關閉
女人,風險承擔

治療,健康,自助 - 安慰劑“補充”(II)

安慰劑補充是一個部分補充以前的文字誰甚至不慶祝我。 我的內疚是我的。 我聽取了很好的建議,並且讓兩個文本再長一點。 在網絡上,故事變得更好。

那些練習者正在歡呼,以便將所有內容融入一個文本。 那些正在準備或思考的人是有趣的信息性短文。無論為所有年齡段的受眾,教育和興趣寫作有多難。 再次,只要我得到適當的誠實建議,它會讓我保持熱情。 在最後和 安慰劑 效果會來到那些需要來的人。

 安慰劑和改變主意

„Placebo je moje kurčenje da sam jak. U stvari stojim mnogo loše“. „Ako ja nisam spoj rada, jakog mentalnog sklopa i želje nije niko“. „Posle mnogo godina dobio sam mrvice“. „Placebo je iluzija mozga da radi i da se nešto pita“. „Gledanjem u sijalicu nećeš je upaliti. Potreban je prekidač“. I tako dalje, i tako dalje…

這就是我的一些核心朋友和讀者的句子如何在額外的時間裡感謝你。也有讚美。 我必須強調,否則我會宣布自己是至尊霧賣家,並舉手。我繼續。 這次更準確地說是因為反饋是他們服務的原因。

持續閱讀的人有責任稍微調整。 我不是先放棄。

Placebo i autosugestija – definicije

Izbegavam da bilo kome prosipam znanje i delim savete o bilo čemu. To se pogotovo odnosi na bolesne bez obzira da li su stvarno bolesni ili „umišljeni“. Nisam ni političar psihopata koji vas gleda u oči i bezobrazno laže dok obećava sve i svašta. 安慰劑 是別的東西。

安慰劑 definicija prepisana iz „Vujaklije“: (lat. placere učiniti po volji) pseudolek, obično neka bezazlena pilula koja se daje neobaveštenom pacijentu umesto pravog leka, da bi se postiglo autosugestivno delovanje.

,

Sugestija

Sugestija je vizuelna predstava u nesvesnom delu uma. Autosugestija (grč. autos, lat. suggerere uliti kome što u glavu, nadahnuta koga čim) samouplivisanje, samoubeđivanje, uticanje na samoga sebe; sticanje pogrešnog, nametnutog suda na osnovu sopstvenih pogrešnih predstava; psih. sadržaji svesti koji se pojavljuju putem autohipnoze.

Sugestija (nlat. suggestio) ulivanje kome u glavu, uticanje na koga, uplivisanje, nadahnuće nekom mišlju; nagovor, nagovaranje, navođenje na što, naročito: uticanje na onoga koji se nalazi u hipnotičkom snu. Uporediti sa: autosugestija.

Hipnotizeri tvrde da je čitav naš život određen svesnim i nesvesnim sugestijama. Mi svakom svojom mišlju oblikujemo svoj život, time i sudbinu. „Sve što duševno utiče na nas je sugestija jer u trenutku kad duševno podlegnemo nekom uticaju rađa se i vera koja tom uticaju odgovara“1Tepperwein K.(1982), Zagreb, Prosvjeta, str

Nocebo – drugi kraj batine

Nocebo je sposobnost da očekujemo loše. Drugim rečima ako nesrećniku koji ne podnosi vožnju autobusom ponudimo šećernu pilulu i nahvalimo je kao poslednju reč farmacije moguće je da sugestija deluje i da osoba potpuno zaboravi na povraćanje. 

Na istom principu moguć je i negativan ishod jer uvek bude u skladu sa nesvesnim očekivanjima. Ako po zvaničnoj dijagnozi koju nam saopštava vrhunski stručnjk imamo najviše šest meseci života trudićemo se da ne razočaramo dotičnog. Još gore. Nećemo ni da sačekamo šesti mesec.

Ako stručnjak sa najvećim optimizmom zaključi da nam predstoji izlečenje u narednih šest meseci mi možemo da zaključimo da on u stvari ne želi da nas pokopava pravom istinom – onom koju smo čuli od proverene baba Grozdane iz komšiluka. Njoj je „još njena pokojna baba ispričala da tu leka nema“. „Šta znaju doktori“?

Placebo i nocebo, (ne)proverene priče

Priča je iz vremena kad nije bilo mobilnih telefona. Radnik je greškom posle rada ostao zaključan u vagon hladnjači. Pošto su svi požurili kući niko nije čuo ni lupu ni vikanje uspaničenog radnika. Kolege su ga ujutru našle mrtvog sa simptomima smrzavanja2Lindeman H, Autogeni trening; Prosvjeta; Zagreb, .

