Close
Woman-Risk-Taking

Terapija, zdravlje, samopomoć – placebo “dodatak” (II)

Placebo dodatak je delimična dopuna prethodnog teksta koji me baš i nije proslavio. Krivica je moja. Poslušao sam dobronamerne sugestije i od dva teksta napravio jedan, malo duži. Na netu krakte priče prolaze bolje.

Oni koji vežbaju navijaju da u jedan tekst stane sve. Onima koji se spremaju ili premišljaju odgovaraju kraći tekstovi zabavno informativnog karaktera. Kako god teško je pisati za publiku svih uzrasta, obrazovanja i interesovanja. Ponoviću, sve dok budem dobijao valjane iskrene sugestije držaće me entuzijazam. Na kraju i placebo efekt će doći do onih do kojih treba da dođe.  

 Placebo i promena mišljenja

“Placebo je moje kurčenje da sam jak. U stvari stojim mnogo loše”. “Ako ja nisam spoj rada, jakog mentalnog sklopa i želje nije niko”. “Posle mnogo godina dobio sam mrvice”. “Placebo je iluzija mozga da radi i da se nešto pita”. “Gledanjem u sijalicu nećeš je upaliti. Potreban je prekidač”. I tako dalje, i tako dalje…

Ovako glase rečenice nekolicine mojih tvrdokornih prijatelja i čitalaca kojima zahvaljujem za izdvojeno vreme. Bilo je i pohvala. Moram to da naglasim inače bih odavno sebe proglasio za Vrhovnog prodavca magle i digao ruke. Nastavljam. Ovaj put preciznije jer povratne informacije zato služe. 

Oni koji nastave čitanje preuzimaju odgovornost da se malo koriguju. Moje je da ne odustanem prvi. 

Placebo i autosugestija – definicije

Izbegavam da bilo kome prosipam znanje i delim savete o bilo čemu. To se pogotovo odnosi na bolesne bez obzira da li su stvarno bolesni ili “umišljeni”. Nisam ni političar psihopata koji vas gleda u oči i bezobrazno laže dok obećava sve i svašta. Placebo je nešto drugo.

Placebo definicija prepisana iz “Vujaklije”: (lat. placere učiniti po volji) pseudolek, obično neka bezazlena pilula koja se daje neobaveštenom pacijentu umesto pravog leka, da bi se postiglo autosugestivno delovanje.

,

Sugestija

Sugestija je vizuelna predstava u nesvesnom delu uma. Autosugestija (grč. autos, lat. suggerere uliti kome što u glavu, nadahnuta koga čim) samouplivisanje, samoubeđivanje, uticanje na samoga sebe; sticanje pogrešnog, nametnutog suda na osnovu sopstvenih pogrešnih predstava; psih. sadržaji svesti koji se pojavljuju putem autohipnoze.

Sugestija (nlat. suggestio) ulivanje kome u glavu, uticanje na koga, uplivisanje, nadahnuće nekom mišlju; nagovor, nagovaranje, navođenje na što, naročito: uticanje na onoga koji se nalazi u hipnotičkom snu. Uporediti sa: autosugestija.

https://twitter.com/Neka_druga/status/442726192228339712

Hipnotizeri tvrde da je čitav naš život određen svesnim i nesvesnim sugestijama. Mi svakom svojom mišlju oblikujemo svoj život, time i sudbinu. “Sve što duševno utiče na nas je sugestija jer u trenutku kad duševno podlegnemo nekom uticaju rađa se i vera koja tom uticaju odgovara”1Tepperwein K.(1982), Zagreb, Prosvjeta, str

Nocebo – drugi kraj batine

Nocebo je sposobnost da očekujemo loše. Drugim rečima ako nesrećniku koji ne podnosi vožnju autobusom ponudimo šećernu pilulu i nahvalimo je kao poslednju reč farmacije moguće je da sugestija deluje i da osoba potpuno zaboravi na povraćanje. 

Na istom principu moguć je i negativan ishod jer uvek bude u skladu sa nesvesnim očekivanjima. Ako po zvaničnoj dijagnozi koju nam saopštava vrhunski stručnjk imamo najviše šest meseci života trudićemo se da ne razočaramo dotičnog. Još gore. Nećemo ni da sačekamo šesti mesec.

Ako stručnjak sa najvećim optimizmom zaključi da nam predstoji izlečenje u narednih šest meseci mi možemo da zaključimo da on u stvari ne želi da nas pokopava pravom istinom – onom koju smo čuli od proverene baba Grozdane iz komšiluka. Njoj je “još njena pokojna baba ispričala da tu leka nema”. “Šta znaju doktori”?

