Close
Mentalne-vestine-početak-rada-sajta

Mentalne veštine – tajne početka i prva crta

Prošlo je manje od godinu dana kako sam od prijatelja na poklon dobio sajt “Mentalne veštine“. Po meni bilo je to malo preuranjeno ali nisam imao kud jer poklonu prijatelja se u zube ne gleda. Lično sam smatrao da trebam još malo da se batrgam i eksperimentišem sa besplatnim sajtom kako bih se tehnički usavršio.

Radosav-Lazić-logo-za-sajt
Mentalne-veštine-logo

Nisam želeo da to bude grlom u jagode ali kako mi je prijatelj pomagao oko besplatnog domena i hostinga bio sam stavljen pred svršen čin. Na kraju pravi prijatelji su tu da nas nekad malo poguraju u pravo vreme i u pravom smeru. Zar i ja to ne priređujem njima? 

Mentalne-veštine
Mentalne-veštine-prikaz-na-mobilnom telefonu

Sve u svemu “zahvaljujući”  havariji koju su mi pre deset godina priredili političari kolege iz UNS-a su mi omogućile da se prekvalifikujem. Tri meseca posle toga prijatelj mi je registrovao sajt, poklonio hosting. Počeo sam da radim i nastavio da eksperimentišem.    

Performanse-sajta-Mentalne-veštine
Performanse-sajta-Mentalne-veštine

Eksperimentisanje

Zbog tog “eksperimentisanja” Ameri su mog prijatelja stavili na crnu listu jer sam po njegovim rečima (metaforički kako bih ja shvatio) “često i jako  drmao hosting kavez”. Da bi prijatelj povratio reputaciju ja sam promenio kontinent i zakupio prostor na drugoj lokaciji. Oni se do sad ni jednom nisu žalili. Povremeno su mi čak i pomogali da se “raspetljam”. Da su znali ono “ispred” do saradnje možda ne bi ni došlo. 

Mentalne-veštine
Mentalne-veštine-brzina-pristupa-sajtu

Jednostavno pretpostavljao sam da ću imati o čemu da pišem pa sam insistirao na brzini učitavanja, bezbednosti sajta, preglednosti i drugim nevidljivim delovima koji čitaocima olakšavaju život. Znam da su u neka druga vremena trošili mesece i godine kako bi stigli do Svete gore, Himalaja ili nekog od putujućeg učitelja, često sa neizvesnim ishodom. 

mentalne-veštine-zastupljenost
mentalne-veštine-zastupljenost-na-prvoj-strani-Gugl-pretraživača

Po tom rezonu sačekati svakog dana četiri pet sekundi za otvaranje sajta uopšte nije strašno. Ipak sam insistirao na brzini uvažavajući istraživanja koja kažu da ljudi sve više čitaju sa mobilnih telefona.

Mentalne-veštine
Mentalne-veštine-prikaz-otvaranja-sajta

Hteo sam da nas sve poštedim izgovora da se sajt otvara dugo, jer to zaista ume da loše utiče na raspoloženje. Taj razlog je eliminisan. Sajt spada u brže, bez obzira kako ga otvarali. Opet postoje i drugi izgovori …

Publika koja čita i koja prati trendove

Rezultati-Gugl-pretrage-u-Srbiji
Mentalne-veštine-trendovi-interesovanja-rezultati-Gugl-pretrage-u-Srbiji-gde-sajta-naravno-nema

Znao sam da će ono što radim stići do čitalaca.  Prihvatio sam izazov, ušao u mašinu, spalio mostove i sajt je bez ikakvog čuda uz dosta truda proradio. Dok ovo pričam niti se hvalim niti se žalim. Jednostavno kad se nečemu posvetite na pravi način rezultati koje očekujete se podrazumevaju.

Statistika-sajta-Mentalne-veštine
Mentalne-veštine-analitika-sajta

Kontrolisano pozicioniranje

Na slici iznad vidimo kako se tekla ekspanzija sajta. Posle svakog teksta koji je privukao pažnju broj posetilaca se povećavao. Znao sam da ću se pronaći sa čitaocima. Jednostavno to mi uvek polazi za rukom. Ne krijem ništa i sa čitaocima razmišljam glasno. Ovaj sajt nije u trendu i teško će to uopšte da ga strefi ali ima svoje čitaoce.

Broj-posetilaca-u-realnom-vremenu
Mentalne-veštine-posete-u-realnom-vremenu

Oni koji jure trendove svrate do sajta ali se ne zadržavaju. Nema potrebe forsirano razmišljati o njima jer će oni uvek naći način da ne budu ovde. Nije do mene niti do vas. Ja sam odavno odabrao stranu,  platio cenu za to i sad uživam u onome što radim, društvu i korisnoj razmeni koja se dešava.