Hladnjača nije bila uključena. Bilo je dovoljno vazduha do jutra. Zar nije bilo moguće jednostavno prespavati dok se kolege vrate? Da „ali“ je radnik „očekivao“ to što ga je snašlo. Baš to ga je i snašlo. Razmislite o tome. 

„Junak“ druge priče je dvorska luda kojoj je pošlo za rukom da preplaši kralja umesto da ga zabavi. Kralj je naredio odsecanje glave. Ono što dvorskoj ludi nije rečeno je da kralj želi da se našali s njim i tako poravna račune. Ideja je bila da se nesrećniku (dok mu glava leži na panju) sipa bokal hladne vode na glavu. Posle susreta vrata i hladne vode čovek je umro.

  Placebo-pilulica

Plava-placebo-pilulica-koja-može-i-da-se-zamisli.

Volja i uobrazilja – Emil Kue 

Emil Kue je čovečanstvu podario čuvenu rečenicu za koju mnogi veruju da deluje: „Meni je svakog dana u svakom pogledu sve bolje, bolje i bolje“. 

U svojoj knjizi on nas podseća i upozorava da je glavna ljudska sposobnost uobrazilja a ne volja3E.Kue (1989), Kako gospodariti sobom pomoću svesne autosugestije, Biblioteka Ružičasti plamen, Pariz.

Emil Kue nam je u pomenutoj knjižici dao i četiri čuvena pravila:

  1. Ako su volja i uobrazilja u sukobu pobediće uobrazilja.
  2. Snaga uobrazilje proporcionalna je kvadratu volje.
  3. U slučaju da volja i uobrazilja idu zajedno onda se one ne sabiraju već množe. 
  4. Uobraziljom se može upravljati.

Autosugestija (placebo – nocebo) je sposobnost sa kojom se rađamo. Na nama je da to shvatimo umesto da poričemo. U tom slučaju ne postajemo slabi već jaki, jer znamo svoje slabosti i kako da se nosimo sa njima. Još tačnije učimo kako ih navesti da sarađuju. Posle toga možemo sve. Od poboljšanja zdravlja do granica koje postavimo sebi. 

Placebo i „proverene priče“ – naučni opisi slučajeva izlečenja

Konačno je objašnjen svaki stepenik na stazi uzročnosti „koja započinje mišlju a završava biološkom činjenicom, kao što je povećanje broja matičnih stanica ili proteinskih molekula koji stvaraju naš imunitet i cirkulišu našim krvotokom“4 J.Dispenza (2015); 安慰劑 ste vi Ozdravljenje umom je moguće – Predgovor, Planetopija, Zagreb.

Placebo opisi iz doktorske prakse

Evo nekoliko opisa iz prakse.

„Mrtva-hladna, jedna od medicinskih sestara napunila je injekciju fiziološkim rastvorom i ubrizgala je vojniku kao da mu ubrizgava morfijum. Vojnik se istog trenutka smirio. Reagovao je kao da je stvarno primio morfijum, iako je primio samo injekciju fiziološkog rastvora. Bičer (Beecher) je nastavio s operacijom, zarezao je u telo vojnika i popravio što je morao, zatim ga je opet zašio, i sve to bez anestezije. Vojnik je osetio tek malo bola i nije pao u šok. Kako je moguće, pitao se hirurg, da fiziološki rastvor može da zameni morfijum 5J.Dispenza (2015); 安慰劑 ste vi Ozdravljenje umom je moguće, Zagreb, str 58.

Dejstvo 安慰劑 efekta je obrađeno kod bolesnika sa Parkinsonovom bolešću gde su ispitanici uspevali da mislima povećaju nivo dopamina u glavi sve do povlačenja bolesti. Obrađeni su još hronično depresivni, astmatičari … Tu je i mnogo slučajeva povreda kad su simulirane operacije delovale bolje od pravih.

Parafrazirajmo na kraju uzbudljiv zaključak ove vredne knjige : mi, i sva ljudska bića, oblikujemo svoj mozak i telo mislima koje mislimo, osećajima, namerama koje imamo i transcendentalnim stanjima koja doživljavamo.  

Placebo efekat – mehanizam unutrašnjeg delovanja

安慰劑 efekat podrazumeva da bolesnici (ili ispitanici)  prvo prihvate, a zatim i poveruju u bolje zdravlje i željeno stanje. Posle toga se prepuštaju pozitivnom rešenju bez dublje analize. Kada ljudi prihvate potencijalni oporavak sebe (安慰劑 efekat) oni se usklađuju sa jednom od budućih mogućih stvarnosti. Ne zaboravimo tada nam se pod našim uticajem menjaju i mozak (hardver) i um (softver). 