Placebo i nocebo, (ne)proverene priče

Priča je iz vremena kad nije bilo mobilnih telefona. Radnik je greškom posle rada ostao zaključan u vagon hladnjači. Pošto su svi požurili kući niko nije čuo ni lupu ni vikanje uspaničenog radnika. Kolege su ga ujutru našle mrtvog sa simptomima smrzavanja2Lindeman H, Autogeni trening; Prosvjeta; Zagreb, .

Hladnjača nije bila uključena. Bilo je dovoljno vazduha do jutra. Zar nije bilo moguće jednostavno prespavati dok se kolege vrate? Da “ali” je radnik “očekivao” to što ga je snašlo. Baš to ga je i snašlo. Razmislite o tome. 

“Junak” druge priče je dvorska luda kojoj je pošlo za rukom da preplaši kralja umesto da ga zabavi. Kralj je naredio odsecanje glave. Ono što dvorskoj ludi nije rečeno je da kralj želi da se našali s njim i tako poravna račune. Ideja je bila da se nesrećniku (dok mu glava leži na panju) sipa bokal hladne vode na glavu. Posle susreta vrata i hladne vode čovek je umro.

  Placebo-pilulica

Plava-placebo-pilulica-koja-može-i-da-se-zamisli.

Volja i uobrazilja – Emil Kue 

Emil Kue je čovečanstvu podario čuvenu rečenicu za koju mnogi veruju da deluje: “Meni je svakog dana u svakom pogledu sve bolje, bolje i bolje”. 

U svojoj knjizi on nas podseća i upozorava da je glavna ljudska sposobnost uobrazilja a ne volja3E.Kue (1989), Kako gospodariti sobom pomoću svesne autosugestije, Biblioteka Ružičasti plamen, Pariz.

Emil Kue nam je u pomenutoj knjižici dao i četiri čuvena pravila:

  1. Ako su volja i uobrazilja u sukobu pobediće uobrazilja.
  2. Snaga uobrazilje proporcionalna je kvadratu volje.
  3. U slučaju da volja i uobrazilja idu zajedno onda se one ne sabiraju već množe. 
  4. Uobraziljom se može upravljati.

Autosugestija (placebo – nocebo) je sposobnost sa kojom se rađamo. Na nama je da to shvatimo umesto da poričemo. U tom slučaju ne postajemo slabi već jaki, jer znamo svoje slabosti i kako da se nosimo sa njima. Još tačnije učimo kako ih navesti da sarađuju. Posle toga možemo sve. Od poboljšanja zdravlja do granica koje postavimo sebi. 

Placebo i “proverene priče” – naučni opisi slučajeva izlečenja

Konačno je objašnjen svaki stepenik na stazi uzročnosti “koja započinje mišlju a završava biološkom činjenicom, kao što je povećanje broja matičnih stanica ili proteinskih molekula koji stvaraju naš imunitet i cirkulišu našim krvotokom”4 J.Dispenza (2015); Placebo ste vi Ozdravljenje umom je moguće – Predgovor, Planetopija, Zagreb.

Placebo opisi iz doktorske prakse

Evo nekoliko opisa iz prakse.

“Mrtva-hladna, jedna od medicinskih sestara napunila je injekciju fiziološkim rastvorom i ubrizgala je vojniku kao da mu ubrizgava morfijum. Vojnik se istog trenutka smirio. Reagovao je kao da je stvarno primio morfijum, iako je primio samo injekciju fiziološkog rastvora. Bičer (Beecher) je nastavio s operacijom, zarezao je u telo vojnika i popravio što je morao, zatim ga je opet zašio, i sve to bez anestezije. Vojnik je osetio tek malo bola i nije pao u šok. Kako je moguće, pitao se hirurg, da fiziološki rastvor može da zameni morfijum 5J.Dispenza (2015); Placebo ste vi Ozdravljenje umom je moguće, Zagreb, str 58.

Dejstvo placebo efekta je obrađeno kod bolesnika sa Parkinsonovom bolešću gde su ispitanici uspevali da mislima povećaju nivo dopamina u glavi sve do povlačenja bolesti. Obrađeni su još hronično depresivni, astmatičari … Tu je i mnogo slučajeva povreda kad su simulirane operacije delovale bolje od pravih.

Parafrazirajmo na kraju uzbudljiv zaključak ove vredne knjige : mi, i sva ljudska bića, oblikujemo svoj mozak i telo mislima koje mislimo, osećajima, namerama koje imamo i transcendentalnim stanjima koja doživljavamo.  

Placebo efekat – mehanizam unutrašnjeg delovanja

Placebo efekat podrazumeva da bolesnici (ili ispitanici)  prvo prihvate, a zatim i poveruju u bolje zdravlje i željeno stanje. Posle toga se prepuštaju pozitivnom rešenju bez dublje analize. Kada ljudi prihvate potencijalni oporavak sebe (placebo efekat) oni se usklađuju sa jednom od budućih mogućih stvarnosti. Ne zaboravimo tada nam se pod našim uticajem menjaju i mozak (hardver) i um (softver). 