Mene trendovci (bome i trendovke) smatraju budalom o čemu sam govorio. Videćemo zašto je to dobro. U virtuelnom (kao) i u realnom svetu ima mesta za sve. Ko misli drugačije drugačije se i ponaša.

Mentalne-veštine-zar-ovi-hakeri-nemaju-preča-posla
Mentalne-veštine-prikaz-hakerskih-napada

 Sve o čemu sam govorio do sad za mene odavno nije iznenađenje. Radi se o davno poznatim zakonomernostima: Radi ono što voliš kao dva konja i uspeh će doći sam od sebe. Ono što je mene fasciniralo u negativnom smislu je broj onih koji pokušavaju da obore sajt. To je jedan potpuno novi svet za mene.

Ovo je sajt u ekspanziji, sajt koji više toga “treba” nego što jeste, kao i faca sa izdvojene slike:) Šta ovde traže nazovi hakeri pa na jednog koji čita imamo deset koji bi da to onemoguće?

Mentalne-veštine
Mentalne-veštine-broj-napada-za-24-časa

Lakše razumem one što pokušavaju da provale šifre Pentagona, erotske ili bankarske sajtove. Ali šta bre tražite ovde jajare nijedne? To je čisto gubljenje vremena i prljanje karme. Ovde nema ni para ni raketa. Sem toga prijatelji koji me čuvaju nisu mačji kašalj pa hakere puštam da se u to uvere sami. Na kraju to o čemu mi ovde pričamo može da se ostvari ali NE može da se ukrade.

Mentalne-veštine-kad-bi-mogle-da-se-prikažu-slikom-ali-ne-mogu
Kad-bi-mentalne-veštine-mogle-da-se-predstave-slikom

Zapažanja i nejasnoće

Posle promene hostinga nestalo je brdo šerova, lajkova i dobrih ocena sa društvenih mreža. Napominjem da je to više moj “uspeh” nego uspeh nekoliko desetina hiljada hakerskih napada.

Mentalne-veštine
Mentalne-veštine-nedeljni-izveštaj-o-lošim-posetama

Posle toga su se novi pretplatnici povodili za tekstovima koji su imali dobru čitanost, dobre ocene i preporuke. Tako su do juče odlično vrednovani tekstovi postali “siročići”. Hoću da kažem novajlijama da mi je drago da čitaju bilo šta sa sajta ali vam je najbolje da verujete sebi. Za primer navodim  tekst sa najvećom čitanošću koji je misteriozno ostao bez 2000 pregleda (što je ukupno 2500), dok je broj šerova 100 puta manji (25). Biće toga još.

Moji propusti (rešivo)

Prijatno me je iznenadilo veliki interes za ovladavanje stenografijom. Priznajem to nisam očekivao. Isto tako nisam mnogo očekivao od teksta o “Šeširima” . Spremio sam par nastavaka reda radi s obzirom da na netu sad ima puno tekstova o tome. Na kraju to je pozitivno dejstvo i važnost interaktivnog pristupa, čime se lakše dočarava materija, što je jedan od razloga za pravljenje sajta. Završićemo sa šeširima do kraja godine.    

Rekapitulacija 

Sajt je imao više od 50 hiljada pregleda za manje od godinu dana, dok youtube ima preko 100 hiljada, ali to su samo pregledi koji predstavljaju kap u moru.  

Prijatno sam iznenađen interesovanjem za ovladavanje stenografijom. Zato obećavam da ću u sledećoj godini (što pre) nastojati da to olakšam snimljenim materijalima, o čemu ćete kao pretplatnici biti obavešteni.

Ovako-ne-izgledaju-mentalne-veštine
Nije-dobro-ovako-zamišljati-mentalne-veštine

Crta

Još jedan razlog za postojanje sajta su neslaganja sa mnogima koji manipulativno svesno ili nesvesno neke stvari vide drugačije, objašnjavaju ih drugačije, preporučuju drugačije vežbanje i tako dalje. Od vas se u takvim situacijama ne traži (ili barem ja) da se stavite na bilo čiju stranu, niti da bez unutrašnje saglasnosti vežbate bilo šta. Budite kako bi to rekao Frojd “svoj sopstveni učitelj”. I ne zaboravite da to ima svojih draži ali i cenu. Razvijajte veštinu 🙂

Posebnu zahvalnost šaljem klijentima, naručiocima tekstova i donatorima. Broj onih koji procenjuju da ovde nečeg ima, onih koji pitaju, šalju komentare, vraćaju se i aktivno učestvuju je 30 puta manji od prijavljenih u Klub čitalaca (1500). Svima šaljem zahvalnost, čestitam praznike, želim uspešnu nastupajuću godinu 🙂

 

Mentalne-veštine
Radosav-Lazić-mentalne-vestine.com