Pošto 安慰劑 podrazumeva verovanje u ishod ispitanici (ili pacijenti) su emocionalno iz dna duše usvajali ideju o boljem zdravlju zbog čega je telo kao i novi nesvesni um počinjalo da željenu budućnost prevodi u sadašnjost. To je „sva“ tajna 安慰劑 efekta. Upotrebite meditaciju, molitvu, razgovor s prijateljima, partnerom, terapeutom … isplatiće se.  

Kad-i-kako-počinje-placebo
Placebo-ključ-je-u-tome- da-se-emocionalno-uskladiš-sa-odlukom-Psihomagija

Slično hipnozi kod 安慰劑 efekta (bez obzira da li nam neko daje pilulu ili nešto preduzimamo sami) dolazi do spajanja sadržaja svesti sa autonomni nervnim sistemom. Kad prvi put poverujemo (ili na pravi emocionalni način poželimo) počinje nova 安慰劑 realnost. 

Dejstvo 安慰劑 efekta izgleda jednostavno, istovremeno i čudotvorno. 安慰劑 sve to jeste ali to još uvek ne znači da je uvek izvodljivo. Zašto nije? Odgovori su vam „dostavljeni“ u ovom i prethodnom nastavku. Mnogo smo toga uložili svesno nesvesno u to da budemo ovo što jesmo, ovakvi kakvi jesmo. Ko bi sad to ponovo oblikovao i menjao? Odgovor: mi, ali ovaj put sa više ljubavi i svesti. Ako zatreba još pojašnjenja tu smo.  

„Kad bi“, „DDSS“ i „PNK“ (ne pink)

Davno je Napoleon Hil u kultnoj knjizi „Misli i obogati se“ zaključio: „Stvaranje alibija pomoću kojih se objašnjavaju neuspesi je nacionalni hobi“.

Možda pripadamo nekoj elitističkoj zatvorenoj grupi koja se raduje bolesti čime zaslužujemo „bolji život“ na nekom drugom mestu. Mnogi kažu: “ Sve je u redu. U pitanju je samo karma iz prošlog života“, možda gresi nekog našeg pretka. Opravdanja i izgovori na sve strane.  

Možda bismo ozdravljenjem ostali bez pažnje kojom nas obasipaju sa svih strana. Možda smo se zato i razboleli? Da bi neko obraćao pažnju na nas.

Ako već čitate ovaj tekst za početak predlažem vam jednostavnu vežbu (skraćenica u naslovu), prepisano uz modifikaciju od Amera: Diži dupe sa stolice i preduzmi nešto konkretno. 

Placebo efekat – početak

Autor knjige „PLACEBO STE VI, ozdravljenje umom je moguće“ (Joe Dispenza) početak preporoda poredi sa detlićem koji je tek počeo da kuca po drvetu, što je priznaćemo prilično daleko od cilja. Ali početak je početak. Posle toga pitanje je da li detlić razmišlja o tome što radi. Da li oseća umor npr? Mislim da ne jer se sa pozitivnom vizijom umaramo mnogo manje. 

Tu je i misao Lao Cea: „Put od deset hiljada milja počinje prvim korakom“. Zamislite koliko tek bebe moraju da vežbaju dok ne osposobe sebe da koračaju, trče, plešu, igraju fudbal. Da li neko to broji,

Meni je lično najdraži primer dabra. Koliko posla i raznoraznih operacija pre cilja.

Placebo efekt – zaključak

Kad se krećemo prema cilju ne krećemo se uvek ni pravo, ni brzo, ni nepograšivo. Nekad puzimo (u početku), nekad hodamo, letimo, klizimo… Kako god ali nikad ne brojimo korake jer oni su samo sredstvo. Zbog toga je ranije rečeno da ostavljanje duvana ili smanjivanje težine nisu primarni „sve ili ništa“ ciljevi. Ciljevi trebaju da budu iza. Ako to sebi predočimo dovoljno dobro promena postaje izvodljiva jer na scenu stupa 安慰劑 efekt. U međuvremenu možemo da očekujemo nocebo, što je našem podsvesnom umu isto. Ali nama nije. 

Postali smo ovo što jesmo zahvaljujući tuđim projekcijama, svojim mislima, svojim svesnim i nesvesnim težnjama ka ugađanju sebi ili autoritetima izvan nas. Pa nećemo valjda sad da pljunemo na sve to. Sa druge strane potrebno je samo malo hrabrosti i vere da još jednom sagledamo sebe. Da procenimo gde smo i gde želimo da budemo.

Samo je to potrebno. Ne čekajte („kad bi“): da se nešto promeni, da sretnete prave ljude, dobijete na lotou … Ne čekajte veće samopouzdanje, ni da vam tetka ostavi bogatstvo, niti da se nešto promeni u okruženju. Ne čekajte da brige nestanu. Potreban je samo mali ali pravi korak.

GTranslate Please upgrade your plan for SSL support!
GTranslate Your license is inactive or expired, please subscribe again!