Close
Superpamćenje

Super pamćenje – pamćenje višecifrenih brojeva (I deo)

Pamćenje višecifrenih brojeva je prava boza ukoliko ste malo vežbali prethodne lekcije. Ako to niste uradili onda je „boza“ noćna mora dok to ne uradite.

Zašto je teško pamtiti višecifrene brojeve

Problem je vrlo konkretan i ako ga znamo onda smo već našli pola rešenja. U prethodnim lekcijama pominjali smo da prvo pamtimo kratkotrajnim pamćenjem za koje u glavi ne možemo da odredimo precizno sedište (prvi problem). Drugi problem je što nove informacije moraju da nas nekako „pogode“ ili da mi tako odlučimo zbog nečega.

Kad se desi „pogađanje“ iz nama nepoznatog ili poznatog razloga pristupamo sistematskom dugotrajnom pamćenju uz primenu jednostavnog zakona koji deluje – ponavljanje, ponavljanje, ponavljanje i još jednom ponavljanje.

Dejstvo kratkoročnog pamćenja

Ako ne obavimo sistematsko ponavljanje koliko sutra ćemo biti začuđeni jer ne možemo da se nečeg setimo a baš smo se trudili da ga upamtimo. Može se desiti da upamćenog možete da se setite pod hipnozom, kad ste u nekom transu ili kad vam to ne bude važno, najčešće pola sata pošto vam je trebalo.


Još jednom ali iz drugog ugla. U moru informacija kojima smo izloženi naše kratkotrajno pamćenje deluje kao protočni bojler. Propušta sve sadržaje kojesmatra nevažnim fokusirajući se na bitno. Kad se desi pretrpanost nastupa kolaps. Nama nešto može da bude na vrh jezika, ali badava. Isto tako možemo dase zapitamo: „Dal sam pošo ili sam došo“? Ili: „Šta sam ono hteo (ako sam hteo)“?.

 Dodatne teškoće

Zavisno od uvežbanosti dodatnu teškoću može da nam stvara stres. Npr na vestima je nešto bitno što bi da čujemo dok komšinica nemilosrdno izbacuje nešto nama nebitno. Kako postupiti? Kako rasporediti pažnju? Ili kud nam se dede lepo vaspitanje?

Zapamćivanje
Pamćenje-i-maštanje-koje-olakšava-prisećanje

Nekad vam je stalo do obe stvari – do abera od komšinice i do tete „iz“ televizora. Možda bi da slušamo komšinicu i gledamo u tetu, ali da se ni jedna od njih ne naljuti (što je dodatni napor). Ako bi usput pokušali da promislimo o primljenom možda nam to ne bipošlo za rukom.

Kratkotrajno pamćenje – Milerov zakon

Za kratkotrajno pamćenje važi Milerov zakon (Džorž Miler, šesta decenija prošlog veka). On je eksperimentalno dokazao da istovremeno u glavi držimo do četiri nepovezane stvari. Kad uleti peta eto belaja za neutrenirane umne mašine. Toga smo svesni zato retko ko i pokušava da upamti šestocifren ili sedmocifren broj telefona. Blokada nastupa momentalno.

Pošto unapred znamo da nešto ne može ili da nam nije bitno često ni ne pokušavamo,jer nećemo da bez veze trošimo jedinice pažnje. Ko ne veruje nek pogleda tekst o namernom i nenamernom zaglupljivanju.

Nesvesna blokada i svesna samoblokada

Badava što osoba hoće da nam ostavi telefon. Kaže da je to lako jer višecifreni broj ima nekog smisla (npr: 246, 642, 135, 357, 987 …). Badava  jer vi sa svojim dugotrajnim pamćenjem znate da postoje bar dva lakša načina: (1) ukucati direktno u telefon ili (2) zapisatina parčetu papira. Istovremeno zahvaljujući dugotrajnom pamćenju „znate“ i da vam (3) to sa pamćenjem telefona više puta nije upalilo.