Pošto placebo podrazumeva verovanje u ishod ispitanici (ili pacijenti) su emocionalno iz dna duše usvajali ideju o boljem zdravlju zbog čega je telo kao i novi nesvesni um počinjalo da željenu budućnost prevodi u sadašnjost. To je “sva” tajna placebo efekta. Upotrebite meditaciju, molitvu, razgovor s prijateljima, partnerom, terapeutom … isplatiće se.  

Kad-i-kako-počinje-placebo
Placebo-ključ-je-u-tome- da-se-emocionalno-uskladiš-sa-odlukom-Psihomagija

Slično hipnozi kod placebo efekta (bez obzira da li nam neko daje pilulu ili nešto preduzimamo sami) dolazi do spajanja sadržaja svesti sa autonomni nervnim sistemom. Kad prvi put poverujemo (ili na pravi emocionalni način poželimo) počinje nova placebo realnost. 

Dejstvo placebo efekta izgleda jednostavno, istovremeno i čudotvorno. Placebo sve to jeste ali to još uvek ne znači da je uvek izvodljivo. Zašto nije? Odgovori su vam “dostavljeni” u ovom i prethodnom nastavku. Mnogo smo toga uložili svesno nesvesno u to da budemo ovo što jesmo, ovakvi kakvi jesmo. Ko bi sad to ponovo oblikovao i menjao? Odgovor: mi, ali ovaj put sa više ljubavi i svesti. Ako zatreba još pojašnjenja tu smo.  

“Kad bi”, “DDSS” i “PNK” (ne pink)

Davno je Napoleon Hil u kultnoj knjizi “Misli i obogati se” zaključio: “Stvaranje alibija pomoću kojih se objašnjavaju neuspesi je nacionalni hobi”.

Možda pripadamo nekoj elitističkoj zatvorenoj grupi koja se raduje bolesti čime zaslužujemo “bolji život” na nekom drugom mestu. Mnogi kažu: ” Sve je u redu. U pitanju je samo karma iz prošlog života”, možda gresi nekog našeg pretka. Opravdanja i izgovori na sve strane.  

Možda bismo ozdravljenjem ostali bez pažnje kojom nas obasipaju sa svih strana. Možda smo se zato i razboleli? Da bi neko obraćao pažnju na nas.

Ako već čitate ovaj tekst za početak predlažem vam jednostavnu vežbu (skraćenica u naslovu), prepisano uz modifikaciju od Amera: Diži dupe sa stolice i preduzmi nešto konkretno. 

Placebo efekat – početak

Autor knjige “PLACEBO STE VI, ozdravljenje umom je moguće” (Joe Dispenza) početak preporoda poredi sa detlićem koji je tek počeo da kuca po drvetu, što je priznaćemo prilično daleko od cilja. Ali početak je početak. Posle toga pitanje je da li detlić razmišlja o tome što radi. Da li oseća umor npr? Mislim da ne jer se sa pozitivnom vizijom umaramo mnogo manje. 

Tu je i misao Lao Cea: “Put od deset hiljada milja počinje prvim korakom”. Zamislite koliko tek bebe moraju da vežbaju dok ne osposobe sebe da koračaju, trče, plešu, igraju fudbal. Da li neko to broji,

Meni je lično najdraži primer dabra. Koliko posla i raznoraznih operacija pre cilja.

Placebo efekt – zaključak

Kad se krećemo prema cilju ne krećemo se uvek ni pravo, ni brzo, ni nepograšivo. Nekad puzimo (u početku), nekad hodamo, letimo, klizimo… Kako god ali nikad ne brojimo korake jer oni su samo sredstvo. Zbog toga je ranije rečeno da ostavljanje duvana ili smanjivanje težine nisu primarni “sve ili ništa” ciljevi. Ciljevi trebaju da budu iza. Ako to sebi predočimo dovoljno dobro promena postaje izvodljiva jer na scenu stupa placebo efekt. U međuvremenu možemo da očekujemo nocebo, što je našem podsvesnom umu isto. Ali nama nije. 

Postali smo ovo što jesmo zahvaljujući tuđim projekcijama, svojim mislima, svojim svesnim i nesvesnim težnjama ka ugađanju sebi ili autoritetima izvan nas. Pa nećemo valjda sad da pljunemo na sve to. Sa druge strane potrebno je samo malo hrabrosti i vere da još jednom sagledamo sebe. Da procenimo gde smo i gde želimo da budemo.

Samo je to potrebno. Ne čekajte (“kad bi”): da se nešto promeni, da sretnete prave ljude, dobijete na lotou … Ne čekajte veće samopouzdanje, ni da vam tetka ostavi bogatstvo, niti da se nešto promeni u okruženju. Ne čekajte da brige nestanu. Potreban je samo mali ali pravi korak.