Naučite vaše dete kako da razmišlja“, autor Edvard de Bono, u kojoj je tehnika opisana i razrađena.

Edvard-De-Bono
Šest-šešira-za-razmišljanje-de-Bono

Posle toga se na netu pojavio tekst pisan jekavicom na dve strane pod nazivom  „Šest šešira (tehnika paralelnog mišljenja)“. Recimo da je taj tekst upotrebljiv naročito u drugom delu uz važnu napomenu:  tehnika „šest šešira“ nije tehnika paralelnog mišljenja kako se tamo tvrdi. 

Stoga je bolje potražiti knjigu koju je izdala „Finesa“ 2000 godine pod nazivom „Šest šešira za razmišljanje“. Danas na netu mogu da se nađu brojna objašnjenja i kursevi kako na mnogim jezicima.

Na kraju svakako je najvažnije svakodnevno po malo ali motivisano vežbati kod kuće, što ni jedan kurs ne može da zameni. Osnove za vežbanje možete da nađete i na ovom blogu uz mogućnost da kroz diskusiju i pitanja razjasnimo eventualne nejasnoće. 

Čemu služi tehnika šest šešira

Najvažnije: tehnika šest šešira za razmišljanje služi po rečima samog de Bona da eliminiše ego iz razmišljanja.

Ako ego poistovetimo sa umom možemo da kažemo da ovladavanje ovom tehnikom razmišljanja može da pomogne kod čišćenja uma od nakupljenih, neobrađenih aberacija. Tako jednim potezom ostvarujemo dvostruku korist. (De Bono se za razliku od autora ovog bloga ne bavi aberacijama).

Kod onog ko razmišlja stvara se osećaj slobode uz istovremenu dobrovoljnu prinudu (disciplinu) da razmišljanju pristupi  sveobuhvatnije, samim tim i kvalitetnije.

Podsećanje

U prethodnim dobro prihvaćenim tekstovima konstatovali smo da je ljudi nerado zagledaju u sebe i da mnogi od nas bolje poznaju rad i mogućnosti svojih mobilnih telefona (ili automobila) nego principe funkcionisanja sopstvenog uma.

Takođe smo načeli temu o ciljevima razmišljanja, vrstama i rekli neku o uticaju emocija na razmišljanje. Pošto su oba teksta dobro prihvaćena to molim čitaoce da ne obraćaju pažnju na nestanak mnogo lajkova i šerova. Možda ćemo da prokužimo zašto (i kako) se to dešava. Dok ne dođemo do tog odgovora savetujem da se kod čitanja vodite svojim razlozima a ne lajkovima koji nestaju 🙂

Recimo još jednom radnu definiciju razmišljanja. To je spoj onoga što naš mozak i inače radi i onoga što mu mi damo da uradi. Šeširi raznih boja tu predstavljaju uloge, tačnije pozicije iz kojih gledamo na neku situaciju.

Šeširi za razmišljanje

Tehnika je predstavljena sa šest šešira u šest različitih boja. Svaki šešir predstavlja jednu od ostalih razdvojenu vrstu razmišljanja pri čemu ne možemo da istovremeno budemo u dva „stanja“, tj sa dva šešira na glavi što se netreniranima često dešava u praksi. 

Da bi se prošlo kroz tehniku predlažem da odaberete temu za razmišljanje. Naravno biramo laganu temu radi demonstracije i usvajanja gradiva. To može da bude npr: kupovina automobila (novog ili polovnog), emigrirati ili ne emogrirati, odnos prema klincima iz komšiluka koji ne poštuju popodnevno vreme za odmor, prijem novog radnika od deset kandidata, otići na miting, utakmicu isl.

Preporučujem vođenje dnevnika.

 

Šeširi za razmišljanje – značenje i simboli

Beli šešir su činjenice. Šta je to što znamo? Koje informacije nedostaju?

Crveni šešir su emocije. Šta je to što osećamo u vezi sa predmetom razmišljanja? Istovremeno k kako se osećamo u vezi s tim?

Žuti šešir su prednosti, pogodnosti uključujući uštede (novca, vremena, živaca …) Ili odgovor na pitanje zašto bi to (ma šta to bilo) bilo dobro?

Crni šešir je provera činjenica iz ugla pesimiste. Zašto to možda ne bi bila dobra ideja? 

Zeleni šešir je testiranje novih ideja koje se pojavljuju. Postoje li prednosti po pitanju alternative, ili kompromisne alternative. 

Plavi šešir je mišljenje o mišljenju. Pogled na stvari iz ptičje perspektive i kontrola procesa razmišljanja kojeg u tom momentu sprovodimo.

Nova praksa

U pitanju je alatka za razmišljanje kojom tokom procesa vodimo svoju pažnju i premeštamo je iz jednog ugla u drugi, sa jednog načina razmišljanja na drugi pri čemu smo uvek svesni svoje pozicije.  

Metoda je jako efikasna. Može da se koristi podjednako dobro u grupnoj i pojedinačnoj obuci, sa decom i odraslima. Ovaj okvir može da se koristi kako sa porodične tako i za poslovne rezgovore. Za brojne svetske korporacije de Bonove metode su postale deo kulture korporacije.  

„Kad svako razume šešire, sastanci postaju produktivniji zato što se umesto beskrajne rasprave koristi disciplinovano ispitivanje nekog predmeta“ kaže de Bono.

Kompletna početna vežba (grupna ili pojedinačna) ne bi trebalo da traje duže od 20 minuta. U tom okviru je dovoljno da se za svaki šešir odvoji po dva, ne više od tri minuta što je dovoljno za uočavanje pomaka i postizanje rezultata o čemu smo takođe govorili (određen odgovor, bolja mapa, određena potreba).  

Dobro je razmisliti o redosledu upotrebe šešira i toga se pridržavati (disciplina). Moguće je početi sa plavim šeširom (razmišljanje o razmišljanju, tj posmatranje radnje sa visine koja nam omogućava da vidimo celu šumu). U okviru vremena za upotrebu plavog šešira možemo da odredimo redosled ostalih.

 

Rezultati novog načina razmišljanja 

Rezultati razmišljanja su višestruki. Navedimo da praktikanti postaju sve bolji ali ne samo u razmišljanju. Oni dobijaju puno kvalitetnog materijala za bavljenje sobom. Kasnije se okvir za razmišljanje skraćuje na pet minuta (više u narednim tekstovima), dok bi dnevničke beleške trebalo ostaviti na dvadeset minuta što se sveukupno uklapa u dnevni polusatni okvir za promenu.

Posle početnih rezultata koji mogu da začude zbog promene praktikanti počinju da doživljavaju razmišljanje kao zaista bitno za preživljavanje. „Inteligencija je potencijal. Razmišljanje je veština pomoću koje koristimo taj potencijal“. Ako koristimo glavu zašto je ne bismo koristili kvalitetno 🙂 Zbog toga nije dovoljna samo stara praksa. Zbog toga razmišljanje ne mora da bude ni teško ni komplikovano ali može i treba da bude zadovoljstvo. Zbog toga sve više roditelja smatra da je od konta u banci važnije sopstvenoj deci ostaviti zanat više – razmišljanje.   

šest-šešira-za-razmišljanje
šest-šešira-za-razmišljanje
Šest šešira, tehnika za razmišljanje (1)

5.00 (100%) 2 Ako ste već stigli dovde skoristite mogučnost da komentarišete, podelite, ocenite … Nije obavezno ali može da koristi. Hvala na utrošenom vremenu.

(Visited 469 times, 1 visits today)
Optimized with PageSpeed Ninja
shares