Close
Šest-šešira-za-razmišljanje- fotoblog in

Šest šešira tehnika za razmišljanje – vežbe, proširenje, preporuke (4)

Posle svih do sad napisanih tekstova na temu šest šešira za razmišljanje  na ovom blogu  (a takvih ima još) trebalo bi da smo shvatili značaj samostalnog razmišljanja (za početak). To istovremeno znači i da smo ovladali ozbiljnom metodom

Razmišljanje
Razmišljanje

igranja različitih strogo usmerenih uloga . Dalje nas to vodi (zašto da ne) do korisne primene u praksi i naše promene ka lakšem i boljem putu u skladu sa ličnim dugoročnim i kratkoročnim ciljevima. Tako smo vežbom stigli i do petominutnog okvira za razmišljanje koji nam se u početku činio (možda) nerazumnim i nerealnim.

 Kako izvući prednosti za sebe korišćenjem metode “šest šešira za razmišljanje” 

Dobro je što ubuduće sebi i prijateljima nećemo govoriti: “mućni malo glavom”, nego: “promeni šešir” ali je to tek početak. Dobro je ako to prelomite i počnete da se usavršavate individualno ili uz grupno vežbanje. Dobro je i ako jednom posetite neki od seminara na zadatu temu ili proširite samoobrazovanje na neki drugi način. 

Dok ste kod klipova koji manje više uspešno pokušavaju da približe, dočaraju ili popularizuju ovu tehniku i uopšte kvalitetno razmišljanje pogledajte koliko je puta to neko otvarao pre vas. Videćete da ste u teškoj manjini jer je posećenost (i posvećenost) ovim temama u na žalost u deficitu. Na vama je da odlučite da li vam ovaj blog i njemu slični nude “kvalitetnu robu” koja ima budućnost, ili tek neku “furdu” koju nikome ne treba. Pa vas još ubeđujemo da je to najbolji poklon vašoj deci za odrastanje :). 

Mišljenje se izoštrava, samopuzdanje počinje primetno da raste, rezultati postaju vidljivi, otvaraju se perspektive, menja se okruženje (u koje privlačimo kvalitetnije osobe). Jednom rečju život menja smer. 

Naravno na tom putu se pojavljuju i manje kvalitetni likovi koji u vašem napredovanju vide svoju ugroženost, ali doći će i to na red.

Vežbanje tehnike i važnost dnevnika

Na početku treba jasno plavim šeširom definisati svoju poziciju. Navešćemo primer slike koju svako može da pokupi sa neta kao. Razmišljamo sa zadatkom da proširimo mapu. Prvi primer

Odgovorite sebi zašto vam je ovo privuklo pažnju, ali istovremeno i sa koje pozicije posmatrate sliku. Da li ste ratni veteran, da li ste član partije kojoj pripada dotični sa slike? Dotičnog ne možemo da nazovemo gospodinom i to “g” napišemo velikim slovom pošto on to očito nije, jer ratnog veterana naziva ološem.

Da li ste član te njegove partije. Da li ste funkcioner, lik iz Glavnog odbora? Da li ste učesnik rata? Da li ste samo običan član? Da li ste član iz ubeđenja ili vas je neko nagovorio kako biste lakše došli do posla itd, itd. I sami vidite da je broj pozicija i mogućnosti bezbroj. Sve je naravno povezano sa belim šeširom kojim se od nas traži što više kvalitetnih informacija s kojima možemo korisno da manipulišemo.

Sad prelazimo na osećanja koja su se pokrenula u nama. Naravno što duže radimo postajemo emocionalno pismeniji i možemo jasnije da razlikujemo nijanse osećanja jer ih ima više. Vaša osećanja će biti direktno ili indirektno vezana za početni plavi šešir i vašu poziciju iz koje razmišljate (ako nije drugačije zadato).

Znanja i osećanja

Znamo (npr) da kao država svake sekunde postajemo sve zaduženiji u stotinama evra (dobro ste pročitali), da nam gladuju deca, da posla nema, da svuda oko nas caruju nesposobni, korumpirani, kriminalizovani. Znamo i šta se dešava u svetu ali opet iz nekih razloga okrećemo glavu od svega kao da će to pomoći. Nekad kad budete imali vremena zapitajte se koja su to osećanja i da li smo baš toliko nemoćni i zašto smo toliko nezainteresovani, ali da sad ne skrećemo s teme.

Svrha dnevnika je da nam pomogne u ovladavanju tehnikom, ali i da nam olakša posao kod zapisivanja “restlova” gde spada sve što bi moglo da nam odvuče pažnju sa disciplinovanog rešavanja zadatka. Možda vam je tema razmišljanja kao u ovom slučaju “pogodila” neku unutrašnju žicu koja u vama pokreće čitavu dramu ali ne dajte se. Samo pribeležite i taj emocionalni blok energično odmaknite u stranu držeći se teme. To vam neće pobeći. Našli ste ga jednom, naći će te ga opet. Biće tu dok ga ne proradite. Sve u svoje vreme.