Zbog ove tri stvari koje vam stoje u glavi (ili možda dve, ako imate spreman telefon u ruci) vama jedva ostaje (3) malo strpljenja za oduševljenog sagovornika koji bi da vam otkrije „caku“ kako da upamtite njegov telefon, neki datum il bilo šta. Vi tu (4) „caku“ nećete dok u vama sve (5) „kuva“ iz poznatih razloga. Kraj. Jer držati pet stvari kratkotrajnim pamćenjem dok iz okruženja naviru i drugi podražaji je skoro nemoguće.

Samoblokada brojevima

Na sve „teškoće“ pamćenja posebno mesto kod neuvežbanih predstavlja pamćenje dugih brojeva ili pamćenje važnih stvari poređanih po višecifrenom redosledu.

Za većinu nas brojevi su „apstraktni simboli“ bez konkretnog značenja. Kad neki broj ima značaj za nas onda umemo da budemo precizni. Tako na pitanje kolika ti je plata mnogi će odgovoriti bez zastoja sve do četvrte decimale. Kolika ti je rata kredita se takođe lako pamti.

Drugi veliki problem je nepravilna upotreba. Tako nam 1% nečega ne izgleda strašno čak i ako znamo o kolikom se broju radi. Kad priznamo sebi da nam oblast nije maternja uglavnom se povlačimo, da ne bi gubili vreme. Mada bi baš mogli i da prionemo.      

Kako (onda) pamtiti višecifrene brojeve?

Odgovor je lako, grupisanjem. Jednostavno šestocifreni broj ćemo pretvoriti u dva trocifrena broja. Zatim od njih pravimo dva pojma koje potom smeštamo u jednu sliku. Kud ćete lakše?

Nakon toga podatak stavljamo u dugoročno pamćenje. Posle upamćivanja podatak dobija više manje trajnu rezervaciju u kori velikog mozga (u hipokampusu). Takođe i rezervacija mora da se „rezerviše“, tj mesto u glavi kako bismo mogli da brzo jednog dana nađemo baš ono što tražimo. To se naziva konsolidacija pamćenja. 

Testirajte se ili odustanite

Ako među vama ima onih koji misle da je bez veze pamtiti ako to može da se zapiše ili snimi odgovoriću da treba pamtiti „pametno“ tj ono što je bitno. Na kraju da bismo mogli da mislimo moramo da imamo čime, ali i o čemu.

Ili šta će se desiti ako izgubite telefon što je vrlo moguće? Ili vam ga ukradu?Zar nije bolje znati desetak brojeva važnih osoba, za svaki slučaj? Ako me sad optužite da prizivam loše stvari nudeći svoju (besplatnu) robu neću se složiti, jer dešava se. Na kraju ne morate da pamtite samo brojeve telefona.  

Predlažem vam da uradite test, pročitate kako se izvodi pamćenje i onda odlučite da li hoćete jer možda vam sutra stvarno zatreba. Isto tako biste svaki put kod pamćenja trebali da odlučite da li pamtite samo za ispit, ili želite da znanje zadržite.  

Testiranje pre i posle

Trebali bi u roku od tri minuta da upamtite jedan broj od 24 cifre :214.148.741.514.743.367.417.821.

Posle tri minuta broj trebate da reprodukujete s leva u desno, ali i s desna u levo. Isto tako da bez greške reprodukujete po jedan ili dva broja iz bilo koje grupe u oba smera.

Po okončanju prvog dela tj ako ste upamtili broj trebali bi da ga u roku od pet minuta mentalno saberete, tj bez pomoći pomagala. Zapišite rezultat i proverite digitronom.

Prvi zadatak nosi 72 i drugi 24 boda. Ako je sve besprekorno častite sebe sa joščetiri boda.  

Oni koji budu testirali sebe posle učenja tehnike, naravno sa drugim brojevima (koje će neko da zapiše na vašu molbu) mogu da mi pošalju (pre i posle) rezultate.

Kraj prvog dela