Nastavak 

Ako ste u”ukrotili” crveni šešir idemo dalje. Pošto je stvar “sumnjiva” za većinu pozicija iz kojih razmišljamo (veteran, političar, rođak) setite se da ćemo pored skale emocija koju smo kod sebe prepoznali imati mogućnost da crveni šešir “drugačije zvuči” pošto ostali odrade svoj posao. 

https://twitter.com/PersejsinZevsov/status/938511296886136834

Sumnjivo je što će crni i beli šešir da primete da je posle prve fotografije u svet izašla još jedna ali “blago proširena” imenom Aleksandra Vučića.
Nakon toga je stigao i nemušti demanti lika sa slike ali se niko dalje s tim nije bavio. Mediji umeju da izvuku neku ovakvu vest jer to je “siguran posao” u smilu ljude to zanima inače niko ne bi šerovao. Znači u redu je napraviti vest to će zanimati i one koji ne “vise” po netu. Ovaj put je to izostalo. Pitamo se (ili se ne pitamo) zašto su vest proveravali samo retki objektivni mediji?

Emocije još jednom

Opet mogu da se pojave emocije (crveni šešir) kad uz pomoć crnog i belog šešira shvatimo da neko hoće da manipuliše našim osećanjima, na šta smo posebno osetljivi. Eto prilike da se još jednom izvadi crveni šešir i da još jednom iznesemo emocije i kratko pribeležimo u dnevnik ono o čemu ćemo posle. 

U konkretnom slučaju žuti šešir koristimo da izvučemo pozitivne pouke iz pozicije koju smo odredili plavim šeširom (direkno nas se tiče zato što smo veterani ili članovi stranke, Glavnog odbora, politički protivnici, rođaci … ili samo vežbamo razmišljanje). 

https://twitter.com/zvondusno/status/930481449890926592

Zeleni šešir i plavi šešir, za kraj 

https://twitter.com/TalacKosmara/status/938521153995407360

Ukratko: beli šešir su informacije, crveni emocije, žuti i crni su logički šeširi koji razmišljanju pristupaju iz svojih pozicija (kritika i optimizam). Zeleni šešir treba da nam da nove ideje. Reč je o aktivnom razmišljanju: istražili smo predmet na osnovu čega sebi ili ekipi s kojom vežbamo dajemo sugestije, razvijamo nove ideje i predlažemo nova rešenja. Jednom rečju kreativni smo, imamo šta da ponudimo ostalim šeširima. Skretanjem misli sa uobičajenog koloseka prestajemo da se vrtimo u krug. 

Na kraju zatvaramo petominitni krug plavim šeširom koji nam daje odgovor:”gde smo sad”? Nakon toga možemo da zaključimo jesmo li nešto naučili i koji nam je sledeći korak. Možemo da rezimiramo tako što uočavamo da li nam je put bio dobar, šta još u vezi s tim možemo da preduzmemo i s kojim šeširom.

Primetimo da smo imali nekoliko “šetnji” i vraćanja na pojedine šešire kao uz iskorake zelenim šeširom od koga smo tražili nešto novo i iskorake dirigentom tj plavim šeširom. 

Posao je završen. Sad možemo da pojasnimo sebi promenu i oscilaciju osećanja kako bismo bolje upoznali kako nam funkcioniše crveni šešir.

Zaključak

Ako smo prešli ovaj put onda počinjemo da se polako oslobađamo predrasuda i grešaka u razmišljanju. Nismo sićušna vila 

Zvončica

Zvončica koja ne može da u sebi ima više od jednog osećanja. Nismo od onih što se “pale” na crvenu maramu. Naš krajnji izbor je na emocionalnoj osnovi, uvek. Čak i kad to radimo “hladne glave” kako nas “fortaju” političari.

Korišćenjem šešira za razmišljanje postajemo produktivniji jer disciplinovano usmeravamo pažnju i sebe vodimo prema cilju bez jalovih rasprava i monologa.

Sad možemo da iskomuniciramo sa dnevnikom ili grupom emocionalni deo kao i pređeni put, naravno iz pozicije koju ste odredili na početku rada. 

Za kraj evo primera iz komšiluka: ” Zašto niste bili na komemoraciji? Zato što, ponovno ću citirati Predsjednicu, politika se vodi razumom, a ne samo emocijama”.

Eto primera za vežbu. Da nije nešto “prećutano” kod izostavljanja emocija. Ili koje se tu emocije “prešućuju”? 

Uskoro, tokom iduće nedelje zadaci za samostalno vežbanje.

Fotografije: Suncokreti sa bloga “Fotoblog in” i Uroš Majranović. Model Jubica 🙂

Radosav Lazić